Monday, June 13, 2011

CCNA training, pasni gaji aku RM5K.. | Giler ahhh!

Minggu ni aku ada training CCNA part 2.
Selama seminggu.
Part 1 dah selesai bulan 5 ritu.
CCNA tu apa?
Sape yang keje bidang computer networking memang tau la sijil apa nie..
CCNA - cisco certified network admin.
Sijil ni professional cert tau, kalau nak amek kene attend kelas untuk 2 minggu then ada test.
kos tok amek test ni je almost RM3K.
Tapi aku amek ni company la yang hantar dan bayar.

CCNA ni memang aku galakkan sesape yang belajar dalam bidang networking amek, sebab apa?
Sebab ianya professional cert, once ko dah ada sijil nie..
Gaji adalah RM5k and above..
Dan ko adalah sangat marketable ye..
Mintak keje kompem dapat!!! Jangan risau..
Conpany memang nak sangat2 ko, lebey2 lagi Telco cam company aku nie..
Berbaloi2 kan..
Kalau ada rezeki amek la plak CCNP cert, ha yang tu gaji ko memang RM10k- RM 15 ke atas la kan...
Hehehe..
Pastu amek CCIE cert, ha yang ni gaji jangan tanya....
More than RM30k kot..
Maunye tak, nak lulus exam die, hurmmmmm
senang cete the toughest exam in the world..
Dan nak amek kene gi Aussie..
Kat sana je nearest lab die..
And kat Mesia ni hanya ada 100++ orang network engineer with CCIE professional cert nie..
100 lebey je..
Tu maknanye ko sangat dikehendaki..
So boleh la demand gaji kaw kaw..
Takyah demand pun kompem boss akan bagi gaji ko RM30K-RM50K..
Kalau keje obersea hurm lagi la toksah cete mau RM100K..
One frend of mine, dah ada CCNP je pun, tu pun gaji RM20K above..
Adesss berpinau2 lak mata dok tulis RM RM RM nie...

Best kan keje cam aku??
Dengar part gaji je best.. Tang keje hazabbbbbbb weiii...
Nak nak bila ko kene troubleshoot problem..
So bakal network engineer di luar sana, aku nak pesan..
Teori saja tak membantu ye, kite kene kreatif bila dah masuk keje nie..
Kreatif dalam mencari penyelesaian masalah..

Oklah malas nak bebel2 panjang, aku nak bt auto publish sampai Jumaat nie..
Semputtttt!!
Contest tak sempat la nak join minggu nie..

Pastu kene prepare tok exam plak...
Aku kene lulus exam nie..
Huhu baru leh beli umah..
Eh Eh Eh..
Apa kaitan?
^_^
Korang jangan lah ingat gaji aku gitu, aku ni gaji ciput je..
Jangan ler nak merompak aku lak..
Aku saja share so adik2 kat luar tu lebey bersemangatttt!!

PS:/ Korang dah ganti pose lum???

13 comments :

  1. dah bersemangat dah ni haa! hehe

    thanks for sharing this.. ada gak la info2 psal network engineer ni.

    ReplyDelete
  2. mcmmana nk ambik jue??? pose penuh taun lepas.huhuhuu

    ReplyDelete
  3. valid utk 2 tahun je.lepas tu kena reseat exam balik.

    ReplyDelete
  4. Aku tak sure kat company lain but kat TM aku tak rasa diorang akan naikkan gaji walaupun ko dapat CCNA. Sebab unit lama aku dulu (IT Services), semua bebudak network ada CCNA but gaji sama ja. Ada gak dengar ura-ura masa aku nak keluar dulu nak bagi elaun khas untuk bebudak ada certificate ni but diam camtu ja. Target for highest Jue (CCIE) sebab CCNA dah ramai sangat ada sekarang ni dan company luar dah tak berapa pandang (pengalaman member2x aku yang keluar TM).Insha Allah ko boleh capai. Yang penting usaha, doa dan tawakkal :)

    ReplyDelete
  5. macam best je. nk tanye la,ape requirement kita nak amek ccna ye? nak kena ada basic network ke?

    reply kat email ni ye-> drakaa@live.com

    terima kasih : )

    ReplyDelete
  6. saya keje kat tm dan ade sijil JNCIA...JNCIA ni JUNIPER sama level dgn CCNA (CISCO)...keje saye configure core router, global network. risikonye klu ade tersilap configure internet satu dunia akan down, tu pun klu usik BGP la...tapi gaji sye sikit je xde la smpi 3 4 ribu -_-...klu ade company nak cari engineer router tolong bgitau sye ye.terima kasih semua :)

    email: safar85@gmail.com

    ReplyDelete
  7. saye pon keje kt TM...aku pon related dgn juniper router...in term of theory..mmng bagus klo g trening cisco..both almosy the same...but carry different technologies...ade pro n cons for both provider...ha'a..gaji kitorg ciput je..tp pdn la...workload x heavy sgt...kawan2 aku yg lari gi huawei...mmng semput ar..siang mlm keje..

    aku stuju ckp safar..bab config jgn main2 arrrr....kwn aku pnh salah config smpi isolated..mmng pon patut gaji bnyak...kalo dh high risk pnye keje...pantu impact plak puluh2 ribu cust..siap ar nk jawabbb...

    ReplyDelete
  8. Salam bro, ccnp gaji 10k? Aku ader ccna 2 cert. ccnp , ccnp wifi, juniper, tp gaji ciput je..., hahah

    ReplyDelete
  9. Ape bende nye sampai 10k gaji dgn hnya ccna je?, xde maknanya kalau kt malaysia ni, yg 10k gaji tu mungkin pengalaman kerja networking more 5 years + degree network + ccnp


    Itu baru betul, kalau ccna bg aku itu basic lagi.. Aku pegang sijil bukan sijil pegang aku..

    ReplyDelete
  10. macam best je. nk tanye la,ape requirement kita nak amek ccna ye? nak kena ada basic network ke?

    reply kat email ni ye-> hilmanasul@gmail.com

    terima kasih : )

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails