Wednesday, October 31, 2012

Seram! expose mistik di cameron highland

Masa bangun pagi tu, kak long aku Nana tanya kol 5 pagi ada dgar tak suara perempuan nages... aku blur la pulak, sbbnya kol 5 pagi aku bangun, siap keluar bilik gi charge tab kat dapor.. dalam bilik aku xde power point.. pastu siap basuh botol susu bagai kat sinki dapor... then aku jalan masok bilik bancuh susu rayyan baru sambung tido balik... Jauh gak aku jalan ni, siap tempuh ruang tamu. Dah la sinki mengadap luar ok...

Aku cakap la xde dengar paper.. klu Danish anak alang yang nages ada la aku dengar.. pastu tengah malam ada dgr bunyi orang bertukang, tapi bunyik bertukang tu memang dari Magrib lagi dok sebok ketang ktung ketang ketung... Ntah apa yang ditukang pun tak tahu la..... kol 12 malam masih lagi bertukang, xtau kol bape stop sbb aku tertido ... tapi kol 5 pagi tu sblm aku bgn, ada dgr MIL bangun g toilet.. lain2 bunyi pelik mmg aku x dgr... 

Masa kak long aku tnya tu, aku dah cuak dah... sebb aku sorang je yg bgn berjalan ke dapor kol 5 pagi tu, naseb la aku xnampak kelibat ke apa.. klau x mmg pengsan aku gamaknye... 

Kak Long aku siap cakap die dengar bunyik orang bukak peti ais.. Isk aku memang tak bukak peti ais... Eee masa tulis ni pun rasa meremang bulu roma....

Syukur aku tak nampak apa2 masa 5 pagi tu yang aku dok bangun basuh botol susu. Memang misteri betol bunyi tu and lagi misteri sbb Kak Long je yang dengar, ktorg seme tak dengar.. 

Adam dan Hawa episod 36 dan 37

Hehehe tak lama je lagi Hawa akan berbaik ngan Adam...
Episod 36 and 37 ni masih lagi main tarik tali.....
Sape yg nak download boleh klik link bawah

Episod 36 download
Episod 37 download

Parkview Ampartment Cameron Highland 2012

Planning bercuti ni adalah mengejut. Ad-Hoc ok. Kihkih.. 2 minggu before raya puasa, MIL sms hubby tanya raya aji ada plan apa. Since tahun ni Raya Aidilfitri kat belah hubby dulu, so Raya Haji belah aku la kan.. Haippppp kene adil dan saksama.. Bab2 raya ni boleh mencetuskan pergadohan kalau tak adil T___T.

Tahun ni plak raya haji kebetulan opah aku gi umah makteh kat Rawang, so kami berkumpul kat sana la hari Jumaat tu. Memasing dah ada tugas masak menu apa. Jadik bila MIL tanya apa plan memang takde la plan yang gempaq2 pun. So bila hubby kata nak gi CH jejalan satu famili, aku pun ok aje la... Pastu aku tanya la, nak tak book resort TM, murah sikit RM80 satu malam. So aku try la call, sekali full booked sudah. Pasrah aje la. Terus wazap Kak Long Nana.. Dia pun sebok carik ampartment, and last Nana dapat booked Parkview ampartment ada 4 bilik. Memang ngam ngam soi la tok kami. Satu malam RM450, tapi paling best disponsor oleh Along and Kak Long... Tekiuuuu!!!! Semoga makin murah rezeki lepas ni.

First time naik CH time public holiday. Perghhhhh azabbbb wei.. Tak sangka CH boleh jem. Ktorg naik dari Simpang Pulai. Hotel dekat Tanah Rata nun. Jalan jem sebelum sampai Brinchang, tengok signboard lagi 10KM je ke Tanah Rata tapi amek masa 1 jam setengah nak sampai... Kebas bontottt...

Ni kali ke 2 aku naik CH utk tahun 2012 ni, rasanya memang azab la kalau pegi time public holiday ni.. Tobat tak pergi dah time public oliday... Sampai hotel dah kol 3 gitu.

Ni bilik adik kembar ngan mak... Ada katil single tapi Duvan set, so ktorg turunkan tilam...Jadilah macam katil Queen..


Ni bilik Kak Long aku, master bedroom, ada toilet attached.


Paling belakang bilik Farah. Memula  Along suh ktorg amek bilik ni tapi takpe la, bg farah and Alang sbb ada baby Danish kan. Bilik ktorg single bed 2 bijik, kang kesian lak baby tersepit di tengah2..


Baru perasan gamba bilik ktorg terlupa nak amek.. HAHAHA bilik sama je, cuma katil single 2 bijik, so ktorg gabungkan... Rayyan tido tengah2 and tersepit di tengah malam hahahhaha...

Ni bahagian dapor, siap ada meja makan you... Ada dapor kalau nak masak...


Ada periuk nasi sekali, kalau nak sewa sebulan pun boleh nie...


Area ruang tamu. Luas gak rumah ni... Rayyan pun puas la berlari ngan Kakak Mia die...


Tengok la sepupu dua orang ni, kemain lagi.. Pastu panggil mama suh amek gambo... Tapi gambo ada sikit gegar...


Pas letak barang terus sesiap gi makan, gi makan area Tanah Rata je dekat ngan hotel sbb malas nak tempuh jem lagi...

Tak banyak pilihan yang ada, so ktorg makan nasi ayam.. Pas makan kononnye nak jalan gi beli roti sekali ktorg anak beranak jalan kaki terus balik hotel hikhik.. Sebab dekat lagipun cuaca sejuk tak rasa berpeluh and penat bila jalan.... Orang lain patah balik naik kete..

Sampai hotel duduk la kat bawah tunggu yang lain sampai.. Hubby suh aku ngan rayyan naik dulu, tapi takmo.. Seram ahkak oiiii...


Ni la hotel kami dari luar...


Budak yang tak reti sejuk... Boleh die makan aiskrim sejuk2 gini... Sabo aje la...


Melepak tunggu yang lain sampai...


Tuesday, October 30, 2012

Hasil borongan di Langkawi

Hasil rombongan di Langkawi... Banyak yg memborong mak aku la, ntah bape set pinggan mangkuk mak aku borong ntah.. Ngan gelas kristal bagai... Ktorg memang malas nak beli sebab rumah tak siap lagi, tempat nak simpan pun takde.. Tu yang hubby plan, rumah siap nnt nak gi lagi Langkawi, nak beli pinggan mangkuk, sudu garfu segala hehehe...


Budak kenit ni pun beli ok.... Beg troli Thomas... Adoi hai... Masa kat Hj Ismail la, die nampak beg ni, pastu sebok tarik ke hulur hilit. Hubby tanya la kat Rayyan, nak ke beg ni. Terus die kata nak... Aih la anak ku memang pantang nampak car ke thomas ke... Memang kesukaan die la... Beg ni RM80, tak tau la murah ke mahai.... Dulu memula aku ngan hubby nak belikan Rayyan beg Trunki tapi dah die nak beg ni, tak de lah Trunki dah lepas nie... Pakai la beg Thomas nie...


Ni coklat yang kami rembat. Gile banyakkkan? Hehe masih ada lagi dalam peti ais... Lagipun ni ada yang nak bg jiran ngan kekawan opis...

Coklat paling sedap pada aku, coklat Whittakers la. Kat KL mahai wooo.. Daim memang wajib la beli sebb kat KL mahai.


Ini je yang aku beli. Yang murah je. Kuali Tefal memang dah lama nak beli cuma kat KL mahai melampau. Kat Langkawi dapat RM100 hok yang stainless steel siap bertutup. Aku memang suka pakai Tefal ni sebab masak tak hangus then tak melekat. Lagipun ada tutup ni senang nak masak rendang ke hape...

Yang mangkuk 3 sekawan tu pun murah je RM 27, beli yang biasa bukanlah cap corningware ke hape... Tapi sedey weiii....  Barang2 ni seme letak dalam kargo tau sbb banyak brg kan, xlarat nak pegang... Sekali mangkuk 3 sekawan aku tu pecah... Yang elok sebijik je. Yang lagi 2 bijik retak seribu. Tensen aku!


Ni la bukti mangkuk aku pecah seribu.. huhuhu memula aku ingat nak email ke AA tapi  aku dah tahu dah jawapan die. So aku redho aje la... Naseb la pinggan murah kalau yang rege beratus2 memang aku tuntut ganti rugi...


Yang ni kain pelikat tanjir. Beli 2 helai kaler hijau yang sama sebab aku nak bt baju kurung Riau T___T
Sanggup ni pergi mencari masa hari last tu.. Ada jumpe kaler pepel, lawa... Tapi ada satu je, mana cukup nak bt baju kurung.. So amek la kaler ijau pucuk pisang nie.... Selai kain ni RM21. Nanti dah jadik baju aku tunjuk ok, korang leh nilai cantek ke dak...



Langkawi Cable Car and Oriental Village

Last day at Langkawi, pagi tu kol 8 dah check out sebabnya ahli rombongan nak gi naik cable car. Kan masa pergi hari kedua tu tutup katanya. Khamis baru bukak. Naseb baik la amek flight kol 330 so pagi tu dapat la gi naik cable car.

Sampai sana cable car pun belum bukak tapi dah ramai dah orang. Tix cable car ni RM15. Tapi aku tak naik pun hahahaha bukan apa, mak aku taknak naik. Takut so aku pun teman la mak jejalan kat bawah. Biarlah adik2 aku ngan hubby yang naik.


Ni adik aku yg lelaki. The only adik lelaki aku. Dia la yang jaga mak aku skang, duduk sekali teman mak aku...


Ni adik pompuan aku yg ke3. Yang bongsu tak dapat ikot, ada final exam.


Gambar2 yang hubby snap. Actually tak banyak pun, sbb hubby kata jambatan tutup so diaorang takde la dapat jejalan. Banyak yg tengah proses maintenance.






Yang kami bertiga duduk kat bawah jejalan area Oriental Village... Cantek tempat ni, ala2 English style, kedai souvenir die pun harga boleh tahan, takde la mahai sangat. Selalu kan kalau tempat gini, sebenir mahai. Ni harga die ok la. Mcam kat pasar jugak. FM dapat 5 ketol RM10.


Kami kat abwah ni sebabkan bosan tunggu lama so naik la kete kuda hikhik. Kuda ni bawa pusing 4 round keliling oriental village tu. Nak naik kuda ni RM5 sorang so kami bertiga RM15 la hahaha sama ngan harga naik cable car...




Rayyan seronok sangat dapat naik kuda, pastu sebok nak pegang kuda... Risau je, takot kene tendang ngan kuda hikhikhik...


Next time kalau datang tingin nak naik cable car T__T

Monday, October 29, 2012

Cendol dan laksa terbaik.. 5 Bintang!

selama 4 hari di Langkawi, makan memang best plus murah and fresh giler... salah satu port peberet ktorg lepas shopping kedai cendol kak Bedah.. Kedai ni kat Jalan Padang Matsirat, tepi jalan je. 

Laksa die memang power, sedap.. Takde belacan yg banyak, ikan fresh, pekat, likat. Yummeh! Cendol Kak Beda ni pun sedap, die guna gula melaka memang layan la... Siap mintak jagung extra hehehehe...

Memula hari kedua pas shopping singgah makan sini. Tengok sedap, hari ketiga pas shopping singgah lagi sini makan hehe.. So terbukti sedap, sbb yg 2nd time tu mak aku yg ajak singgah sini makan lagi sebelum balik hehehe...


Cendol yang mabeles.. Die ada cendol pulut tapi aku suka yang takde pulut...


Rayyan layan Upin Ipin, mak ngan adik aku sedapa menikmati cendol.. Cuaca panas kat Langkawi, dapat pekene cendol memang layan laaaa...


Laksa yang sedap bangat.... Ya allah, terkenang2 kesedapan laksa nie...


Ni la die kedai Kak Bedah tu, tepi jalan je.. Memang boleh nampak...


Malam last ni ktorg gi makan Seafood plak kat area Kuah. Order memang kaw kaw la, amek siakap bt masak stim ngan 3 rasa, pastu tomyam, kerabu udang, kailan ikan masin, telor bungkus, sotong celop tepung, daging masak merah.... Makan utk 6 org... 

Msa bayar tu ktorg adek beradek dah syak, ni mau beratus gak makan malam tu.. Sekali bila gi bayar hanya RM76..... Siap tanya banyak kali betol ke kira.. Memang betol...

Siyes murah gileeeeeeee compare to makan kat Pantai Cenang. pantai Cenang tu area tourist, ramai mat salleh. Tu yang mahai kot. Memang puas hati la makan malam tu, dah la sedappp murah lak tu.. Hikhikhik...
Memang terbaik la.... Hubby siap cakap nak datang Langkawi lagi, sebab makan murah and best! Gambar makan malam tu aku tak amek sebab Rayyan tido atas peha jadi tak sempat la nak pegang kamera amek gambar...


Makam Mahsuri Setelah 16 tahun

Sambung entri Langkawi... Pas je gi Buffola park, kami ke Makam Mahsuri... Terkejut sangat bila aku sampai sini... Banyakkkkkk sangat perubahan. 16 tahun yang lepas aku pergi, togel je kawasan makam mahsuri ni, takde la macam skang ni. Entrance je dah lawa. Ada kolam depan entrance. Cuma panas mencarak tu yg menten.

Kami sedang tunggu hubby paking kete. Ramai sangat orang aritu so hubby turunkan ktorg depan entrance then baru dia pegi paking...


Bergambar ngan Rayyan yang tak diam. Rayyan sebok nak gi tengok ikan kat kolam..




Patung2 ni tetap menten ada.. Diaorang letak patung ni kat area nak masuk menuju ke makam ..


Sampai area makan kat luar, cuaca dah panas.. Aku keluar je dah terasa bahang panas naik kepala...




Rumah mahsuri yang masih lagi menten.. Tapi kan aku rasa makam mahsuri ni maintenance die tak berapa bagus, kemain la tinggi rumput rumpai.. Kawasan sekitar dah tak terjaga dah...


Bergambar di bawah rumah mahsuri...


Aku saja naik rumah ni, dah amcam rumah bawang putih bawang merah.. Siyes feeling amcam orang zaman dulu2.. Dalam rumah ni rasa sejuk je... Sebab dari kayu kot.. Panas haba tak meresap masuk...


Bergambar di telaga mahsuri... Ramai orang cedok air ni buat mandi la, bt jirus2 la... Tak tau la kot diaorang ada kepercyaan apa2.. Aku just cedok sbb nak rasa kesejukkan air perigi hikhik tapi rasanya macam air paip je salurkan dlm tu sbb nampak ada paip tepi perigi tu menghala masuk ke dalam..


Pas ke makam mahsuri ni kami ke Dataran Lang nak bergamba tapi sekali lagi misi gagal sbb Rayyan tido.. Malas nak kejut dia bangun lagipun cuaca panas giler, aku pun tak tahan nak meredah kepanasan.. Sudahnye kami ke Hj Ismail ngan Idaman Suri utk bershopping....  KAHKAHKAH

Wednesday, October 24, 2012

Buffola Park Langkawi

Pas je puas menengok keindahan alam dari Look Up Point ktorg terus ke destasi yg sepatutnya. Buffalo Park. Agak payah gak nak cari sbb signboard die macam terselindung sikit. Plus die masuk ke dalm perkampungan sikit. Alhamdulillah dapat cari. Sepanjang jalan tengok sawah padi tengah menghijau... Sedap je mata memandang.... 

Dulu pernah ada impian nak rumah tengah2 sawah padi, pastu ada buaian ngan kusi ngan meja bawah pkok.. Leh makan petang2, mkan buah ke, mangga muda cicah kicap ke petang2 sesambil angin bertiup... Perghhh nikmatnye hidop! Angan2 je la... Hakikatnye rumah aku tengah kota batu nun.. Huhuhu


Ni la dia Buffola park... Area park ni pun lawa, rumput menhijau je...


Mak aku ngan adik lelaki aku.. Masa ni cuaca dah panas... Langkawi ni kalau panas, memang panas betol.. Tak tahan aku. Aku memang jenis tak tahan panas, nanti migrain.. Huhu...


Ada kedai kat sini, jual seme nya yang berasaskan susu kerbau.. Ada susu, ada yogurt, ada ice krim, ada stik kerbau...


Antara aktiviti yang boleh buat kat sini... Bayaran masuk RM3 je... Memang best ektiviti die.. Tapi ktorg tak masuk pun hikhik bau busuk mak aku kata.


So just lepak kat luar... Makan ais krim.. Sedap ais krim dr susu kerbau nie.. Lemak die rasa lain sikit.


Antara produk dari susu kerbau... Dadih pun ada. Harga pun tak mahai sangat..


Ais krim pun ada macam2 perasa...


Rayyan kan penggeli so papanya dalam cobaan nk mengajar anak berani pijak batu... habek ko die pegang pelok tak lepas... Lama gak la mengajar ni, jgn bagi die geli..


Hasilnye, lepas 15 minit. Die dah ok.. Dah boleh pegang batu kecik2 tu...


Tapi mulut tetap la bising EEeeeeeeeeeee katanye.. hahahhaa


And last but not least ktorg order stik, haruslah nak rasa stik kerabu. Even mashed potatoes ngan coslow pun bt guna susu kerbau.. Sedappp giler weiii...

Sampaikan hubby ajak gi mkan lagi sekali, tapi mana sempatttttt.. Takpe, next time ktorg mmg plan nak ke Langkawi lagi :)



















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails