Monday, February 29, 2016

Dataran Lang Langkawi

last 2 years masa g Langkawi, kami tak singgah Dataran Lang ni sebab g ngn mak. Biasa la org tua sakit lutut nk jalan jauh. Paking jauh jugak ye dr lot nk g dataran Lang ni. So masa tu kensel la nk g visit helang ni yg menjadi landmark fofular kat Langkawi.

Kali ni nak kabo ngn hasben nk g Datarn Lang, bergambar ngn helang kehkehkeh.. Eh kata berjalan, harus la singgah tempat2 yg menjadi landmark....

Memula ktorg jalan2 kat duty free shop belah dalam pastu terus susur jalan2 kat luar tu ke dataran lang. Bebudak seronok sebab luas and bebas berlari.. kita risau jatuh tertonggeng je.





Selfie satu kali sefamili hehehhe.. over tau yg belakang tu..





Hehe g sini jalan2 bergambar, amek angin.. Feeling2 macam Memori Cinta Suraya kehkehkeh...


Friday, February 26, 2016

CAULIFLOWER fried rice utk yg berdiet #eatclean

Dah lama tak share menu sbb menu nya sama je overnite oat, fruit juice, chicken grilled. Tapi semalam kita saja try menu baru CAULIFLOWER fried rice. Haipp bukan nasi tau, kita still berpantang dr nasi so nasi goreng cauliflower ni konon2 ala2 nasi goreng la cumanya kita gantikan nasi tu dgn bunga kobis yg disagat.

Kita tak sagat sbb kita masuk je dalam food processor bg dia halus. Taraaa senang keje. Pastu masak mcm bt nasi goreng biasa, buh butter atau olive oi skit, tumis bawang, rencah la ayam ke, daging ke, kita guna tuna.. Buh cili api, then masukkan cauliflower td yg dah disagat td. Masukkan plak sayur2. Pastu garam secukup rasa.

Jadik siap la bekal kita. Satu utk bekpes, satu utk lunch. Jimat bila masak dr rumah. Isnin/Khamis puasa. Hehehe... Duit belanja masuk tabung, ada misi utk memenuhi impian sendiri haha



Makan ngn ayam tandori grill... Layannnnnn... 



Thursday, February 25, 2016

Muzium 3D Langkawi

Sambung la kisah Langkawi yg terhenti sekian lama hehehhe.. Actually ritu stop sbb gambar tak transfer dr SLR.
Lepas sampai je epot kol 11 camtu, kami terus amek kereta. Pastu terus gerak g makan. Sbbkan nak check in kol 2 tak tau nk bt apa masa tu so ktorg g ler ke Muzium 3D alasannya sbb nk cr tempat ekon kat luar panas baq hang....

Muzium 3D ni kat area kabel car. Kami tak naik kabel car sbb ritu dah naik kan. Cukup la rasa sekali, naik banyak kali pun sama je rasanya hahhaha logik tak alasan???


Anak2 dh pandai mintak diambil kat gambar...



Tix masuk agak mahai ye. Dewasa RM35 Kanak RM 25. Gigil gak nak bayor haha tapi hasben kata berbaloi sbb pelukis nak lukis payah ooo.. lukisan setinggi dinding, pastu nampak real plak tu... Meh la saya share sedikit gamba kat dalam muzium yg kami snap. Actually byk sangat gamba kami snap.. Setiap mural art tu sure kami posing, ye la bayar mahai kan so utilize kan lah....


Macam duyung terdampar dah...


Nampak macam real kan epgang gajah tu hehhe tapi slack plak ada signboard keluar hahha..

over yg ni!!!


 adik nampak duet, die nak g amek skali TIPAH TERTIPUUUUUU hahhaha


Kucing ni pn nampak real..




4 ekor Panda hahhaa



Wednesday, February 24, 2016

Menang BMW hooyeayyyyy

 Kemenangan ni masa awal bulan ritu, lupa plak nak abadikan dalam blog tercinta kadang tu lupa sokmo...

Ni kontest Jacker. Hadiah die BMW Ice Watch. hehe kalau BMW betul, dah pengsan bangun 8 juta kali dah iols. BMW tu, gila ko.. Keje 10 thun belum mapu beli lagi hahhahha..

Contest ni lama sampai 9 April dan stp hari ada 10 pemenang. Mekanisme die SMS je tapi kene beli Jacker la.. Memula ritu saya beli yg botol, skali yg paket pn boleh so saja la try luck. Memula hantar 2 kod tak berjaya. NExt hantar 3 kod.


Tara menang la nama kita. So ni jam ke 4 kita menang.. Hehe BMW Ice Watch ni bernila RM 784, mahai gile sbb limited edition kan..


Las week menang nama adik plak...


Jam nya tak dapat lagi.. Tunggu nk kolek ni Jacker dah SMS minta alamat etc. Jam2 ni seme plan nya mmg nk jual je, buyer pun dah ada.. so duet jualan masuk tabung Korea... Yeayyyyy...



Tuesday, February 23, 2016

Geramnya dgn adik ni

Ni kejadian wiken kelmarin. Adik ngn abang ni mmg biasa bergurau senda. Depa takde la gurau kasar sbb Rayyan bukan jenis kasar2 ni.. Die punya lasak tu rasanya low je, adik lagi berganda lasak, berganda garang dr abang.

Masa tu saya tengah kat dapor tetibe dengar Rayyan jerit " maaaaammaaaaa.. sakit"

Saya toleh tengok, adik tengah sedap mengokak abang nya. Yg si abang plak redo je takde la nak tepis kepala adik ke, nak tepis mulut adik yg tgh sedap mengokak tu... Boleh die jerit menages panggil mama..

Ya allah, saya plak berlari g leraikan gigitan mayyah. Bila tengok rupanya berkesan tanda gigi , punya la sekuat hati adik gigit... Pastu abang pn menages la atas riba dok cakap "adik buat.. adik buat abang mama....."

Adik bila saya dok bebel2 marah, die boleh bt muka slumber yaya pastu cakap " adik tak geget abang" pastu berlalu blah g main.. Eeeee geramnya rasa nk cubit tahu tak.


Esoknya tgk dah jadik gini kesan. Punya la kuat die gigit. Adik ni bukan la jenis gigit org tapi masa aritu die berebutkan mainan ngn si abang agaknya dah terlalu geram die gegetnya...

Yg saya geram sbb abang ni soft sangat, takde la nak protect diri.. Bila saya tanya nape abg tak tepis adik.. boleh die jawab "abang sayang adik, adik kecik lg mama".

Tak tau nak jawab cane dah. Rasa terharu sbb Rayyan mmg anak yg baik, abang yg penyayang. Tak susah la saya jaga dia, mmg anak yg mudah la. Tapi bila jadik gini saya risau sangat sok bila sekolah jadik mangsa buli. Sbb die mmg takkan melawan, takkan la nk protect diri ke apa. Die diam je, biar org buat die.. Kita plak rasa sakit hati.

Die mmg berjiwa sensitif dan soft la.. Even kalau saya mengajar die bt homework pn kalau tertinggi suara mulalah hujan banjir kat meja study.


Sangat berbeza dgn karekter adik yg agresif, strong and menonjol. Adik die kalau org buat, ha siap la kau. Tak bagi can langsung, mmg abis dikejekan. Pastu jgn la nak usik2 barang die. Sangat protective. In a way sbg pompuan elok la protective kan. Tapi bila dah gini geram plak, garang sangat pun abis abang kene kokak...

Atas tu kesan lepas 2 hri.. mmg kuat gile la minah ni geget sampai berbekas gitu


video

Tengok la video ni slumber yaya je muka jawab tak geget abang.. Eeeeee

Monday, February 22, 2016

Snack yg sihat untuk org diet


Biasa la kita ni dah biasa dok opis tgk PC sesambil tu mulut mengunyah. Mengunyah lak kerepek, rempeyek haha tak sihat sungguh semenye oily carbo seme. So ritu inspired dr recipe tengok kat Food network, chef tu bt roacky road utk kudapan atau topping bila makan overnite oat. Rocky road ni dark chocs di cairkan pastu tabur keakcang then sejukkan bg keras pastu pecah2kan.

Kita modified skit, still lagi gabungan bahan2 yg sama cuma kita tak cairkan dark chocs tu. Kita beli darks choc chips pastu kekacang kita beli pelbagai jenis walnut, cashew nut, hazelnut, ground nut, sun flower seed. Kita bakar bg garing, pastu sejukkan then masukkan dalam bekas campur ngn choc chips, raisin & dried cranberry.


Kekacang yg kita bakar 20minit gak la suhu 160.

Bagi sejuk dulu baru masukkan choc chips kalau tak kang cair lak choc chips tu... Pastu buh dalam balang gini, bt kudap kudapn tgk TV. Mengenyangkan, sihat, takde garam perasa etc, dan yg penting tak menggemokkan.



Maybe akan ada yg tertanya2 boleh ke makan chocs masa diet?
Actually DARK CHOC membantu membakar lemak ye. Boleh gugel around tapi kena ingat DARK CHOC sahaja. Cari la yg komposisi dark choc vs milk tu dalam 70-30%... Lagi byk dark chocs lagi la bagus.

Itu je, semoga kita kekal sihat dan cantik :)



Friday, February 19, 2016

Dapat dah KEDs idaman hati heheh

Masuk ni dah kali ke 3 collaborate dgn zalora. Yg bestnya stp kali collaboration, dpt la token of appreciation.. dapat la kita sopim kat Zalora. Hhehe masa ritu dapat token kita beli baju. Tapi kali ni kita mmg aim nak beli kasut. 

Kita aim nak beli sneakers. Kita ada je sneaker tp dah lama beli masa bujang dlu ntah2 dah makan diri kot. Lama sgt tak pakai, mau mereput dalam lemari dah agaknya....

Sevey punya sevey, kita tertarik dgn snekers brand Keds ni. Design lawa2 and funky. Feeling muda mudi la tu. #sukati betei hahah. Harga pn ada diskuan tu yg penting Harga asal RM 189, lepas diskaun RM 132. Guna vocer kita top up skit je la. Pembelian yg berbaloi gitu.

Kita baca review pn ramai kata kasut ni best, selesa pakai jalan. Ni pestime kita beli kasut online, sbb selalunya saya ni cerewet ya amat la pasal kasut. Mmg nak yg selesa je. Masa beli ni cuak gile takot tak sedap pakai, dah la sedar diri tu cerewet macam mana kan.



Masa dapat kasut berdebar2 haha takot xmuat, takot x sedap pakai... Macam2 la..


Keds ni rupanya jenama yg dah lama, Taylor Swift pn pakai kasut ni haha nak jugak mentioned retis kan.... Padahal taylor Swift tu pn aku baru kenal masa sevey kasut ni hahaha..


Ni la die pilihan kita, saja pilih warna hitam putih senang nak match seme keadaan. Ada warna merah ngn biru menarik hati gak tapi malas nak hipster sangat, anak dah 2 orang oiii. #kusedardiri okay....

Hasben kata corak batik heheh kita mmg berkenan sbb corak tu, unik. Lain dr yg lain. Itu la keistimewaan design kasut Keds ni.


Hari Khamis dapat, Jumaat dah selamat rasmi g opis hahaha..
Kasut kalau nk sedap pakai kene pakai selalu. Hehe tp kasut ni mmg best, ringan je. Sedap pakai.
Jatuh cinta okay....



Thursday, February 18, 2016

Update Day 9 #EatClean

Kejap je masa.. Tik tok besok dah hari ke 10. Rasa cam tak percaya dapat tempuh 10 hari tanpa nasi... 
Apa yg kita makan tak makan nasi? Ha kat bawah ni la menu2 saya utk bekpes, lunch dinner. Normally bekpes mmg amek yg berat yg boleh tahan kenyang lama ie oat, chia seed dan jus buah. Pastu break dalam kol 10 gitu kita makan buah.

Lunch plak saya akan makan ayam or ikan gabung ngan sayur2an... Dinner selalunya sup aje la. Masak utk bebudak, saya skali leh bedal kehkehkeh.. Alahamdulillah kenyang. Memula rasa cam tak caya tapi skang okay la dah get used kot. 




Setakat ni perkembangan positif. Actually saya eat clean ni utk kesihatan diri. Sbb nk detoxkan badan, ritu masa ujian darah, kan ada bacaan lemak baik tak baik tu kan. Ha seme okay, cuma lemak tak baik tu border je. Sy igt 3 bulan sebelum tu ada bt blood test, seme okay. Tapi makan xjaga trs bacaan lemak tu dah jd border plak.

Bila saya pikir balik, masa yg blood test awal2 tu, saya amalkan cuka kurma pastu selalu minum air lemon tetiap pagi, dan air detox. SKang dah lama x amalkan. So back to asal la balik, utk kesihatan. Bulan 7 nnt akan repeat blood test. Oh saya mmg akan bt blood test setiap 6 bulan hehehe preventive is better kan?

Tapi yg best bila detox gini, tak makan nasi, avoid carbo. Actually kita kene amek carbo jugak kene seimbang, tp jgn banyak2, amek dalam sepenumbuk je nasi tu. Cuma saya mmg elakkan terus sbb nak turunkan berat gak hahahaha. Hasilnya setelah 10 hari berat saya dah turun 2 kg yeayyyyyy dah 59kg... semalam timbang seronok betol rasa, berbaloi tahan napsu makan kehkehkeh... Inci kat peha ngn bontot pun dah kurang 1-2inci...

Eksesais? Kita bt eksais follow youtube je, bt ngan anak2. 10 minit je sehari hahaha yg lain, kita naik tangga g opis tingkat 19. Ko mampu ??? Memula idok ler terus ke tingkat 19. Memula naik sampai 2 je, pastu up naik sampai 5 skang kita naik sampai 10... Belum smpi 19 lagi. Mungkin lagi sebulan kut hahahaha.. Nnt kala dah bejaya naik tingkat 19 kita warwarkan heheheeee...

Oka, bai. Tu je update. Kalau korang nak follow menu tu, sila sila lah. Mmg berhasil yaaaa...


Tuesday, February 16, 2016

Tips Travel Korea: Macam mana nk dapatkan Diskaun Kupon & T-Money PErcuma

Hari ni saya nak share satu benda best utk kaki travel sendiri2 macam saya, yg tak suka guna agent ni... Sape nk g Korea, actually kita boleh dapatkan mcam2 voucher diskaun dan juga T-Money dr Korea Tourism Organization (KTO).

Pasni sure ada yg kutuk (biasa la haters dimana2 mihmih), ek eleh belum pi dah nak eksaited share sana sini. Kita nk share sbb diskaun ni valid sepanjang tahun 2016, kalau share hujung tahun nnt lepas saya g nanti (itu pn kalau diizinkan Allah, kita hanya mampu merancang) lambat la dah.. Org yg p awal, tak dapat nk nikmati diskaun2 ni seme.  Arraseio???

So biarlah saya share sekarang. Orang nak mengata kita poyo2 ke apa, lantak kau la labu.. #adaakukisah

Yang mana nak ke Korea tahun ni, entri ni sangat membantu korang. Saya akan share tips2 utk dapatkan diskaun voucher utk entrance dan T-Money secara percuma dr KTO. Benda tak susah, mudah je. Korang kan banyak tgk PC, so benda ni klik2 skit, jawab sevey.. Setel.

Sebelum tu apa voucher diskaun yg kita akan dapat dr KTO? KTO akan bagi diskaun voucher utk  entrance tempat2 tourist attraction, contohnya Everland, Petite France, Mount Sorak, takde la seme ttempat dapat diskaun tapi berguna la jugak pada saya mana diskaun yg dapat tu. 

Dan yg paling berguna bagi yg travel sendiri nak naik transport awam ni ialah T-Money. T-Money ni macam kad touch n go, digunakan utk naik Subway, bus, dan lain2.  KTO akan bg free T-Money ni, kalau tak kita kene beli sendiri kat Korea nnt dgn harga 5000won (bersamaan dengan RM 15++), itu harga kad sahaja tau... Saya dapat 4 keping T-Money, dah jimat berapa tu. Ha kira sendiri. Penjimatan ni penting utk org yg travel bawa anak2 macam saya ni, perbelanjaan dah jadi triple.. 
Pastu kupon diskaun selalu dapat 20% , kalau harga entrance tix 8000won dah dapat diskaun 2000won, jimat lagi.. Sape tak suka penjimatan kan?? 

Untuk Discover Korea Your Way 2016 ni, korang kena jawab sevey dan entittle utk dapatkan seme kupon diskuan yg disediakan dalam booklet yg valid sepanjang tahun 2016. Ha so sesape yg mmg plan nak g Korea 2016, jangan lah lepaskan peluang ni. Antara yg saya dapat aritu:

-FREE T-Money Card (with 2,000 Won cash value inside ) Dah la dapat free kad, ada plak value lg dalam kad tu
-15% discount on AREX ticket + free water bottle (only for AREX train users)
-FREE Boarding Pass for Gapyeong City Tour Bus
-FREE Boarding Pass for Chuncheon Circle Tour Bus
-50% Discount shuttle bus to Mount Sorak

Macam mana nk dapatkan diskaun kupon dan T-Money ni?

1. Buka website KTO. Korang kene register dulu sebagai ahli di SINI.
Dapatkan login id dan password.



2. Lepas dah setel register as members, kene jawab suvey. Nak jawab sevey boleh klik SINI.
Sevey dia mudah je, takde pening kepala nak pikir. 


Lepas dah submit sevey yg kita jawab td. Kita akan dapat redemption code utk redeem semua voucher diskaun tadi tu. Sila email code tu ke email anda.  Klik je send to my email tu. Code tu kene simpan elok2 ya...


Okay faham kan step2 di atas.
Dah siap jawab sevey, dah dapat redemption code tu.
Korang kene print 3 document ni
1. Flight itenerary (Valid utk yg flight 2016 saja ye, kalau 2017 nak p tak valid dah)
2. Redemption code tadi
3. Copy of IC

Kesemua document berkenaan perlu ada setiap individu.maknanya kalau travel 4 org mcam saya, saya kene ada 4 redemption code utk dapatkan voucher kupon & T-Money utk setiap sorang. So mmg saya btkan la jawab sevey utk hasben dan anak2 skali. Heheheh bawa seme 4 copy utk masing2.

Seme copy tadi tu nak bawa ke mana ye?

Ke sini.... Ofis KTO di Korea Plaza,Menara Hap Seng, Jln P. Ramlee., tingkat bawah je opis ni, betul2 opposite Starbuck

Alamat : Korea Plaza (Tourist Information)
Korea Tourism Organization
Ground Floor, Menara Hap Seng,
Jalan P. Ramlee, 50250 Kuala Lumpur
No Tel : 603-2072.2515 / 603-2072.3552
Email : klkoreaplaza@gmail.com


Document kami anak beranak. Setiap sorang kene print ye satu set document yg diperlukan tu. Takleh share2 tau.


kat opis KTO ni macam2 ada. Seme about Korea. lama gak saya bertapa kat sini, dok belek barang2 yg ada kat sini. Amek mood skit kata org... Mostly barang2 yg memaparkan culture dan tradisi org Korea




Ni ada booklet yg saya collect kat sana, semenya pasal Korea la kan. Booklet ni mmg membantu utk traveller yg berjalan sendiri ni sbb complete bg direction, harga entrance, makanan halal dekat mana.
Pastu bitau attraction apa yg kita leh visit mengikut musim.

Setakat ni melalui pembacaan saya, musim bunga dan luruh paling recommended. Musim salji best jugak cuma limited la masa nk jalan. Saya pn tak gemar bjalan masa musim sejuk sbb dah rasa dlu kat China g musim sejuk walaupun takde salji tapi ya allah sejuk tu sampai rasa malas nak kluar bilik. Duk bertapa depan heater hahaha tp masa musim sejuk ski resort seme bukak, so sesape yg nak main ski boleh la p masa musim sejuk.. sbb musim lain, ski resort nya tutup...



Ini adalah buku diskaun yg saya dapat. Total seme utk kami anak beranak 4 buku dan 4 T-Money.
Maybe ada org akan cakap, nk g hujung tahun tp awal2 dah redeem. Tak pe la redeem awal pun, senang nk bt planning. Kalau travel bawa anak plus sendiri ni mmg kene plan awal, kene sediakan itenerary, back up plan etc. Kalau info dah ada awal, senang la saya nk prepare everything pasni.

Skang pn dah bulan 2, pejam celik kejap je masa tu.


So sesape yg nk ke Korea tahun ni, sila lah grab kupon2 diskaun ni. Jimat banyak.
Lepas amek diskaun, dok lepak2 dalam tu, saja la saya try Hanbok. Hanbok ni pakaian tradisi Korea heheh. Dah free kan so kita kasik try la hahhahaa


Baru tau berlapis2 pakain Korea ni. Haru gak nak pakai tapi best nampak sopan je...


Itu je, saya nak share....
Harap membantu sesape yg nak ke Korea tahun ni.
Korang doakan yg baik2 je utk kami sekeluarga dah memadai.

Tq




Monday, February 15, 2016

Day 6: Menu2 sihat saya

Dah 6 hari berlalu. Kejap je kan?
Dah 6 hari setakat ni saya berjaya elakkan nasi, mee, bihun, pasta, roti. Segala karbo dah elakkan. Cuma hari Sabtu g kenduri akikah, amek la nasi 2 suap. Tu pn rasa loya plak sbb tekak rasa berminyak. Ye la dah asyik makan rebus, steam je yg sihat2.

Setakat ni breakfast mmg saya amik yg berat selalunya overnite rolled oat+chia seed, jus buah.

Ramai tanya saya buat Atkins ke? Jawapannya BUKAN.
Pernah bt Atkins, 2 hari je bertahan sbb Atkins straight sangat. Boleh makan sayur dgn ayam je ngn telor. I cannot go la. Buatkan saya lagi craving nak makan benda lain.

Macam menu yg saya susun ni okay sbb ada buah so kurang skit craving ni. And yg ajaibnya saya dah leh dah tak makan nasi, even pasta, mee, bihun seme tak makan selama 6 hari ni kecuali hari sabtu tu.

Bagi saya agak berjaya sbb bukan mudah kan nk tahan napsu. Tapi ni tak tahan pun, masa hari 1 & 2 tu mmg macam seksa gak.. Dah masuk ke 5 rasa macam makan buah skit tapi dah full perut. 

Setakat ni kalau timbang, berat masih maintain je tapi bila ukur peha perut ada la loss inch skit. So gembira jugak walaupun ms timbang rs nak campak je penimbang tu bila tengok berat hahaha. Agaknya makan masa nk hilang berat, tp lelemak dah  hancur , anggap begitu saja lah...


Ni menu lunch saya, salad+tandori chicken grill. Salad bawa dr rumah, tandori chicken tu beli kat cafe. Kenyam sampai ptg.


Ni menu bekpes, jus tomato+oren+mint, overnite rolled oat.


Ni menu wiken ritu. Egg tortilla with veges and chick chunck. Air jus dragon fruit.
Tortilla wrap tu sy bt dr telor dadar, masukkan inti carrot timun ngn isi ayam. Renjis skit white pepper. Sedap.


Yg ni menu dinner, kangkong masak pedas, grill chicken with veges.


Yg ni plak menu bekpes, mcam biasa rolled oat+chia seed, warm lemon+honey, buahan segar.


Ini plak bekpes pagi ni, merangkap lunch. Buahan2, kiwi+cucumber+mint+lemon jus, rolled oat.

Besar dugaan saya sepanjang 6 hari ni, sbb still masak utk anak2 ngn hasben. Tapi alhamdulillah berjaya disiplinkan diri. Setakat ni rasa badan ringan, rs sihat skit la. Eksesais bt la jugak ngan bebudak masa wiken ritu. Kalau hari keje tak sempat nk eksesais huhuhu... Takpe la, uruskan rumah konsider eksesais la kan. Aci la kan? Hahhahahha


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails