Friday, October 22, 2010

Pengalaman Breastfeed pertama kali

Salam..

Bila dapat anak ni, macam2 pengalaman pertama la aku dapat.. Sume tu kenangan indah yang tak mungkin dapat dilupakan so untuk menyimpan kenangan tu meh aku catatkan dalam diari maya nie... Dulu2 tulis dalam diari je, diari siap kaler Pink blik blik lagi... HAHAHA.. Skang dah maju, ada blog kaler PINK jugak!

Sebabkan aku ni bersalin czer, lepas je baby kuar doctor memang bagi aku tengok.. Yang paling aku suka, masa dalam OT, bila baby berjaya aje ditarik keluar aku dengar doctor tu kata

"Asslammualaikum umat Muhammad" -gitulah lebey kurang...

Anak aku kuar dan disambut dengan salam.. Alhamdulillah..

Pastu nurse bawa bagi aku tengok (aku kan bius separuh badan je), first aku tengok rambut baby....

Phewwwww lega, rambut lebat.. Yela, masa preggy aku kuat minum ais, orang kata minum ais baby takde rambut.. Huhuhuhu..

Then dok kira jari kaki tangan sume, sempurna tak.. Alhamdulillah, sempurna anugerah Allah bagi pada kami sekeluarga...

Pastu baru aku bagi salam kat Ar-Rayyan... Then nurse terus bawa baby tok proses cuci2 kot.. Tapi siyes Ar-Rayyan kuar dalam keadaan bersih, orang kata baby kuar banyak lendir2 apa kan.. Ar-Rayyan bersih je, nurse pun cakap takde kerak2 ke lendir2 kotor.. Tak susah la nak cuci die... Agaknye tu la berkat aku dok minum air kelapa aje pas masuk 8 bulan tu...

Then malam tu memang aku tak leh nak breastfeed Ar-Rayyan sebab badan aku masih paralyzed separuh.. So Ar-Rayyan hanya diberi susu oleh nursery..

Journey of breastfeeding aku bermula keesokkan harinye... Pepagi nurse dah kejut aku, nurse suh aku bangun slow2 sebabnye kalau aku tak bangun nanti darah tak mengalir lagi masalah...

Memula memang agak sakit tapi boleh tahan lagi la.. Sebab tak lama kan aku dok terbaring, dalam 8 jam je.. Kalau ko dok manja2 taknak bangun lelama kompem seksa bila nak bangun.. So pagi tu aku dah start makan bekpes duduk...

Pastu slow2 aku turun katil, jejalan.. Alhamdulillah, aku mampu buat... Pastu malam tu baru aku start BF Ar-Rayyan...

Memula Ar-Rayyan hisap memang susu aku takmo kuar, tapi bila aku picit puting tu kuar la kolostrum kaler kuning tu kan... Cuma air susu tak banyak... Memang sedih giler la... Tapi malam tu nurse ajar aku camne cara nak bagi baby BF, cara biar baby latch dengan betol.. Ye la salah cara latching, nipple kite leh luka melecet...

Besoknye memang seharian baby ngan aku, so memang kene BF la kalau tak kelaparan la anak aku.. Hospital ni plak memang support BF, memang die akan suruh ko BF baby unless tak cukup baru die akan bagi formula milk.. Tapi seboleh2nye die suh gak BF...

Kesian sangat Ar-Rayyan masa hari tu sebab susu aku sikit.. Die hisap still lapar lagi... Sampai satu masa aku hantar Ar-Rayyan ke nursery balik sebab kesian tengok die kelaparan.. At least kat nursery nurse akan bagi die minum susu...

Time ni Allah je la tahu camne perasaan aku... Yela, aku takleh nak kenyangkan anak sendiri huhuhu.. Memang menitik air mata masa ni, seb bek husben dok pujuk dan tak jemu2 bg sokongan... Siyes, time ni aku memang down giler la..... Puas dok riso kenapa aku takde air susu banyak cam orang lain... Memang psiko giler la time ni..

Husben dok pujuk aku jangan stress, pk positif.. Insyaallah nanti ada la air susu tu.. Memang husben pektikkan apa yang ktoang dengar masa talk antenatal class ari tu.. BF is all about positive thinking, supply and demand from baby... So walaupun air belum ada, aku still kene bagi baby hisap, sebab hisapan baby tu la yang akan stimulate kelenjar susu tok produce susu...

Alhamdulillah masa hari ke3 aku kat hospital, air susu aku turun melimpah2.. Rezeki Ar-Rayyan.. Kenyang sungguh die, nampak puas dan dapat tido lena....

Manakala kesannye pulak kat aku, puting aku cedera terok.. Siap berdarah2 lagi, memang tiap kali Ar-Rayyan hisap aku pun menjerit saket... Husben yang tak tahan tengok dok la gi beli Madela nipple crack cream, pastu die beli lak puting palsu Madela nipple shield... Yang kekononnye leh tampal kat puting aku nie, so that bila Ar-Rayyan hisap kurang la saket kan....

Hurm end up aku tak guna pun puting palsu tu sebab macam payah aje... Huhuh dah la mahai puting palsu tu.. Hohoho.. Rasa nak jual balik je, any one?????? Muahahhahhaa.Ni la ghuperrrrr Nipple shield tu.. Kot kot kang ada plak yang kompius...

K la, anak nak nyusu.. ada masa update lagik ye..

Wednesday, October 20, 2010

16 hari bersama Ar-Rayyan

Salam..

Skang ni masa sangat limited tok update, mak aku tak bagi pegang laptop langsung huhu.. Hanya dapat update melalui HP saja.. Tapi mana la puas kan... Ni terkial2 aku taip guna HP.

Hari ini genap 16 ari usia Ar-Rayyan.. 16 ari jugak Ar-Rayyan dah bersama kami.. Minggu pertama agak hectic, maklumlah Ar-Rayyan kene jaundis, so admitted kat Al-Islam satu malam.. Alhamdulillah lepas satu malam bacaan darahnye turun.. Aku tak sampai hati tengok Ar-Rayyan dok bawah lampu biru tu, syahdu sangat.. skang baru aku paham perasaan seorang ibu... Masa tumit kaki Ar-Rayyan dicucuk sikit tok amek darah, mengalir air mata aku bila tengok anak sendiri menages kesakitan huhuhu...

Nak bt milestone pasal Ar-Rayyan dalam diari maya nie, untuk tatapan di masa hadapan...

  • Ar-Rayyan dah tahu nama dia, bila panggil je Ar-Rayyan cepat2 dia carik sapa yang panggil tu...
  • Sangat kuat menyusu, berat Ar-Rayyan timbang masa follow up check up Isnin ritu dah 3.8kg compare masa lahir 3.06kg... Cepat betol berat anak mama ni naik ...
  • Sangat manja dengan papa die, sebab papa die rajen dukung dan layan die.. Muahahhaa... Mama die baru nie la stat rajen nak main2 ngan die, maklumlah 2 minggu aritu still lagi kat peyot yang berjahit ni ha... Skang ni sakit la jugak, tapi kurang la kan...
  • Ar-Rayyan dah pandai tenyummmmmmm.. Pantang kene agah mesti senyum.....
  • Sangat suka mandi dan sesi tuam menuam... Diam aje, takde la melalak2 bila mandi tu, dengan syarat mandi air suam ye.. Kalau air sejok memang la berteriak sakan membe... Hikhikhik
  • Tak suke berbedung ooooooo... Asal opah die bedung aje mulalah kuar bunyik2, minta bukakan bedung tu... Padahal tido asyik terkejut2 je, tapi bila bedung takmo~~~ Aishhhhhh...

itu saja la kut..... Nah, tengok la gambo si cenonet takmo bedung ni tido.... Macam gaya orang besar dah aku tengok....

Pasal mama Ar-Rayyan plak, selama 2 minggu pantang berat dah turun 10kg hehehe sonok sangat sebab berat masa peknen cuma naik 9kg skang dah turun di bawah paras sebelum peknen...

Nak tau apa rahsia?

Pantang makan je, jamu memang tak makan la... Tunggu baby sihat dari jaundis dulu... daaa....
Setakat ni hanya makan bubur nasi, segala jenis syuran hijau... Sayur ni memang seperiuk tok aku sorang je, memang vege habes la... Pastu sup ikan haruan, ikan tenggiri ngan ikan merah, kekadang daging.... Yang lain memang aku tak makan sebab luka kat dalam ni kene jaga betol2 kan, takot bernanah ke hape...

Hubby pun ada belikan gamat healin ngan Vit C tok heal luka... Bengkung memang tak guna la setakat nie, berurut pun belum.. Ingat nak tunggu dulu lepas 20 hari...

Itu je la yang aku buat setakat nie.. Yang penting sembuhkan luka dulu, pasal badan ni anytime lepas ni leh kuruskan balik... Hehehe...

K la, mau gi makan.. Daaaaa...

Wednesday, October 13, 2010

Pengalaman pertama...

Salam..

Lama betol tak tengok belog.. Takde masa la sejak jadik mama nie.. Ehem ehem... skang kiter dah jadik ibu tau... Ye la mana ada masa, bangun tido tengok muka anak, celik mata tengok muka anak, pas mandi tengok anak, pas makan godek anak lagik... Laptop dah tolak tepi.. Kesian laptop.. =D

Okies, nak share pengalaman bersalin.. Actually idak ler sehebat orang lain, bertarung dalam labour room berjam2 hinggakan ada yang 3 ari 3 malam sakit.. Saya tak sekuat itu...

Saya bersalinkan Ar-Rayyan ketika kandung 38 minggu..

Pada Ahad 3 Oktober, malam tu saya detect baby macam kurang movement.. Cukuplah 10x kiraan gerakkan tapi tak aktif macam selalu.. Hari2 yang lain baby amatlah aktif, sampai senget benget perot..NIe movement die slow aje...

4 October, saya still bekerja ok.. Masuk opis, bekpes macam bese... Tapi perasan jugak movement baby memang slow and kerap mengeras.. Time nie dah SMS hubby dah, so hubby pun ajak gi sepital.. Takot la pape jadik kat baby kan...

That day amek half day, terus gerak gi Al-Islam.. Masa jumpe gynae tu Dr Norlida, saya explain la all that.. So Dr nak chek bukaan rahim... Masa ni saya dah, OMG.. Mati lah, tak prepare pun tok benda nie.. Ramai orang kata proses seluk menyeluk nie sakit.. Memang berdebar2 la time nie, malu pun adooo.....

Amazingly, takde rasa langsung masa Dr Norlida seluk kat bawah 'tu'.. Tau2 je dah settle, and Dr kata takde bukaan langsung even satu 1cm... So skang saya dah tau rasa diseluk tu camne, PAINLESS.. atau dengan kata lainnye takde rasa pape pun...

Then Dr suh bt CTG nak tengok heartbeat baby.. Masa buat CTG nie Dr sangat pelik tengok graf heartbeat baby.. It was unnnormal, macam baby tak aktif or baby tido aje.. So, Dr suggest admit nak monitor lagi heartbeat baby... Time ni memang dah cuak giler, risau condition baby dalam perot...

Masa siap2 nak tukar baju, tetibe kat toilet air ketuban pecah.. Meleleh.. Even tengah baring or duduk pun air tu tetap mengalir.... Masa ni memang dah mengelabah, rasa cam tak percaya eh nak bersalin dah ke aku nie.. Huhuhu..

Dah drip air all that, Dr kata by 6 or 7 nak chek CTG balik... Husben pun dah cuak, nyawa 2 orang nie yang tengah dipantau huhuu... Chek CTG, heart beat baby masih gitu jugak grafnye... Pastu bagitau Dr air ketuban dah pecah, Dr chek bukaan rahim lagi sekali... Tak buka lagik weii..... 1 cm pun tak bukak...

Dr datang diskus with me and hubby.. Dr suspek baby terbelit tali pusat, sebab condition jantung baby yang tak normal.. Dr tunjukkan jugak graf heratbeat baby yang normal/aktif, memang sangat jauh beza ngan graf jantung Ar-Rayyan.. Time tu aku rasa nak menangis dah.. Husben dah pujuk2 aku suh bersabar banyak2... So Dr kata since air ketuban pun dah pecah, situation may become worst, takot baby lemas.. So decision terpulang pada kami husben and wife, sama ada nak tunggu bukaan rahim sampai 10cm which is not advisable sebab ni 1st labour saya, so nak tunggu bukaan rahim tu sampai 10cm tak sure bape lama, might be 12 hours or 24 hour or 48 hour.. Yang mana akan membahayakan nyawa baby...

Setelah discuss and listen the option given by gynae, we agreed go for ceaserean labour.. So Dr will not wait any longer sebab taknak take risk, 830 pm on 4 Oktober 2010, saya dimasukkan ke OT..

And tepat 9.02pm lahirlah
Muhammad Ar-Rayyan bin Mohammad Amirul Adlee ke dunia nie....
Berat: 3.06kg

OOoo contraction saya lalui ke tak???? Selepas air ketuban pecah tu memang saya rasa apa itu contraction, mungkin takde la SUPER CONTRACTION yang dilalui seprti orang yang bersalin normal yang lain, tapi saya tetap rasa sakit tu sampai la masuk ke OT.

Kol 930 pm, saya dah kuar OT... Semasa dalam OT, saya hanya dibius separuh badan so setelah baby Ar-Rayyan selamat dikeluarkan Dr bagi saya tengok anak yang saya kandung 9 bulan...

Subhanallah..... Indah sungguh ciptaan Allah.. Saat itu hati memang terus gembira tak terkata, tak pikir dah sakit yang dialami atau bakal ditempuh selepas ini.. Rasanya itu lah kegembiraan terbesar bagi saya dan suami... Selepas itu Ar-Rayyan dibersihkan sebelum diberi kepada suami untuk diazzankan...

Malam tu husben berjaga untuk jaga dan monitor keadaan saya... Alhamdulillah segalanye selamat.. Baby pun sehat, ibu pun sehat... Hehehe..

Skang lihat lah budak tembam nie....



Cute kan??? Ngee~~~~ Geram, rasa nak geget pipi die yang melayut tu...

Tuesday, October 5, 2010

Set bersalin sudah beli

Setelah berbulan2 aku mensurvey set bersalin akhirnya dah beli jugak.... Susah weiii nak pilih set bersalin nie... Ye la, kalau boleh aku nak yg mudah dimakan, tak mau la yang bancuh2 bagai nie...
Kang mesti aku tak minum sebabnye tau la bau akar kayu herba ni bagai jamu camne kan... Kang buat aku buang aje... Isk membazir...

So aku memang nak beli yang jenis pil je, pastu taknak plak yang jenis sapu2 ni sebab aku ni malas sket.. HAHAHAHA.. Setakat minyak ok la, tapi kalau yg banyak2 sangat sapu2 ni kang tak tersapu aku..

Akhirnya dah ditimbang tara, aku beli set bersalin Nona Roguy... Memang mahal la kan, memula memang berpikir beratus kali nak beli tapi husben ku kata takpe.. Yang penting aku kembali sehat dan pulih lepas pantang..



Ye la, tau la badan kiter ni masa mengandung urat segala kembang.. Kalau tak jaga memang out la kan... Baru beranak anak sulung, so just choose the best.. Set bersalin NR ni setakat ni dapat feedback yang terbaek la sepanjang aku survey, lagi pun aku ni ada masalah sembelit so ramai yg suggest amek set NR nie sebab teh ni memang lancarlah sistem pengkumuhan aku... So akan ku try nanti... Kalau terbukti benar, akan ku war-war kan di blog yang tak seberapa nie... HEHEHEHE

Tapi set bersalin yang lain pun ok jugak.. Ikot badan orang kan.. Aku baru pertama kali nak try, hopefully serasi la ngan aku...

Pastu aku top up beli minyak berubat herba nie, elok tok baby dan ibu kata nye..




Monday, October 4, 2010

Fotoshoot untuk kami -Mama & Papa-to-be-

Wiken lepas, kami pergi ke Lake Garden KL untuk sessi fotoshoot.. Hehe saja gedix nak fotoshoot sempena pregnancy yang pertama nie..

Well, the first one is always the memorable one rite??? Kalau boleh semuanya nak disimpan sebagai kenangan untok masa hadapan... Hehehe dari fotoshoot tunang, kahwin, pregnancy nanti family plak kan.. hehehe..

So untuk pertama kali mengandung ni, kami nak abadikan semua kenangan dan pengalaman ni.. Sebab tak mungkin akan ada yg pertama kali lagi kan.. Insyaallah jika ada rezeki saya akan mengandung lagi, tapi yang kedua takkan sama seperti yang pertama ye tak???

Gambar full tak dapat lagi dari juru foto kami, gambar yang bakal aku tayang jap gi ni gambar yg juru foto UP kan kat page FB die... Actually juru foto ni kawan kami gak, Kemek.. Kalau nak tengok leh pergi kat FB pagi die, klik sini
KEMEK FOTOGRAPHY...

Mama & Papa yang tak sabar nak tunggu baby keluar... Heheh


Perot tak besar, payah gak nak menayang perot nie~~~


Suke sangat PIC nie..







Thankx Kemek for those piccas.....

So sesape nak hire Kemek pasni leh la... Harga affortable punyelah... Tak mahal... Yang penting berbaloi2....

Walaupun kami ada DSLR complete set ngan speedlite bagai tapi sape lak nak amek gamba kami kan?? Lagipun bukan semua org leh setting SLR tok amek gambar, silap setting gambar tak cantek plak.. Unless nak guna auto mode all the time...

Aku plan pasni nak bt album dari 1st month pregnant sampai la lahirnye permata hati kami yang pertama... Pastu bt album anak plak.. Hehehe..

















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails