Tuesday, February 16, 2016

Tips Travel Korea: Macam mana nk dapatkan Diskaun Kupon & T-Money PErcuma

Hari ni saya nak share satu benda best utk kaki travel sendiri2 macam saya, yg tak suka guna agent ni... Sape nk g Korea, actually kita boleh dapatkan mcam2 voucher diskaun dan juga T-Money dr Korea Tourism Organization (KTO).

Pasni sure ada yg kutuk (biasa la haters dimana2 mihmih), ek eleh belum pi dah nak eksaited share sana sini. Kita nk share sbb diskaun ni valid sepanjang tahun 2016, kalau share hujung tahun nnt lepas saya g nanti (itu pn kalau diizinkan Allah, kita hanya mampu merancang) lambat la dah.. Org yg p awal, tak dapat nk nikmati diskaun2 ni seme.  Arraseio???

So biarlah saya share sekarang. Orang nak mengata kita poyo2 ke apa, lantak kau la labu.. #adaakukisah

Yang mana nak ke Korea tahun ni, entri ni sangat membantu korang. Saya akan share tips2 utk dapatkan diskaun voucher utk entrance dan T-Money secara percuma dr KTO. Benda tak susah, mudah je. Korang kan banyak tgk PC, so benda ni klik2 skit, jawab sevey.. Setel.

Sebelum tu apa voucher diskaun yg kita akan dapat dr KTO? KTO akan bagi diskaun voucher utk  entrance tempat2 tourist attraction, contohnya Everland, Petite France, Mount Sorak, takde la seme ttempat dapat diskaun tapi berguna la jugak pada saya mana diskaun yg dapat tu. 

Dan yg paling berguna bagi yg travel sendiri nak naik transport awam ni ialah T-Money. T-Money ni macam kad touch n go, digunakan utk naik Subway, bus, dan lain2.  KTO akan bg free T-Money ni, kalau tak kita kene beli sendiri kat Korea nnt dgn harga 5000won (bersamaan dengan RM 15++), itu harga kad sahaja tau... Saya dapat 4 keping T-Money, dah jimat berapa tu. Ha kira sendiri. Penjimatan ni penting utk org yg travel bawa anak2 macam saya ni, perbelanjaan dah jadi triple.. 
Pastu kupon diskaun selalu dapat 20% , kalau harga entrance tix 8000won dah dapat diskaun 2000won, jimat lagi.. Sape tak suka penjimatan kan?? 

Untuk Discover Korea Your Way 2016 ni, korang kena jawab sevey dan entittle utk dapatkan seme kupon diskuan yg disediakan dalam booklet yg valid sepanjang tahun 2016. Ha so sesape yg mmg plan nak g Korea 2016, jangan lah lepaskan peluang ni. Antara yg saya dapat aritu:

-FREE T-Money Card (with 2,000 Won cash value inside ) Dah la dapat free kad, ada plak value lg dalam kad tu
-15% discount on AREX ticket + free water bottle (only for AREX train users)
-FREE Boarding Pass for Gapyeong City Tour Bus
-FREE Boarding Pass for Chuncheon Circle Tour Bus
-50% Discount shuttle bus to Mount Sorak

Macam mana nk dapatkan diskaun kupon dan T-Money ni?

1. Buka website KTO. Korang kene register dulu sebagai ahli di SINI.
Dapatkan login id dan password.



2. Lepas dah setel register as members, kene jawab suvey. Nak jawab sevey boleh klik SINI.
Sevey dia mudah je, takde pening kepala nak pikir. 


Lepas dah submit sevey yg kita jawab td. Kita akan dapat redemption code utk redeem semua voucher diskaun tadi tu. Sila email code tu ke email anda.  Klik je send to my email tu. Code tu kene simpan elok2 ya...


Okay faham kan step2 di atas.
Dah siap jawab sevey, dah dapat redemption code tu.
Korang kene print 3 document ni
1. Flight itenerary (Valid utk yg flight 2016 saja ye, kalau 2017 nak p tak valid dah)
2. Redemption code tadi
3. Copy of IC

Kesemua document berkenaan perlu ada setiap individu.maknanya kalau travel 4 org mcam saya, saya kene ada 4 redemption code utk dapatkan voucher kupon & T-Money utk setiap sorang. So mmg saya btkan la jawab sevey utk hasben dan anak2 skali. Heheheh bawa seme 4 copy utk masing2.

Seme copy tadi tu nak bawa ke mana ye?

Ke sini.... Ofis KTO di Korea Plaza,Menara Hap Seng, Jln P. Ramlee., tingkat bawah je opis ni, betul2 opposite Starbuck

Alamat : Korea Plaza (Tourist Information)
Korea Tourism Organization
Ground Floor, Menara Hap Seng,
Jalan P. Ramlee, 50250 Kuala Lumpur
No Tel : 603-2072.2515 / 603-2072.3552
Email : klkoreaplaza@gmail.com


Document kami anak beranak. Setiap sorang kene print ye satu set document yg diperlukan tu. Takleh share2 tau.


kat opis KTO ni macam2 ada. Seme about Korea. lama gak saya bertapa kat sini, dok belek barang2 yg ada kat sini. Amek mood skit kata org... Mostly barang2 yg memaparkan culture dan tradisi org Korea




Ni ada booklet yg saya collect kat sana, semenya pasal Korea la kan. Booklet ni mmg membantu utk traveller yg berjalan sendiri ni sbb complete bg direction, harga entrance, makanan halal dekat mana.
Pastu bitau attraction apa yg kita leh visit mengikut musim.

Setakat ni melalui pembacaan saya, musim bunga dan luruh paling recommended. Musim salji best jugak cuma limited la masa nk jalan. Saya pn tak gemar bjalan masa musim sejuk sbb dah rasa dlu kat China g musim sejuk walaupun takde salji tapi ya allah sejuk tu sampai rasa malas nak kluar bilik. Duk bertapa depan heater hahaha tp masa musim sejuk ski resort seme bukak, so sesape yg nak main ski boleh la p masa musim sejuk.. sbb musim lain, ski resort nya tutup...



Ini adalah buku diskaun yg saya dapat. Total seme utk kami anak beranak 4 buku dan 4 T-Money.
Maybe ada org akan cakap, nk g hujung tahun tp awal2 dah redeem. Tak pe la redeem awal pun, senang nk bt planning. Kalau travel bawa anak plus sendiri ni mmg kene plan awal, kene sediakan itenerary, back up plan etc. Kalau info dah ada awal, senang la saya nk prepare everything pasni.

Skang pn dah bulan 2, pejam celik kejap je masa tu.


So sesape yg nk ke Korea tahun ni, sila lah grab kupon2 diskaun ni. Jimat banyak.
Lepas amek diskaun, dok lepak2 dalam tu, saja la saya try Hanbok. Hanbok ni pakaian tradisi Korea heheh. Dah free kan so kita kasik try la hahhahaa


Baru tau berlapis2 pakain Korea ni. Haru gak nak pakai tapi best nampak sopan je...


Itu je, saya nak share....
Harap membantu sesape yg nak ke Korea tahun ni.
Korang doakan yg baik2 je utk kami sekeluarga dah memadai.

Tq




6 comments :

  1. tq for sharing! nk buat jugakkk la

    ReplyDelete
  2. eh tenkiu tenkiu info sgt berguna ni :)

    ReplyDelete
  3. tq sharing..dulu pegi japan pun saya pegi kat japan travel apa ntah utk dapatkan tiket kintetsu pass..tak tau la pulak korea pun ada travel agency gini. nak pegi sana nanti sblum ke korea lg 2 bulan..

    ReplyDelete
  4. ada promo utk 2016 better buat cpt kn..bole prepare benda lain plak...sure tk sbr nk ke korea...jgn lupa susu pisang sedap...dlu dok sana dlm seminggu ari2 minum susu pisang...bila ntah nk update entry korea ...smp sudah tk update hehe

    ReplyDelete
  5. Terima kasih atas tips ni..sgt2 berguna..klu ade tips lg jgn lupa share ye

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails