Thursday, March 27, 2014

Aktibiti wiken anak anak

Wiken skang jarang la kluar sbbnya hasben sokmo kene keje, so mmg dok umah layan anak2, kalau keluar pun dekat2 je la....

Ni ritu dok layan budak berdua ni.. Adik skang dah pandai main dok la mengacau abang main hahhaha.....Abang sebok nk bt puzzle ABC, adik pun gak menolong. Tengok la tu bizinya budak berdua ni tau.... Tangan gomok tu nk gak mencapai, geram mama......


Adik skang dah laju je menyusur ke depan, pantang nampak abang kluarkan mainan, die pun pantas ke depan.. kalau nampak kita suap abang makan, dia org pertama sampai, abangnya dok la leka main.. Panggil berkali2 barulah datang....


Abang yg tak tenang nak main, ada askar kecik dok mengacau je.. Kadang abang yg nages bb kene kacau ngan adik hahahaha...

Anje sangat abang ni...



Ni dua hari Khamis Jumaat saya cuti, idok g memana pun. Dok umah melayan anak2 je..

Wednesday, March 26, 2014

The Loaf kegemaran ku

Korang suka tak makan roti? Kita mmg hantu roti la... Kalau jumpa kedai pastry mesti nk nyinggah, tapau roti hihi.. Tu yg bercita2 nk beli breadmaker sbb mmg suka mkan roti...

Antara kedai roti peberet kita The Loaf, owner the Loaf ni Tun Dr Mahathir rupanya... Roti2 ngan the Loaf ni seme sedap dan unik.. Lain dengan roti kat kedai pastry biasa...

Tak banyak cawangan The Loaf ni, kita selalu p yg dekat Bangsar Village.....



Ni antara peberet pastry kita... Yg ada cokelat tengah2 die tu, sedap gile!.


Yg ni Oyaki.. Oyaki ni macam bun jepun, yg cranberry with cheese yg paling kita suka.. Uols boleh la try kalau jumpa kedai dia...


Tuesday, March 25, 2014

Setelah hampir 5 tahun...

Pecaya tak, dah 5 tahun kita tak beli brg make up... Bedak tu beli la, tapi lipstik, blusher, celak, bulu mata tu apa ntah panggilnya.. Dah 5 thn tak beli hihi.. Last beli yg hantaran kawen tu la, dapat satu set Estee lauder.. Yg tu je pakai sampai skang tak habes2, nampak sangat pemalas nak make up kan...

Tapi ritu terbaca ada member share kat FB katanya kosmetik ni jangka hayat 3 tahun je.. Terus g korek seme kosmetik yg ada yg dah 5 tahun usia tu... Riso kang pakai jadik apa plak muka ni....

Pastu terus tak beli lipstik, pakai je lipgloss nivea.. Hahaha....

Ritu lunch hour, saja jalan sampai ke KLCC. Ala tak susah mana pun , naik je lRT sampai KLCC. 

Jejalan kat Sephora, memula takde pun plan nak beli make up tapi dah masuk dalam tu macam meroyan plak... Pegi plak ngan membe yg kaki make up, udah die suh kita beli jugak... Memula amek lipstik sebatang, pastu test sana test sini .. Alamak macam best, terus beli... Adoi rasa nak tampo muka sendiri bazir beli lipstik barang make up ni tau...


Ni la yg kita beli, loose powder, lipstik kaler merah makngah ngan celak.. Celak tu mmg best, kita suka... Celak yg skang pun dah pendek, ok la beli baru kan...

Loose powder takde dalam senarai, tapi hati terpaut sbb nak pakai die senang je, brush sana sini terus nampak muka cantek hahhaha....


Total harga di Sephora, murah la kalau compare brand lain yg kat kaunter tapi kiter tetap rasa bersalah beli brg make up hahhaha sbb takut tak pakai... Celak je kita rasa tak bazir sbb celak mmg pakai, yg lain tu mmg ikot mood aje la...


Hasil setelah kluar dr Sephora, masuk sephora kemain la comot.. Bila dok dalam tu dok calit sana sini terus feeling cun... Hahahah


Balik umah ngadu kat hb, die kata takpela beli pun. Sekali sekala, bukan sekali sekala dah ni tahap 5 tahun sekali hahahaha.... Pastu die dok kata lipstik nampak naik la apa la, terus semangat iosl pakai lipstik skang ni tau, kalau tak dulu asyik la lipstik kaler plain... 


Pakai lipstik yg sama kuar jalan ngan anak2.. Ok ke dok? Idok ler merah nau...... 

Monday, March 24, 2014

little princess

Gambar2 adik masa 4 bulan.. Masa ni tido aje lagi kejenye, skang mmg takde la nak tido.. Kim salam bebanyak... Hahhahaha... Bila tengok gamba ni balik, rasa macam tak puas... Kejap sangat anak dah membesar.. Kalau ikotkan hati ni memang nak sangat beranak ramai, kita suka anak rapat2 ni, sebab diaorg membesar sesama, main sesama lagi close.. Sumayyah ngan abang Rayyan ni even jarak 3 tahun pn nampk la bonding 2 orang ni...

Rayyan sebelum g skool mesti nak cium adik, bangun tido carik adik dulu... Kalau beli pape, emsti kene belikan tok adik juga.. Padahal adik bukan reti pun hahahhaa....

Tapi bila mengenangkan kita ni bekerja, bukan senang nak cari orang yg boleh jaga anak kita terus rasa terbantut niat nak beranak ramai ni.. Korang pun camni gak ke?



Bila tengok HS senyum gini alahai. Cair hati mamaaaa...


Suka tengok wajah anak tido.. Tenang sangat...




Friday, March 21, 2014

Hannah Sumayyah & Solid Food

Start dr bulan Mac bila HS dah 4 bulan, hari2 susu dia tak ckup.. Memula hantar ke BS 8x4oz, belum pukul 5 kdg BS dah text kata susu dah habes, kelam kabut la mama balik cepat takot kang ada yg merengek nak susu....

Pastu dah upkan bilangan botol, tambah jadik 9 botol, pun jadik benda yg sama jugak.. Memula ingat grow spurt, so xpe la.. Kita just penuhi demand die... Pastu wiken bila saya jaga, saya monitor tengok dia memang banyak nyusus sbb dia tak tido.. Bukan taknak tido, tapi tido tak lena.... Cane eh nak cakap? Dia ngantok, kita tidokan dalam 15min dia jaga nak susu balik... Pastu tak tido dah.. Macam tak kenyang la susu tu... Memang kalau ikot logik, kenyang susu dengan kenyang makan berbeza pun kan... Tapi masa ni kita still taknak bg solid food lagi, nak tunggu 6 bulan baru bagi... Masa Rayyan dulu 5m2w start solid food, so at least nak tunggu 5 bulan....

Bila masuk 5 bulan, lagi terok demand susu dia, at one day sampai 40 oz sehari -____-.. Tanjat mama tau!
Susu kat rumah BS dah habes bila balik rumah menyusu lagi tapi tetap nampak macam lapar.. Ntah la, memula dok pk susu kita ni tak cukup khasiat ke...

Benda yg buatkan kita rasa dia dah patut makan selain dr demand susu ni bila satu kali tu kita makan sweet potato rebus, die sebok nganga2 macam nak sangat so kita pun try la colek hujung jari... Kita sua je jari, terus HS capai jari kita bawa masuk mulut nyonyot... Taknak lepas pulak tu... Hihi tengok la video kat bawah ni, abaikan background music abang tengah baca ABC hihi..



Bila tengok keadaan camtu, kita rasa die mmg dah ready for solid food. So terus gi dapor, kukus carrot then blend... Bagi dia makan dalam 10 sudu, amazingly dia pandai makan. Saya pernah baca if baby tak ready utk makan, dia akan luahkan balik maknan tu. Tapi kes HS, elok je die telan, siap jilat bibir hihi.. So i guess its about time dah.

Bermula la episod mama buat bekal solid food tok Mayyah.....



So budak kenit mama ni secara rasmi 5m1w dah bagi makan, awal seminggu dr abangnya... Hihi first day, mama hantar puri carrot satu bekas, dalam 3oz gitu... Tgahri BS wazzap kata licin, HS suka sangat makan, pas makan tido 3 jam... Lama betol, so memang betol la jangkaan kita HS lapa and tido tak lena.. So mommies, tak semestinya nak tunggu 6 bulan. If anak dah tunjuk sign perlukan solid food, kita boleh try bg..... Kalau positive, teruskan je bagi.. kalau baby refuse, maybe boleh tunggu dulu...



Bekal HS utk minggu ni. Memang puri carrot aje la sbbnya carrot je ada dalam peti.. Lagipun HS ada eczema, so saya memang follow 4 days rules utk solid food, so senang saya nak detect if HS ada alergik apa....

Nanti saya akan share lagi resipi2 baby solid food yg saya bg HS. Saya memang sediakan maknan bekal anak2 sendiri. Buka apa, seperti yg saya tulis di FB, saya kehilangan banyak masa bersama mereka, melihat mereka membesar sbb bekerja. So at least saya siapkan makanan diaorg, biar diaorang makan air tangan saya, air tangan mama diaorg. huhu sedih kan? 

Thursday, March 20, 2014

apa itu beetroot?

Beetroot? Kita tak tau la dalam bahasa melayu dia apa. Tapi ubi ni kaler merah la.. Adik beradik ubi gak ni.... Kita baca banyak khasiat die...Utk kencing manis, darah tinggi etc. Kita skang mmg start dah jaga pemakanan. Makan luar memang dari dulu memang jarang makan luar, sekali sekala je la...

Skang kita start juicing fresh fruit and vege. Selain tok detox, juicing pun elok tok ensure badan dapat enuff nutrician.


Ni la rupa beetroot tu. Kita buat juice beetroot campur epal hijau. Epal hijau kan elok. One thing saya belajar pasal juicing ni, kalau boleh dapatkan 5 color veges /fruits dalam satu juice ckup bagus. Tapi kita baru start so mulakan dengan yg kita makan dulu hahhaha...


Beetroot ni jugak boleh ganti pewarna kalau nk bt red velvet cake..


So inilah late dinner aka supper saya, salad dengan beetrot+green epal juice.




Wednesday, March 19, 2014

Hannah Sumayyah dah 5 bulan

Sekejap aje masa HS dah 5 bulan.. Hihi.... Sebelum2 ni update random je, takde update monthly sbb mama agak bizi nak menulis blog... Ni baru boleh adapt kehidupan ibu beranak dua... hehehe..
Banyak sangat perkembangan anak dara di usia 5 bulan... Memang beza sangat ngan abang. Well, anak lelaki dengan perempuan kan memang beza kadar perkembangan dia.

Sumayyah usia 2 bulan lebey dah meniarap, skang 5 bulan dah laju menyusur ke depan... Dah stat angkat dada, perut lutut dah macam nak merangkak tu. Cepat betul! Rayyan dulu, 5 bulan malas lagi hahaha dok baring je, tido lagi syiok. Anak dara ni, tido kurang, asyik la nak main aje..

Menyusu memang agak kuat, sehari hantar ke BS dalam 40 oz ye, 8 botol, habes licin langsai... Habes tu dah tak tido, memang kejenye nyusu main aje la.....




Salah satu hobi skang ni la dia... Jari kaki masuk mulut, kalau pakaikan sock, habes sock tu die tarik sampai tertanggal...  Suka masukkan barang dalam mulut gak ni, so memang kene pesan kat abang Rayyan siap2 mainan kecik2 halus2 jgn biar sepah, nnt adik masuk mulut.



Ni la budaknye yg pantang leka sket memang dah meniarap.. Pastu laju je la  tu, adoi hai... Ni seme gara2 tengok abnag main, pastu tak sabar nak join...


Geram tengok gambar ni, ritu g cucuk 5 bulan haha sebenarnya HS dah delay 2 bulan injection.... Kira ni injek dos kedua 3 serangkai... Kita mmg saja delay sbb ritu lepas injek dos pertama, eczema die naik so kitorg tggu eczema tu baik dlu baru bawa g injek.. and seperti dijangka, hari ni injek, besoknya naik terus biji2 satu muka bawah leher seme huhuhu....

Masa jmpa paed tu, berat HS dah 7.2kg... Boleh tahan gak anak dara ni, tapi ni dah stat aktif lambat la naik beratnya...


Dia ni mmg suka jalan, kalau dok dalam carseat diam je, tak nages.. Skang since habi keje baru ni, kdg2 wiken kene keje so kita la bawa anak2 jalan drive sesorang. Alhamdulillah, HS mmg senang. Even kalau die merengek sket, kita pasang CD zikir. Dia diam lah, ralit menghayati hehe...



Tengok la, dia pun sebok main mainan abang... Hihi setakat ni mmg kita tak beli pun mainan tok HS. Main la mainan abang tu hihi banyak mainan abang ada.... Kalau nak barbie ke apa, jgn harap la mama nak belikan.. Siyes, kita mmg tak suka anak patung pesen2 barbie tu. Seram ok. Dulu masa kecik mmg tak pernah ada barbie, sbb seram tengok mata dia...


Dalam kete HS ada dua mainan peberet, cloth book katak ngan gajah. So itu la dia main kalau mama drive hihi sampai tertido kadang2 tu... Tido pun pegang gajah ngn katak lagi -____-

Semoga HS membesar dengan sihat ye nak....


Tuesday, March 18, 2014

SEDONDON adik beradik


Bila anak sepasang ni, susah skit nk cr baju sedondon lelaki perempuan kan? Puas kita carik... Baju tido banyak la tapi nak cari yg baju dress ngn suar jejalan....

Ritu usha kat FB tengok terjumpa baju sedondon ni.... Memang ngam ada size abang 


Ni baju lelaki tok abang, sepasang kemeja ngan suar....


 Yang ni dress and leggings tok adik....


Ni baju yg beli tu dah sampai... Sedondon adik beradik heheh, baju ni dah selamat masuk kotak pn, beli tok pakai raya... hehehhe....

Monday, March 17, 2014

Macam ulat bulu dah

Sumayyah dah start meniarap masa umor 2 bulan lebih, cepat betol progres anak dara ni tau... Saya syak progress die cepat sbb eksaited nk join abang main.. Dia aklau nampak abang tgh main, adoi mulalah eksaited melompat2 bising mulut nk join, tangan terkapai2....


Rayyan kalau menyusu mesti nak duduk sebelah adik....


Dah stat dah meniarap...


pastu menonggeng nonggeng angkat bontot hahah macam ulat bulu dah...


Ni la budak yg aktif, kemain suka kalau kita main2 ngan die.. Mengekek2 ketawa.. hihi...

video

Friday, March 14, 2014

MyBBstore Kedai brg baby

Eee skang ni memang pantang masuk kedai baby.. Selalu kita akan pegi beli brg baby kat kedai baby One baby world are Permaisuri Cheras atau MyBBstore Jalan Kuchai lama.. Memang dekat dedua kedai ni dengan rumah...

Ritu pergi mybbstore sebab nak beli nasal nose cleaner... Sumayyah selsema, puas la sedut guna mulut, tapi tak hygiene kan.. So ada kawan cadangkan nasal cleaner brand purren.. Sblm p kita tengok dlu kat website mybbstore tu ada tak.. Tengok kat website ada, terus ajak hubby p....

Selain beli nasal nose tu, kita beli food feeder ni.. Macam mudah nak bagi puri kalau travel ke apa kan... Picit2 je.. Masa tu ada promosi dapat harga RM 31.80 kot murah la, sbb tengok kat FB ada yg RM80... Pergh mahai betol tu...


Ni la die nose cleaner die.. Mmg terbaik, sekali sedut kemain banyak hingus keluar, cuma hati kene kental la bila sedut sbb sumayyah meronta2 takmo disedut hingus...


Pastu beli puting botol pigeon ni, susah betol cr puting ni tau.. Bukan seme kedai baby ada jual.. adoiiiii stp kali nk beli mmg kene p kedai mybbstore, setakat ni mybbstore je yg kita nampak ada jual... OBW tak jual, anakkku pun takde...




Thursday, March 13, 2014

Nasi Ayam peberet

Peberet kita memang nasi ayam tapi bukan seme nasi ayam la.. Ada setengah nasi ayam tu tak tepati citarasa hihi.. Tapi nasi ayam paling suka, nasi ayam Hainan.. Tak tau nape, agaknye sbb ayam tu macam moist pastu die ada bawang putih blend tu.. Nyam nyammmmm

Kita paling nasi ayam Chee Meng.. Kedai ni ada kat jalan Klang Lama ngan Bukit Bintang... Kita selalu p yg kat Jln Klang lama, dekat ngn opis skit. O kalau yg bertanya halal ke tak, insyallah halal... Terpampang besar tanda halal kat depan kedai. Memula dulu was was nak makan tapi ada sorang kawan ni mmg kuat agama la, memang teliti bab2 makan minum halal ni, dia yg ajak kita makan sini. Dia siap tunjuk logo halal and certicate tu, jadi kita percayalah.....


Selain nasi ayam, peberet saya kat sini kerabu mangga die, sedap sangat krup krap krup krap makan.. kerabu mangga die lain skit, mangga dia gaul ngn hirisan bawang letak ikan bilis garing tapi sedaknyeeeee... Sambal sotong die pun sedap, pedassss ye...


Ni la nasi ayam kegemaran saya... Selain nasi ayam, kuew teow fun pun sedap kat sini.... Apa2 chinese food mmg sedap la.. Kita memang penggemar masakan ala Chinese style.. hihi


Wednesday, March 12, 2014

Tak sabar nak g holiday

Rasa dah lama tak gi holiday. Last gi holiday rasanya gi Hello Kitty Town kat JB. Masa tu bru tahu peknen. Lepas peknen mmg tak gi mana2, sbb mabok dan tak larat nak travel lelama.... Lagipun tahun ni nk masuk rumah, tu yg banyak budget kene cantas. Huhuhu...

Ritu TM bagi emel, bt promotion staff price tok stay kat hotel yg dah lama kita idam2kan nak stay.. Terus tanya habi boleh book tak? Since ktorg pn dah lama tak holiday, ngan keadaan keje ktorg skang dedua sebok. Rasa macam perlukan masa utk releasekan tekanan sket... 

Tak sangka sangat habi agreed sbb selama ni mmg dia suh simpan duet, simpan duet sbb nk masuk rumah. Kali ni dia sendiri lak suh book. Kita pn apalagi, laju je la kan book. Promosi ni termasuk brekfast for 2, and takde surcharge tambahan tok cuti sekolah and wiken.. Rasa berbaloi la selalu klu promo cam ritu tgk kat Grupon, tak termasuk breakfast and ada surcaj plak klu g wiken or cuti sekolah.



Kita akan pergi sini hehheheh amek yg ada private pool, dah lama Rayyan rikuest nk mandi pool tapi rumah ktorg mana ada bath tub.. Baldi ada la, hahhahaha.... Ni jugak akan jadi, first holiday tok Sumayyah hehehe..

Rasa mama plak yg tak sabar.. Nak releks and santai2... Skang holiday pk nak rehatkan otak je, tahun ni kene bertimpa2.. Adoiii rasa macam tak cukup 2 tangan dah ni, sekali sekala dapat gi rehat gini bagus gak. Harapnya takde la pape masalah on the date tu....


Tuesday, March 11, 2014

Seronok dapat Bling bling


Ni kisah lama dah, lepas berjaya jual stroller Sumayyah yg ktorg menang tu, ktorg beli stroller baru yg murah2 je.. Belen duet tu, papa nye suh belikan Sumayyah gelang so nampak la duet tu lekat kat mana....

Bab beli gelang ni mmg papanye serah bulat2 kat mama.. Kita plak jenis tak reti beli brg kemas ni, so ajak la mak kita skali opah sumayyah la kiranya... 


G la kami bertiga ke kedai emas peberet opah kat KL, kat area jalan TAR ada satu kedai emas.. Mak memang kenal sangat tokey kdai emas tu....  Bab2 beli emas ni memang serahkan pd yg pakar, orang tua kan emmang terer ah.. Tu belum masuk bab tawar lagi, harga emas masa tu RM155 die bantai tawar dapat RM140 je.. Ades kalau aku la, mau bayar je.. Malas nak tawar aku ni hahahha...

Pilih punya pilih, beli la satu gelang kaki ada love love ni tok sumayyah, gelang kaki ni adjustable boleh pakai lama skit, boleh gak pakai kat tangan ni...


Pastu masa nak bayar, opahnya tanya tak beli gelang tangan ke??? Harus lah TAKKKK haha sebab budget memang utk satu gelang je, amna ada budget tok beli gelang tangan plak... Opahnya sebok usha gelang tangan, kita dah cuak dah.. Dah la takde duet banyak ni hahah duet yg ada betol2 belen beli stroller je....

Skali opahnya dah selesai pilih try test kat tangan sumayyah tetibe opahnya kata, takpe gelang tangan ni opah banje.... Huyoooo untungnya adik, kekecik dah dapat gelang tangan gelang kaki ye......Alhamdulillah rezeki Sumayyah, ni yg best jadi the only cucu in family hahahha.. Seme bg perhatian kat deme berdua je...



Gelang tangan opah belikan... Besar sket yg ni tapi boleha djust jugak... Kita pakaikan time wiken or cuti je, time hari keje tak pakai pun, sbb hantar rumah orang kan... Kang kalau hilang susah plak...


Monday, March 10, 2014

Wiken yg takde mood


Pray for MH370.  Ini la sebabnya wiken saya takde mood, bukan lah nk cakap kita ni mengikuti perkembangan sangat tapi sebagai orang biasa yg punya perasaan, sebagai seorang ibu, seorang isteri... Saya amat paham perasaan menanti kepulangan orang yg tersayang ni, kepulangan yg kita tak tahu bila, nak hubungi tak dapat lepas tu macam2 spekulasi pulak tu kat ruangan media sosial...

Masa pagi Sabtu tu, tengah siap2kan anak2 lepas mandi tengok berita pasal ni. Memula takde la pikir serius sangat, maybe flight patah balik kot pk masa tu. Pastu pukul 10 tengok eh kluar lagi berita, tak jumpa lagi plane tu.. Kita dah stat riso, bukan sbb ada famili member ke apa atas tu tapi risau sbb kita tahu MAS tu kepunyaan negara kita, dalam flight tu ada ramai orang termasuk infant. Nyawa tu beb! Jangan buat main bab nyawa ni....

Mulalah wazzap asyik bunyi je, rupanya ada wife ofismate dalam tu. Wife dia keje Freescale, ada company trip katanya. Alahai.... Terus rasa tersentuh hati, rasa dekat je tragedi ni kat hati. Memang dua hari tak berganjak la dari TV dok tengok wawancara dan tunggu PC update pasal tragedi ni.... Sampaikan dalam 2 hari ni banyak yg saya belajar pasal aircraft engineering and operation.

Dulu sy memang selalu naik flight ni sbb selalu outstation kan, selama tu pernah sekali je pengalaman ngeri naik flight. Masa tu nak g Hongkong... Tengah atas awan, masa tu mmg dah auto-pilot punya operation, tetibe plane gegar. Ni gegar yg tahap kita terhuyung hayang ke kiri kanan. Tetibe lampu pun tutup, Ya allah... Masa tu mulut tak benti mengucap. Dah terbayang macam2 kalau jatuh ni mana la ktorg jatuh. Tengok kat map, ntah lautan mana la tu... Pastu terbayang muka2 suami, anak, mak kat rumah... Memang doa banyak2.... Tengok luar tru tingkap nampak awan hitam. Cuaca buruk rupanya, kilat pun nampak. Masa tu memang terasa kebesaran Allah dan terasa kerdilnya diri ni yg meletak 100% kebergantungan pada Dia. 20minit tak silap  dalam keadaan macam tu, tu adalah 20minit terpanjang dalam hidup saya .....
Saya yg melalui saat yg sekejap macam tu pun rasa macam tak tau nak describe cane takutnya.... Imagine org yg kat dalam MH370. Harap2 tiada yg buruk berlaku, harap2 ada keajaiban allah dalam tragedi ni.

Walau kita memiliki the best aircraft in the world, the most talented pilot, tapi kuasa Allah Kun Fa Ya Kun sape kita mampu halang. Dia yg berkuasa ke atas langit dan bumi ni. Semoga Allah permudahkan operasi menyelamat dan menggerakkan hati para penyelamat ke arah titik di mana hilangnya kapal tu. Bagi saya, jumpanya kapal tu kalau betul kapal tu dah crash penting, sebab  dengan jumpanya kapal baru boleh puaskan hati semua pihak terutama skali para famili. Lain perasaannya bila kita hilang orang tersayang tanpa jejak ni. Sekiranya kapal tersebut selamat, jutaan syukur atas rahmat dan kasih sayang Allah. Dan harap Allah bantu dalam jalan menemui kapal tersebut supaya ahli keluarga dan bertemu semula, isteri dan bertemu suami, anak2 dapat berjumpa ibu bapa semula....

Bagi sesape yg nak komen negatif, baiklah senyap. Jagalah sensitiviti mangsa, hari ni hari mereka Allah uji mereka cara gini. Hari kita, tak tahu lagi macam mana. Kalau takde langsung rasa simpati dalam diri, tak payah cakap apa2,  just shut up is enough. Itu lebih baik kan.

Sesama la kita mendoakan yg baik2 utk mangsa dan keluarga, semoga MH370 dijumpai semula tak kisah la dalam apa keadaan sekali pun.



Friday, March 7, 2014

Baju budak murah g Serbu!

Skang memang giler shopping online, apa je yg xbeli online.. Batang mop pun beli online ok hahhahaha.... Senang ah , takyah pk paking, nak angkut budak berdua lagi, nak pilih pn susah... tak tenang hati, ni klik2 je depan PC, besok sampai.. Duet mengalir macam air kencing huhuhuhuu...

Skang dah stat beli baju raya budak berdua.. Beli sedikit demi sedikit maklumlah buln raya lagi banyak nak pakai duet, duet minyak duet tol duet  raya lagi perghhhh.. So baju bajan ni baik siapkan awal2....

Ritu ekkawan kat grup wazap gitau FB Little Clothes buat offer. buy 1 free 1 ok... Terus jengah, pastu order2 cepat2.......



Dress ni RM 25 selai, free the cheapest sbb dedua harga RM 25 so kira dua lai RM 25 la.. Murah kan???? Amek size 12m, sbb nak pakai raya, time tu sumayyah dah 8 bulan, skang pun adik dah pakai size 6m...


ni plak pyjamas tok abg Rayyan.. Pyjamas rayyan dah senteng2 dah... Ni bukan tok raya, ni emmang nak pakai hahhaha.. baju yg kecik2 nak simpan masuk kotak dah.... Pyjamas ni 3 pasang RM 50, berbaloi2 kan????


Set baju sepasang ni tok abang Rayyan jugak, ni pun buy 1 free 1.. Beli suar free baju hahhahaha.... Ok la rasa beli kat FB ni, penjimatan berganda....

Bila buka parcel kat opis, akak2 opis usha, dah seme pakat nk beli tok cucu deme hahaha... So skang saja nak ajak korang shopping jugak, benda baik dan murah harus la share kan kan kan kan???


Wednesday, March 5, 2014

Cara saya Manage EBM setiap hari

Peknen kali ni enjoy sbb ramai kekawan seangkatan yg peknen skali and kami share byk tips on baby and breastfeeding... Alhamdulillah setakat ni Sumayyah masih lagi susu badan sepnuhnya, harap2 dapat la sama macam abang dia dulu, susu badan sepenuhnya sampai la berusia setahun 2 bulan...

Kali ni saya nak share cara saya manage susu EBM (express breast milk). EBM ni sensitif ye kekawan, tapi saya percaya susu badan tak mudah basi seperti FM. Cuma jangan la sampai 6 jam terbiar pulakkan.

Saya nak share macam mana saya hantar EBM ke BS utk bekal Sumayyah seharian. Stp hari saya bekalkan Sumayyah 6 botol EBM yg berisi 4 oz each. Maknanya kat sini total 4ozX 6 botol, sehari Sumayyah minum 24 oz. Habes! Kuat kan nyusu anak saya tu hihihi...

Disini ada 2 jenis susu yg berbeza yg saya bekalkan, frozen EBM iaitu susu yg telah lama diperah dan difrozenkan, fresh EBM iaitu susu yg diperah pd hari sebelum itu. Biasanya sehari susu fresh EBM yg saya dapat perah dalam sekitar 25-30oz. 12 oz saya akan asingkan utk hantar ke BS keesokkan harinya sebagai bekal Sumayyah, dan belen susu yg diperahkan tu saya akan frozenkan utk disimpan menjadi stok.


Balik keje, saya akan asingkan 12 oz susu frozen EBM dr deep freezer ke freezer biasa supaya besok pagi susu tersebut dah cair. Bila pagi subuh, susu yg frozen tu dah cair, saya akan pindahkan masuk ke dalam botol 4 oz each. Saya sesiap masuk botol, so nanti BS tinggal panaskan je dalam warmer then transfer masuk botol susu....

Gambar atas tu susu frozen EBM yg dah cair yg akan saya asingkan ke dalam botol. Susu tersebut walau berbeza tarikh boleh dicampurkan dengan syarat berada pada suhu yang sama.



Pada botol yg berisi frozen EBM tadi saya labelkan no 1-3. BS akan bagi susu kepada Sumayyah mengikut urutan number ye. Dari 1-6


Manakala susu fresh EBM yg saya perah pada hari sebelum tu, saya akan asingkan ke dalam botol yg berlabel 4-6. Kira begini la turutan susu  dalam botol tu

Botol 1- Frozen EBM
Botol 2- Frozen EBM
Botol 3- Frozen EBM
Botol 4- FreshEBM
Botol 5- Fresh EBM
Botol 6- Fresh EBM

Kenapa saya susun macam ni?

Sebab susu Frozen EBM yg telah dicairkan mesti dihabiskan dalam masa 24 jam. Jika tak habes, perlulah dibuang takot ianya tak elok utk diberi kepada bayi lagi.

Fresh EBM saya letak pada botol ke6, in case kalau tak habes, kita boleh frozenkan dia tok dijadikan stok.


Kesemua susu2 akan saya masukkan ek dalam cooler beg dan hantar ke BS. 

Sekian, itu saja info utk hari ini. Harap bermanfaat kepada semua.



















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails