Tuesday, November 30, 2010

Shopping wif Ar-Rayyan

Hehehe last week gi my BBstore nak beli few things for Ar-Rayyan before start keje nie.. Since nk menghantar die ke nurseri or babysitter so kene la beli few things yang akan meringankan beban orang yang menjaga...

Lets see what we bought for Ar-Rayyan...


Sterilizer and warmer...

Sterilizer tu nak streriliz botol Ar-Rayyan, kasi ilang kuman2.... Boleh je nak rebus tapi malam2 balik keje banyak menda nak dibuat... Strerilizer ni akan membantu mencepatkan keje2 rumah den la....

Warmer ni akan diberikan pada nurseri or baby sitter... So penjaga just need masukkan botol yang dah diisi EBM ke dalam warmer tok panaskan.. Tak perlulah nak panaskan air ke apa.. and its only takes 5 minutes je nak panaskan susu.. Boleh juga guna tok panaskan food baby bila Ar-Rayyan dah makan nanti..


BPA bottle.. yang ni tok EBM storage... Beli dalam kotak tu ada 8 botol, pastu dapat free 4 so total 12.. Actually skang ada je 6 botol tapi perlukan lebey sebab kene bawa ofis dalam 5-6 botol untuk simpan susu yang dipam di ofis..

Pagi2 plak kene isi siap2 EBM dalam bottle maybe dalam 4-5 bottle so penjaga tinggal nak panaskan aje dalam warmer ... Again memudahkan keje ...



Next warmer for home and car... Yang ni tok digunakan di rumah dan dalam kete.. Hikhikhik ye la kami ni nak travel jauh lebey2 lagi kalau balik Penang so senang la panaskan EBM dalam kete...

Boleh je bagi direct BF tapi kalau tengah2 jalanraya lagi senang bg bottle.. Ye la, takot tersedak kalau bg direct BF nie...



Next, Tommee Tippee feeding bottle... Yang ni mmg nak beli sebab teat die seakan2 nipple kan, so senang la sket takde so bb demand nak bottle je or nak direct BF je...

and toy ... Hikhik setiap kali kuar ada je toy tok budak Bam Bam tu... Skang ni pun dah banyak toy cuma main je tak reti lagi.. Mama and papa die je yang over main muahahhaha..

Tak sabar nak tunggu Ar-Rayyan pandai main2..




Monday, November 29, 2010

Capture 33333

Hehehe..

Kali ni aku saja nak buat contest..

erk, contest ke????

Camni... nampak tak visitot blog aku tu???

OK, sape dapat capture no 33333, maknanye di sini anda pelawat nom 33333...

Anda akan dapat adiah...

Adiahnye agak best jugak lah....

Ok, sesape nak join pun boleh.... Kalau nk join and jadik follower pun moley... sangat dialu2kan..

Ingat ye no 33,333

EBM oo EBM

Next week aku dah start keje...

So Sepanjang bulan 11 ni aku gigih menyimpan stok EBM atau Express Breast Milk untuk Si tembunnn kesayangan aku Ar-Rayyan bila tinggal ngan pengasuh nanti..

Oooo bulan 12 ni sebabkan aku hanya nak keje kurang 2 minggu je, so mak aku akan tolong jaga.. Pastu aku amek cuti sampai new year.. Ye la, annual leave aku banyak lagi, kalau tak guna nanti burn gitu je.. Rugi oooooo...

Lagipun masa cuti nanti aku nak pindah rumah, carik nursery tok Rayyan and balik penang jumpe atok nenek Rayyan di Penang.. Rayyan tak jumpe lagik atok nenek di Penang.. Banyak nau urusan aku kan???

Setakat ni, ni la stok EBM aku...


Adik aku cakap dah macam kilang susu dah huhuhu...



Satu botol dadih tu aku simpan 4oz, Rayyan amat kuat menyusu so aku terpaksa simpan 4oz satu botol...

Actually before simpan 4oz aku dah test bagi Rayyan hisap dalam botol, 4oz memang habes skali hisap aje....

Setakat ni aku dah ada 65x4oz .....

Oklah, rasanye bulan 12 nanti tak banyak guna sebab aku hanya keje dalam 7 hari je gitu...

Aku start pump buat stok ni bulan 11... Masa bulan 10 memang tak sempat... Seminggu pas bersalin aku kat sepital...

Minggu kedua, Rayyan kene jaundice, masuk sepital balik... Then bila balik rumah production susu tak banyak lagi so bila pump kekadang kene bagi Rayyan minum bottle balik so end up takde la stok nye...

Start bulan 11 aku mula pump secara konsisten... Konsisten tu camne???

  • Bila Rayyan tido je aku pam... Dapat 1oz pun takpe.. Simpan dulu
  • Kang pam lagi dapat 2oz, simpan lagi.. Ni simpan kat bahagian bawah tau bukan bahagian beku...
  • Pastu pam lagi dapat 1oz, simpan dulu...
  • Okeh skang dah cukup 4oz, baru aku campurkan semua dalam satu bekas dadih... Cuma, pastikan suhu keempat empat botol tadi sama sebelum campurkan.. Tu aje.. (memang keje aku mengepam aje la)
  • Malam pun bila agak2 breast dah bengkak aku bangun pump.. Walaupun kol 3, 4 pagi...
  • Kekadang aku buat tandem pumping, baby hisap puting sebelah kanan yang belah kiri aku pam... Siyes, hasil yang nie memang masyukkkk.. Leh dapat 5oz skali pump tok sebelah breast aje...
Setakat ni untuk memperbanyakkan susu badan, ada beberapa makanan yang aku amalkan

  • Makan kurma setiap hari.
  • Makan sayur sawi batang putih..
  • Buat sup lobak putih...
  • Makan ulam pegaga...
  • Drinks a lotsss of water....
  • Never skip my meal, sehari 6x tau aku makan termasuk snek time la...
Lepas ni ingat nak try longan kering n kurma merah... Actually skang air susu aku dah banyak sehari aku leh dapat 3 botol x 4oz...

Cuma skang nak maintainkan air susu tu tak nak bagi kurang... Kalau boleh aku nak susukan Ar-Rayyan sampai umo 2 tahun, insyaallah...

Friday, November 26, 2010

Bakal Pantin Ahad ni

Meh nak tayang gambo bakal pantin Ahad nie....



Pipi yang bolat... Tetiap malam jadik mangsa gegetan mama die... Skang mama dah tak geget papa dah Muahahaha... (lucah tol aku ni) mama geget Rayyan je sebab gerammmsss..


Tengok tangan pun dah geramsss..


Masa ni baru kuar sepital, sangat beza okeh... Setiap hari ada je perbezaan yang berlaku...


Nangessss.... Sape ntah buat????


Dah penat nages, tido.......

Time tido ni bila tengok wajah anak, rasa tenang sangat hilang segala serabut kat paler... Betollah orang kata, anak tu penenang jiwa.... Anugerah termahal dari Allah...

Syukur sangat aku diberi anugerah ini....

Red Velvet akhirnya masuk perut ku...


Bila dah kurus ni, boley la makan apa yang pantang selama nie.. Muhahaha bukan selalu uolssss... Ni die Red velvet cake, dah lama tinginn nak makan tapi sebab ramai kata manis tak berani la nak makan time peknen kan...

Akhirnye, ritu beli yang coffe bean punye....

Setelah makan, pada aku takde la sedap mana.. Bese je cuma manis la so bukan tekak aku la manis2 nie... Aku ni penawar orang nye... Air manis pun aku tak suka sangat, air gas lagik tak suka... Aku suka air buah aje...

Skang appetite aku dah back to normal.. Dulu masa bujang aku tak suka ais, masa peknen hantu ais.. Skang dah tak suka ais balik.... Alhamdulillah...

Ok dah tu je update arini..

Thursday, November 25, 2010

Paris.. Tunggu kedatangan kami tau!

Muahahaha..

Tajuk macam nak gi Paris besok aje... Idok ler kekawan oiii.. Mana ada ongkosnyaa, ngan baru pas bersalin, ngan baby lagi, ngan nak buat kenduri lagi... Poket dah sendat2 nie ha....

Baru-baru ni tengok bete, CEO Air Asia Fernandez tu kata start 14 Februari 2011, Air Asia akan menawarkan penerbangan ke Paris wooohooooooo...... Teruja aiii youu! Terus tersedak tengah minum...

Paris ni one places yang I tinginn sangat nak pegi.. Ye la kan, Paris kan terkenal sebagai romantic country, haruslah nak jejakkan kaki ke sana...

Dulu memang tak mampu la bila tengok rege tiket flight.. Tu belum lagi masuk otel, makan, jejalan, shopping bla bla bla all that..

Skang, AA telah memberi harapan pada aku... Bila tengok harga tiket RM500 je, terus macam wahhhhhhhh.. Harus start menyimpan dari skang ni.... Dan bolehlah masukkan Paris as next target destination for oliday..

Setakat ni aku aim nak gi Beijing dulu... Nape tak nak gi Indon??? Erk... aku dah pernah gi Indon, lagipun aku nak merasa salji sebenarnyee... HAHAHAH gila jakun... Yela, kat Mesia ni mana nak cari salji... Kat genting nun ado la, tapi tu tipu.. tak maooooooo... Nak yang real....

Okeh la, mari plan cuti2.. Dah ada anak ni budget lebey sket la..

Dalam hati tumbuh taman bunga!

Dalam hati aku skang tumbuh taman bunga... macam2 kaler ada.. Fink, pepel, kuning, merah HOHOHO apa aku merepek nie??

Actually, semalam dah sonok2 muat pakai baju sume kan.. So arini gigih la gi carik penimbang bagai.. Sekalik timbang, berat I skang 50 kg uolsssss...

50kg tau!

Berat masa nak kawen 56kg okey..

Berat paling ringan yang aku pernah cecah adalah 48kg, tu pun masa study kat UKM...
Pas keje mencanak naik 56kg....

Skang dah 50kg lagi ringan dari anak dara dulu muahahhaa..

Suke T_______________________T (senyum lebau lebau)

Masa last day sebelum bersalin timbang, berat adalah 69kg.. So kiranya total weight loss adalah 19kg la...

Hurmm camni kene beranak tetiap tahun ke uolss???? HAHAHA

Oklah, nak gi syopping ngan Rayyan arini, kata badan dah selim kene carik baju baru lah...

Tuesday, November 23, 2010

Rasa nak menari goyang buntoit

Weeee

Tajuk hot betol lah.....

Al-kisah, saja la suh hubby amek baju kat umah (skang ni aku dok umah mak lagi)...

So bila baju sudah sampai haruslah kiter test2 bagai, mana tau lepas 9 bulan aku menambah berat badan and baju sume sudah tidak muat...

Actually walaupun sepanjang pantang ni aku lost weight around 20kg++ tapi tak konpiden sangat badan aku dah selim.. Maklumlah aku just pantang makan je, barut aku tak buat pun... Perot berjahit tak berani nak pakai bengkung walaupun ramai yg kata boleh....

Pada aku biar betol2 recover nanti baru aku pk camne nak kempiskan perut...

Ini adalah gambar ketika aku nikah... Time ni berat aku 56kg, baju ni memang muat2 badan aku je... Masa pas bersalin memang target aku dapat pakai balik baju nikah ok lah kan....


Yang ni plak baju khatam Quran... Baju ni besau sket dari baju nikah... tapi kain memang sendat ngam2 hoooo je...


And semalam aku dah try pakai jeans lama...

Hasillnyeeee MUAT okeh! So yang ni aku berjaya la...

Then try pakai baju khatam Quran, Muat jugak! aku dah hip hip hooreyy dah time ni.. Dah clap clap hand dah.. Sonok giler weeii...

Seterusnya try pakai baju nikah yang memang target aku tuh... guess wat????

MUAT semuat-muatnye... Maksud aku muat dan longgar lagik banding masa aku pakai time nikah dulu...

Soklannye untuk anda jawab: Apakah maknanye itu kekawan??????

HAHAHAH rasa nak menari goyang bontot je skang....

Rasanye korang mesti tahu malam ni aku tido gaya camne... HAHAHAHA tido sambil tersenyum!


Monday, November 22, 2010

Mama Bizi

skang tengah bizi menggentel ribennnnn gini...


tengok... riben lagi.... Sampai ada orang kata, I ni dari kawen sampai la skang keje dok gentel riben aje... Muahahaha...



Pas gentel riben nak tempek bunga plak...

Hurm sapo plak yang nak naik pelamin musim2 mengawan nie eh????



Bukannye naik pelamin uolss.. Tapi che bot bot yang lena tido kat bawah ni nak naik buai.. Dan mau kasi cukur itu rambut kasik botak.....

Selamat la Ahad ni botak la si tembunn mama nie... Hikhikhik... Dah la tembun botak pulak, memang rasa nak geget2....


Overall, preparation done.. Kumpulan marhaban dah booked, cradle pun dah booked (cradle pun kene sewa ko skang, hurmm)... Actually tak nak ajar Rayyan buai pun, tapi just alang2 dah buat cukur jambul, naikkan aje la buai...
Kambing pun dah booked, kambing Rayyan hensemmmm weii.. HAHAHA kambeng pun hensem... Doorgift on da way..

Kenduri kali ni kami masak sendiri... Menu adalah lauk kampung, sebabkan skang musim orang kawen so malas nak bt menu orang kawen so kiter kasik tukar anginn...

jemputlah datang kekawan!

Thursday, November 18, 2010

Selepas 44 hari

Selepas 44 hari...

Hoorey.. Semalam pergi berjalan! Nanti story eh... Skang bizi sket sebab prepare tok kenduri cukur jambul dan berendoi Che Bot Bot bawah nie...

Tengok gambo Che Bot Bot dulu ye..



Nagesss.. Kene kaco ngan mama papa HAHAHA.. Padan muke!



Tenyummmm sayang!

Hari2 yang dilalui makin kalerful...


Friday, November 12, 2010

Contest berapa nilai kami


Nak join .. klik sini..

Meh saya teka ye Lea....

1. Sticker - RM20
2. Beg - RM 30..

heheh hentam saja la labuuu...

Thursday, November 11, 2010

Penjelajahan 30 Hari Bersama Saya!

Salam..

Semalam jejalan blog ada jumpa pasal Cabaran 30 hari... Macam menarik plak... So tergerak la hati nak buat, at least kalau takde benda nak hapdet, saya buat je cabaran tu... Tapi tak janji la akan siap dalam masa sebulan kuikuikuikui... Maybe less tapi rasanye more kut!

Let see apa cabaran die..



Day 01- A recent picture of you and 15 interesting facts about yourself.
Day 02- The meaning behind your Blog name.
Day 03- A picture of you and your friends.
Day 04- A habit that you wish you didn’t have.
Day 05- A picture of somewhere you’ve been to.
Day 06- Favorite super hero and why?
Day 07- A picture of someone/something that has a big impact on you.
Day 08- Short term goals for this month and why.
Day 09- Something you’re proud of in the past few days.
Day 10- Songs you listen to when you are Happy, Sad, Bored, Hyped, Mad.
Day 11- Another picture of you and your friends.
Day 12- How you found out about Blog and why you made one.
Day 13- A letter to someone who has hurt you recently.
Day 14- A picture of you and your family.
Day 15- Put your iPod on shuffle: First 10 songs that play.
Day 16- Another picture of yourself.
Day 17- Someone you would want to switch lives with for one day and why?
Day 18- Plans/dreams/goals you have.
Day 19- Nicknames you have; why do you have them?
Day 20- Someone you see yourself marrying/being with in the future.
Day 21- A picture of something that makes you happy.
Day 22- What makes you different from everyone else?
Day 23- Something you crave for a lot.
Day 24- A letter to your parents.
Day 25- What I would find in your bag?
Day 26- What you think about your friends?
Day 27- Why are you doing this 30 day challenge?
Day 28- A picture of you last year and now, how have you changed since then?
Day 29- In this past month, what have you learned.
Day 30- Who are you?


Hahahah pas siap cabaran ni ingat nak buat kuiz/giveaway la...

Wednesday, November 10, 2010

Masalah melibatkan payudara bg ibu yg menyusukan baby

Memang keje aku mengoogle cara2 tok hilangkan bengkak kat breast ni, sume kaedah la aku try.. And aku ada jumpe info yang berguna, yg nak share ngan semua mommies kat luar tu...

Jgn pandang ringan eh bengkak susu nie.. Sebab nya ia leh melarat sampai jadik breast abcess yang akhirnye mengakibatkan tetek kiter perlu dioperate atau ngan kata lainye surgery...

Meh saya share ngan anda...

Bengkak Buah Dada (Breast Engorgement)

Dalam keadaan laktasi peredaran darah dan lymph akan meningkat. Ini mengakibat rasa tegang, penuh dan panas. Penyusuan akan mengurangkan rasa ketegangan ini. Peningkatan volume ini susu yang cepat akan mengakibatkan pengaliran susu yang banyak dan akan mengalami kebengkakan.

Bengkak akan timbul sekiranya pengeluaran susu tidak kerap atau tidak cukup. Setengah ibu dapat menghasilkan susu yang terlalu banyak sehingga anak tidak dapat menghisap semuanya. Ini mengakibatkan bengkak buah dada.

Buah dada akan panas, sakit dan bengkak. Pada 'engorgement' yang teruk pengeluaran susu akan berkurangan atau terhenti.


Cara - Cara Mencegah Engorgement:
  • Pastikan susu ibu diberi 1 jam selepas bersalin
  • Pastikan penempatan bersama antara ibu dan anak setiap hari
  • Adakan anggota memberi bantuan dengan cepat dan ibu tahu cara memberi susu ibu
  • Ibu digalakkan memberi penyusuan on demand (memberi ikut kemahuan bayi) iaitu dalam 8 hingga 12 kali penyusuan dalam 24 jam.
  • Adakah ibu selesa dalam suasana 'caring atitude'
  • Bila ibu tidak dapat menyusui anaknya, ibu digalakkan memerah susu dengan kerap
  • Jangan memberi bayi puting kosong atau susu botol. Ini akan mendatangkan kekeliruan 'sucking effect' kepada bayi

Cara- cara Mengatasi Engorgement:
  • Periksa samada kedudukan bayi adalah betul antara penyusuan. Sebelum penyusuan, letakkan tuala panas di areola supaya susu dapat keluar
  • Galakkan penyusuan on demand
  • 'Cold Compress' mengurangkan sakit antara penyusuan. Sebelum penyusuan, letakkan tuala panas di areola supaya susu dapat keluar
  • Galakkan ibu untuk memerah susu sebelum penyusuan untuk melembutkan areolar dan seterusnya membantu bayi get 'attached'
  • Setelah susu dikeluarkan, letakkan 'cold compress' atas buah dada untuk mengurangkan bengkak
  • Sekiranya dengan penyusuan kepada bayi sahaja tidak dapat melegakan 'engorgement', ibu dinasihatkan supaya memerah susu antara masa bayi tidak menyusu.

Salur Tersumbat (Blocked Milk Duct)

Salur tersumbat disebabkan susu dari satu bahagian buah dada tidak mengalir dengan baik dan membentuk satu ketulan susu pekat yang akan menyumbatkan susu

Sebab-sebab Salur Tersumbat
  • Penyusuan ibu tidak kerap
  • Susu tidak dikeluarkan secukupnya dari semua bahagian buah dada
  • Tekanan setempat ke atas sebahagian buah dada

Cara - Cara Merawat Salur Tersumbat
  • Periksa cara bayi melekap
  • Menggunakan lebih dari satu posisi semasa menyusu supaya susu dapat dikeluarkan dari semua bahagian buah dada
  • Memberi susu dengan kerap
  • Susui bayi dengan buah dada yang sakit dengan dagu bayi menghala ke arah pembengkakan tadi
  • Mengurut bengkak ke arah puting dengan perlahan-lahan sebelum dan selepas penyusuan
  • Sebelum penyusuan letakkan tuala basah panas di bahagian yang bengkak
  • Jangan menggunakan bra yang ketat.

Jangkitan Buah Dada / Breast Infection (Mastitis)

Merupakan radang pada buah dada yang mengakibatkan 'localised tenderness', kemerahan dan sakit.

Ibu menderita demam, rasa letih, loya atau pening kepala. Selanjutnya ia menjadi abcess. Kawasan abscess ini rasa panas, sakit dan mengandungi cairan.


Sebab-sebab Mastitis:
  • Puting pecah atau merekah
  • Salur tersumbat, bengkak buah dada atau penakungan susu (milk stasis)
  • Tekanan setempat ke atas sebahagian buah dada
  • Badan tidak dapat melawan kuman kerana keletihan

Rawatan Mastitis:
  • Jangan berhenti penyusuan ibu
  • Lebihkan berehat sebanyak mana yang boleh
  • Minum lebih banyak air jika dahaga
  • Mulakan penyusuan dengan buah dada yang terlibat dahulu
  • Pastikan bayi melekap dengan betul untuk penyusuan yang berkesan
  • Tuamkan buah dada dengan air suam sebelum dan selepas penyusuan untuk menambahkan pengaliran susu
  • Beri ubat penahan sakit
  • Antibiotik secukupnya
  • Ubat anti inflamatori (panadol)
  • Perah susu pada buah dada yang terlibat

Buah Dada Bernanah (Breast Abcess)

Jika jangkitan buah dada (mastitis) tidak dirawat dengan segera, ia mungkin membentuk pernanahan di dalam buah dada

Rawatan (Breast Abcess):
  • Antibiotik secukupnya
  • Torehan (incision & Drainage) jika perlu
  • Warm Compress
  • Penyusuan yang berkesan

So.. Ibu menyusu alert la ngan rupa fizikal breast kite.. aku skang keje asyik monitor brest and tuam aje if dah bengkak tu.. Then cepat2 pam.....

Scaryyyyyyy... Aset penting wanita tu...

Sumber : http://bidanbersalin.blogspot.com/2010/02/masalah-dalam-penyusuan-ibu.html


Tuesday, November 9, 2010

Bengkak susu

Salam..

Semalam buat pertama kalinye saya kene bengkak susu uols... Memula rasa breast nie sakit berdenyut2 and ada seketul bila tersentuh or angkat tangan memang saket giler.. Bila susu let down memang menitik la air mata menahan... Ingatkan bese je sekali petang tu, demam sepanas2nye... Seram sejok rasa badan, urat2 segala sume sakit2 la.. Memang waktu tu rupe aku terok giler ah.. Paler otak tak leh nak pk apa dah.... Bila bangun je rasa berpinar2 nak pitam huhuhu.. Terok betol penangan bengkak susu ni..

Pastu terus google dalam tenet nak buat apa.. Bengkak susu ni mungkin terjadi sebab saluran tersumbat.. So dicadangkan tuam ngan air suam dan urut perlahan2.. Aku pun follow ahh.. Kurang sket sakit.. Lega! Pastu try la pam, tapi tak kuar pun susu nye.. Hampa giler..

Malam tu hubby bk keje ajak gak gi kenek, tapi nak bangun pun tak daya.. Dok berkelebung dalam selimut aje.. Rayyan pun aku cuma pegang bila dia nak nyusu.. Tu pun sama ada mak atau hubby yang hantar kat aku..

Besok pagi demam aku kebah.. So malam tu baru gi kenek.. Doc bagi ubat antibiotik and suggest aku rest.. Doc just riso takot infection or bernanh.. If that happens, apalagi? Operation la....

Adoiii... Dengar je perkataan OPERATION terus naik darah aku... Tak sanggup nak melaluinye lagi... So balik tu terus google tengok camne nak buat and tanya orang2 pengalaman.. Pastu buat aje la apa yg orang buat so that bengkak tu surut and susu mengalir macam bese..

Ok mau tuam tetek... Nanti sambung hapdet apa kesah bengkak susu aku nie ha....

Thursday, November 4, 2010

PREGNANCY MOMENT CONTEST -> 22/11/09


Nak join klik sini.





Dua gambar di atas saya pertaruhkan untuk contest ini... Gambar ini diambil di minggu terakhir sebelum saya bersalin.. Terpancar muka heppi dan tak sabar dua laki bini ni nak jadi mama papa...

Syarat contest ni, organizer minta summarize kan pengalaman mengandung..

Now the story begin..

Ini adalah kandungan pertama saya, maka segalanya adalah pengalaman pertama.. Pada satu hari, setelah dua bulan bernikah, tetibe saya dok la cirit birit... Masa tu kat opis, sebab tak tahan dok memerut aje, gi la kenek depan opis nie...

Jumpe Doc, lepas tanya macam2.. Doc nampak inai kat jari.. Doc tanyalah baru kawen ke.. Selepas saya jawap YA.. Doc suh gi check urine... Masa nie dah blur2, maklumlah actually saya ngan suami tak plan untuk mengandung seawal ini...

Setelah keputusan dapat, saya disahkan mengandung.. Perasaan ketika itu???

Speechless.. Tak terkata apa, tak sangka sangat begitu cepat Allah kurniakan rezeki pada kami.. Masa tu terharu pun ada, rasa tak percaya pun ada...

Lepas tu masuk opis, terus blur tak tau nak buat apa.. Tapi tak tepon husband pun bagitau.. Nak bagitau face to face di rumah...

Sampai aje rumah, husband terus datang kat saya tanya sama ada saya dah jumpe Doc ke cirit birit tu.. Saya jawab la UDAH.. Then saya kuarkan pregnancy test kit yang Doc tu bagi pada saya dan tunjuk pada husband.. Memula husband cam terdiam.. Within a minutes, he asked me back...

"Abang akan jadik ayah ke?"

And then saya slowly reply

" Yes, we both akan jadik ibu dan ayah.. saya mengandung!"

Terus husband pelok saya dan cium bertubi2.. Oooooo itu adalah saat terindah dalam idop saya.. Rasanya kalau boleh die nak dukung timang2 saya terus kut masa tu T_________T Malam tu husband banjer makan malam and terus gi carik susu untuk ibu ngandung...

5 bulan pertama merupakan saat paling kritikal bagi saya sepanjang pregnancy.. Saya mengalami mabok atau alahan yang amat teruk, tapi husben sangat la sabar melayan kerenah dan peel saya.. Selama 5 bulan saya tidak memasak kerana tak tahan bau dapor... Keje saya nak tido aje, makan pun tak berselera sangat...

Tetapi semua itu pengalaman yang sangat sweet dalam hidop saya.. Bukan semua wanita berpeluang dan dapat merasa saat camtu kan? walaupun sedikit seksa tapi hasilnye berbaloi2 setelah melihat senyuman si kecil...

Sepanjang saya mengandung selera makan saya bese2 aje, idak ler macam nafsu dinasor.. Sume saya nak makan, rasanye saya makan lagi sedikit daripada saya bujang.. Akibatnye saya hanya gain weight dalam 10kg saja selama 9 bulan... Tapi alhamdulillah anak saya lahir 3.06kg..

Sebtulnya saya dijangkakan bersalin pada 10 October 2010.. Tetapi pada kandungan masuk minggu ke 38, tetibe saya sedar baby kurang bergerak.. Terus rush ke hospital, buat CTG, movement baby sangat slow.. Pakar takot baby lemas dan Emergency Czer terpaksa dibuat.. Akhirnye anak saya kuarlah ikot tingkap walaupun saya teringin sangat nak rasa pengalaman bersalin normal.. Apapun saya tetap bersyukur kerana kedua2nya selamat..

Untuk pengalaman bersalin saya secara penuh leh klik pengalaman bersalin

Nak tag 3 org
1. Ibu Damia
2. Ibu Aqil
3. Ibu Najla
3.



Seminggu sebelum bersalin

AWAS... entri ini akan mengugat keimanan anda.. Sesape yang berdiet, selawat banyak2 dulu sebelum baca hehehe..



Tadaaaa....


Ini lah ektibiti beberapa hari sebelum bersalin.. Actually tingin nak makan dessert kat Delicious ni aje.. Tapi alang2 makan la spagetti sekali.. Spagetti kat sini lazatt tau! Memang kalau agak2 nak makan spagetti kami akan menuju ke sini aje.. Walaupun agak mahal tapi puas hati la...

Yang atas tu spagetti apa ntah , tak ingat la nama.. Tapi die ala2 creamy and pedas sket... yummy!


Yang ni plak spagetti cabonara... Seyis ni memang signature dish Delicious la... Aku memang tabik spring cabonara die.. Creamy dan syedapppp..... Sesape yg berdiet memang takleh la makan, sepinggan leh naik 5kg kot.. Hikhik sebabkan masa ni peknen I belasah aje youu...
Tapi kalau tak peknen pun, belasah jugak.. HAHAHA



Dah berjalan2 harus la shopping kan hehehe... dalam keadaan sarat sempat gak merembat kasut nie....


Penat weii syopping...

Nah... Inilah dia yang diidamkan oleh ibu ngandong., brownies diatasnye ada vanilla aiskrim and topping with choc ganache~~~~~ Perghhhhhh mabelessssss.. Sedap aje masuk ke tekak... Kuikui isk bila tengok gambo ni rasa cam nak gi makan lagi je pas habes pantang nie... Ari tu nak try gak Red Velvet Cake die tapi dah habes la pulok.. Takpe la, next time aje..


Amacam? Tergugat tak? Ada sesape yg berdiet dah berubah pikiran? Hehehe..

Ja'at la I ni kan?

Ampunnn ya!

Apa itu Implanon???

"Implanon adalah alat kontrasepsi berbentuk rod kecil yang dipasang hanya di bawah lapisan kulit (subdermal) di bahagian tengah lengan atas.

Ia boleh menghalang kehamilan sehingga tiga tahun dan tidak memerlukan sebarang tindakan harian,” kata Dr. Hamizah Mohd. Hassan dari Bahagian Reproduksi Manusia, Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN).

Menurutnya lagi, implanon adalah kaedah halangan yang sangat berk
esan dengan kurang daripada satu peratus kegagalan dilaporkan. Kebanyakan kegagalan yang berlaku adalah disebabkan kedudukan implanon yang tidak tepat. Wanita yang memakai implanon akan subur semula selepas tiga minggu alat tersebut dibuka malah implanon juga tidak mengganggu hubungan seks seperti sesetengah kontrasepsi.

Setiap rod implanon mengandungi etonogestrel. Ia bertindak melepaskan hormon progestin pada paras yang tetap sepanjang hayatnya.

“Implanon sesuai untuk ibu-ibu yang sedang menyusukan bayi mereka,” jelasnya.

Kata Dr. Hamizah, implanon juga bertindak dengan cara memekatkan mukus serviks yang mana dengan sendirinya menghalang kemasukan sperma ke dalam tiub fallopian. Dengan ini, gangguan berlaku di bahagian endometrium sekretori yang mana ia menjadi nipis dan tidak membenarkan ovulasi berlaku.

Mungkin kedengaran agak menakutkan apabila rod implanon perlu dimasukkan di bawah lapisan kulit menggunakan trokar, namun menurut Dr. Hamizah, kaedah ini paling sesuai memandangkan ia kekal sepanjang pemakaian dan tidak memerlukan penjagaan yang melecehkan.

“Kalau dengan cara pil misalnya wanita tersebut mungkin akan terlupa,” katanya.

Namun begitu pemakaian implanon juga mempunyai beberapa kesan sampingan seperti kesan pendarahan atau haid yang tidak dijangka. Menjawab pertanyaan, Dr. Hamizah berkata, ada ketikanya berlaku kesan pendarahan tidak dijangka ketika penggunaan atau selepas tiga hingga empat bulan penggunaan.

Katanya, 50 peratus pemakai mungkin tidak mengalami haid atau mengalami sedikit sekali-sekala, 40 peratus mendapat pusingan haid yang normal manakala 10 peratus mengalami pendarahan banyak dan membebankan. Jika perkara ini berlaku, doktor akan menasihatkan supaya implanon ditanggalkan.

Implanon juga boleh menyebabkan komplikasi jangkitan setempat sebanyak satu peratus. Kesan-kesan yang biasa adalah berlaku lebam di sekitar kawasan kemasukan. Ada juga komplikasi berlaku ketika implanon ingin ditanggalkan terutama jika rod melebihi sebatang.

Masalah-masalah yang biasa dialami ketika menggunakan kontrasepsi lain seperti pening kepala, jerawat dan pertambahan mungkin juga boleh berlaku kepada pemakai implanon. Namun sehingga kini belum ada pengesahan sama ada implanon boleh mengubah risiko seseorang wanita terhadap kanser payu dara.

Siapa yang boleh menggunakan implanon?
Wanita yang mahukan kaedah yang mudah, berkesan, mudah dipasang dan ditanggal, mudah kembali untuk subur, kekal di tempat di mana ia dipasang, tidak perlu melakukan sesuatu terhadap kontrasepsi yang dipakai, tidak memakai sebarang kontrasepsi lain dan alah kepada estrogen sintetik.

Siapa yang tidak boleh menggunakan implanon?
Wanita yang mempunyai tumor thromboembolic disorder progestogen dependent (sama ada sudah mengetahuinya atau disyaki), mempunyai sejarah lalu atau semasa penyakit hepatik yang teruk seperti fungsi hati tidak kembali kepada normal, tumor hati benign atau malignant, carcinoma di dada, sedang hamil atau mengalami pendarahan vagina.

Fakta mengenai implanon:
  • berbentuk rod sepanjang 4 sm x 2 mm, mengandungi 68 miligram gonane progestin etonogestrel.
  • implanon boleh dikeluarkan pada bila-bila masa namun penggunaannya perlu dihadkan sehingga tiga tahun sahaja.
  • mula sekali diperkenalkan di Indonesia pada 1998, kemudian diluluskan penggunaannya di 30 negara lain dan kini telah dipakai oleh lebih 2.5 juta wanita seluruh dunia.
Cara pemakaian

credit to mama zharfan
Anestetik disuntik pada bahagian lengan atas dan kemudian alat trokar seperti jarum digunakan untuk memasukkan rod implanon di bawah lapisan kulit. Prosedur ini hanya mengambil masa beberapa minit. Hanya doktor berpengalaman dibenarkan melakukan prosedur ini bagi mengurangkan risiko kerosakan saraf atau diletakkan di tempat yang tidak betul yang akhirnya menyebabkan kehamilan yang tidak diingini. Hanya 3.6 peratus pemakai implanon pernah mengalami komplikasi setempat termasuk bengkak, kemerahan, hematoma dan kesakitan.

Mengapa perlu perancang keluarga? Hukum??...
Kata Dr. Hamizah, kaedah perancangan keluarga adalah untuk menjarakkan kehamilan atau mengehadkan bilangan anak sama ada secara sementara atau kekal.

“Perlu diingat bahawa kaedah perancangan keluarga bukan bererti tidak mahu anak,” katanya. Menurut Dr. Hamizah, seseorang yang mengamalkan perancangan keluarga adalah bersebab seperti menghidap kanser yang memerlukan rawatan, hamil berisiko, kahwin ketika usia terlalu muda atau usia lewat atau memiliki anak terlalu ramai dengan jarak yang rapat.

Jelasnya lagi, fatwa daripada Majlis Fatwa pada 1981 menetapkan bahawa kontrasepsi untuk mengurangkan bilangan anak adalah haram kecuali atas sebab-sebab yang mengharuskannya dan perlulah dilakukan dengan cara tidak kekal atau tidak memandulkan.

“Keadaan yang diharuskan adalah isteri terlalu lemah atau sakit, pasangan ada penyakit keturunan, isteri mengandung terlalu kerap atau masih menyusu bayi dan kandungan menyebabkan gangguan mental terhadap ibu.

“Merancang keluarga adalah bersifat sementara, menjarakkan anak kerana kesihatan, pelajaran dan kebahagiaan keluarga adalah harus,” katanya menjelaskan mengenai fatwa tersebut.

Nasihat doktor kepada mereka yang ingin merancang keluarga?
Dapatkan rundingan daripada pakar mengenai kaedah yang bersesuaian. Jangan dengar cadangan orang lain selain doktor kerana tidak semua kaedah sesuai dengan semua orang.

Credit to : http://alinalan.blogspot.com/2010/10/implanon-apa-siapa-bagaimana-hukumnya.html

Wednesday, November 3, 2010

Ar-Rayyan & Mommy update 2

Semalam dah cete pasal Ar-Rayyan punye check up kan?

So today turn Mama plak.. I ada post natal check up ngan Dr Norlida. Selesai je urusan Ar-Rayyan, terus number I dipanggil..

The moment I masuk bilek Dr.. Dr cakap

Dr: Assalammualaikum Juliana.. Eh saya baca blog kamu! Kan nurse kan? (she was asking nurse yang tolong di belakang, and the nurse reply YES ok)

Me: Ohh malunye Doc... saya merepek je..

Dr: saya saja taip nama saya and jumpe ur blog.. U cerita sebijik sebijik ye..

Me: Hehehe (masa ni dah blushing giler ah)


Then terus proceed Dr tengok scar incision.

Alhamdulillah the scar was in good condition, takde masalah.. Tapi itu yang diluar ye, yang nampak di mata kasar, yang di dalam tak tau lagik... And according to Dr Norlida, it may takes 3 months untuk luka di dalam bertaut.. But fully heal makan tahun gak..

After that Dr advise me to plan my next pregnancy in 3 years.. Ye la kan, nak kasik fully heal rahim nie, kang kalau tak sembuh banyak plak masalah lain bila peknen..

So she sugget me a few family planning method.. Let me share with uols eh..

1. Natural way
Yang ni kene alert la kan, tanda2 kalender.. Kalau harap aku memang fail bab ini.. Huhuu lagipun kekadang period tak regulate pastu dah lost track..

2. Kondom
Yang ni semua sedia maklum.. Kalau sape tak tau apa itu kondom, gi 7E ada la jumpe benda alah ni depan kaunter casher.. Cara nak menggunakan boleh tanya Mr Google tapi hanya orang dah berkahwin aje dibenarkan.

3. Pil Perancang
Pil perancang perlu diambil setiap hari.. Need discipline... And selalunye ada banyak bad side effect such as weight gain, acne and all that.

4. IUD
Ni ada alat dimasukkan dalam rahim. But still boleh peknen sebab alat ni leh gerak2 bila kiter lasak sangat.

5. Implanon
Ada satu alat sebesar batang mancis dimasukkan ke bawah kulit untuk kawal hormon..

6. Injection
Injection ni kene amek 2 or 3 months sekali and diinjek di vontott ye kekawan.. Auwwwwww....

Among all above, I plan to undergo implanon as my family plan method. Althought it was quite expensive and my company tak cover pun for this treatment but I think I really need this. Sebab I bukan orang yg disiplin makan ubat, nak injek takot, and then to be honest I hate kondom, IUD tu mcam seram plak nak masuk benda dalam rahim and there is still chances to get pregnant with IUD. But implanon very rare case of getting pregnant after using it or according to Dr Norlida as for now takde lagi patient die yang pakai implanon getting pregnant. Dah kuarkan implanon tu pregnant la kan...

Apa itu implanon...?? Next entri aku akan storykan... Bagi I google dulu eh, kang takot bagi salah fakta plak...

Next check up, buat PAP SMEAR.. Ooooo so scary.. Doc sure kene masukkan something look likes spatula nk amek sel dinding rahim rite??? Dan maluuuuuuuuu jugak bila nak kangkang depan doc nanti....

Ooooooo kene prepare mentally nie..



Tuesday, November 2, 2010

Ar-Rayyan & Mommy update

Salam..

Semalam 011110, wow cantek tarikh.. Genap 29 hari Ar-Rayyan lahir ke dunia dan saya bergelar MAMA.. So sweet! Eh betollah, bukan senang tau nak dapat tittle Mama/Ibu/Mommy/Mak or yang seangkatan.. Anda perlu menjadi gemok stretchmark merata2, membawa perot yang ada little khalifah ke hulu ke hilir dan ke mana2 saja anda pergi selama 9 bulan, 9 bulan is a long long journey oke.. Then perlu menahan saket contraction 12 hours to 24 hours, then kene ada koyak2 push2 jahit2 untuk deliver the little khalifah to this world then only you will be call as MAMA.. See, sangat panjang kan perjalanan.. But believe me, its all worthwhile...

Yesterday bawa Ar-Rayyan for 1st months check up and immunisation di Al-Islam Specialist. And yes, mommy pun ada post natal check up with O&G Dr Norlida...

Memula kiter cete pasal Ar-Rayyan dulu.. Ohh mama and papa sangat la worried kalau Ar-Rayyan akan nages berteriak sakan bila kene injek Hepatitis B, we both sangat berdebar2.. Over kan? Anak yang nak inject, mak pak yang risau berdebar lebey.. Tak tahu la nanti camne ghuper kami berdua bila anak nak akad nikah.. Hikhikhik..

Masa menunggu turn number kami tu naik, I feed Ar-Rayyan sekenyang2nye dengan harapan dia takde la cranky sangat masa jumpe Paed nanti kan.. Kalau cranky susah plak nak cucuk peha yang gebus mulus tu.... When our turn comes, kami bertiga, mama, papa and opah masuk la beramai2 teman Ar-Rayyan...

The Paed asked about development progress of baby.. Contohnye:

- Baby ada tak senyum?
- Respon to sound and movement?

All those yang Paed tanya memang ada la.. Ar-Rayyan is such responsive baby, pantang nampak orang berjalan, he will focus his eyes and follow sampai la orang tu hilang dari pandangan.. But actually baby at this age, cant see exactly, baby just nampak macam bayang2 je.. Unless la jarak dekat kan... So we have nothing to worry here.

Then tiba masa physical check up.

Berat: 4.5kg (naik 1.5kg masa birth only 3.06kg, OMG my son grow very well with my milk.. Alhamdulillah, praise to Allah for HIS rezeki)
Panjang: 51cm (1cm longer than birth)
Ukur lilit kepala: 37cm (2cm longer than birth)

Overall is a normal and good development progress..

After that tiba lah masa yang dinanti2 kan.... Injection!

This time I tak tengok pun, opah je yang tengok with his papa.. Seperti bese mama adalah berhati tisu tak sanggup nak tengok anak sendiri kene injection.

Tetibe dengar bunyik "EEEEKKKK"

Pastu senyap.. Ohhh Ar-Rayyan didnt cry langsung, cuma bunyik sket je.... Good boy la anak mama ni, sangat brave ok!

Then Paed prescribe medicine. After that kene tunggu turn mama for post natal check up plak... Yang tu sambung next entri la, sebab panjang jugak nak cete tu...


THE BEST MOMENT OF MAKAN BERSUAP


Moh kiter join beramai2.. Klik sini!


Eli dear....

Saya pertaruhkan gambar nie.. Actually ada gambo makan beradap bersuap bagai.. Tapi suke gambo ni lagi lagik sebab ada kenangan makan kek pantin nie... Kami beli kek pantin 7 tingkat macam kat bawah nie... Setiap tingkat lain la perasa, ada blueberry, ada yam, ada strawberi, ada vanilla, ada cokelat...

Pantin selalu pas potong makan sesuap aje kan???? sebabkan kek ada 7 tingkat ngan harapan pas selesai sume ada la tinggal sket kek tok kami nie sebab kek die sedaaaapppppp giler uolsss...

Sekali pas settle sume, kek-kek pun settle..... Bayang pun tak nampak.. Huhuhuu...
So hanya sesuap itu je la yang kami rasa, sangat memoriii okeh.. Memang best moment la, sambil malu2 suap takot krim terlekat la... Kekonon nak makan pas habes sanding, sekali makcikk hampaaaaa!!!!


Ni bukti gambar fruit cake yang marbelleeeesss.. Burfday tahun depan nak beli kek ni la... dah terliur plak!

Monday, November 1, 2010

CONTEST GAMBAR PERCUTIAN YANG MENARIK LAGI TERTARIK




Sesape nak join leh klik sini.


Hehehe saya sangat suka gambar nie.. Actually ni trip saya dan hubby honeymoon bersama bestie ktorg ke Krabi...

Cantek sangat kepulauan Krabi nie dan lebih indah lagi, kami pergi bersama orang tersayang... Time holiday ni, saya dan salah seorang bespren saya tengah peknen 3 bulan...

Saya sangat suka gambar ni sebab memasing muka sangat heppppppiiiiiiiiii.. walaupun panas dok dalam bot... Sebenarnye saya dok cuak gak tu, sebab kene panjat dok depan dek bot tu gara2 nak posing ala2 titanic muahahahhaa.. tapi muka maintain ajer...



















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails