Showing posts with label Trip ku. Show all posts
Showing posts with label Trip ku. Show all posts

Monday, July 16, 2012

Journey to Disneyland Begin




Hehe entri tentang trip China tahun lepas dah habes.
Now nak story trip China 2012.

Kali ni tujuan ke China sama gak, kursus.
Week days, 9 pagi sampai 5 ptg memang kursus.
Malam masa nak syoppingg!!!
Sabtu Ahad masa untuk berjalan.
Untuk trip kali ni memang dah plan nak masok Hong Kong so visa sesiap dah buat untuk double entri.
Buat pengetahuan semua, masuk ke negara China kena ada Visa.
Kalau bt Visa single entri, sekali masuk imigresen china tak boleh kuar masok lagi dah.
Hong Kong dikira negara luar China tau.
So kali ni dah ada buat sesiap double entri.
ktorg stay kat area Dameisha, ShenZhen.
Ada reader yang tanya jauh tak China ke HK.
Jawapannya:
 Depend kat bahagian China mana uols stay. Kalau ShenZhen sejam je nak masok HK.
Tapi kalau Beijing, jauh. Sebab Beijing ialah utara China.
ShenZhen bahagian selatan China.
Dari Shenzhen nak ke Beijing 24jam naik keretapi laju.
Dari Beijing nak ke GuangZhou 1 jam setengah. naik keretapi.
So terpulang pada lokasi korang.

Kami bertolak awal pagi, kol 8 dah sesiap naik bas masok HK.
Bukan apa, takot stuck kat imigresen lama.
Perjalanan nak ke Disneyland tu sejam lebih aje.
Samapi Disneyland around 10 am gitu.
Samapai2 je sangat la suka sbb surrounding yg ala2 fantasy gitu.
Siap music semua dari lagu2 koleksi Disney.
Tak pernah terlintas dalam hati, satu hari saya dapat menjejakkan kaki ke Disneyland alam fantasi impian semua orang ni.
Allahamdulillah Allah emmberi saya peluang dan kesempatan untuk merasa semua ni.

Gambar directory.......


yeay...
saya telah menjejakkan kaki ke destinasi idaman semua.....
Sebenarnya sebalik keretapi tu ada tulis Disneyland tapi tiap kali nak snap gambo kat sini, keteapi tu mesti lalu... Saja je tau....


Full entri nanti saya buat. 
Last week laptop rosak. hard disk corrupt, ni online guna Ipad baru hahahahhaa....
Insyaallah hari ni laptop akan dipulihkan oleh IT support opis.

Thursday, July 12, 2012

Trip ShenZhen: CCV

Selain dari miniture building kat CCV ni macam entri sebelum ni.
Kat CCV ni ada macam rumah2 org China.
Pastu ada pertunjukkan show kebudayaan.
Tapi ada la show time dia.
So kene alert la ngan schedule show tu.

Bergambar dengan rumah Igloo.
Kat bahagian Utara China memang salji.
Ramai orang2 Monghul dok sana.
Kalau kedai halal kat China ni, most of makanan die based on Mongulian punya food.
banyak kambeng je sbb nak panaskan badan.


Ngan Tanglong.
Rumah China ni best.
Bilik2 die besar2 and byk.


Ni antara lanscape yg berasaskan permandangan kat Guilin.
Lawa kan?


Ada jugak mesin kincir air nie.
Ktorg try la kayuh
Siyes penat sangat.
Dari air ni, tenaga lain dijanakan.
Hehehe dah macam belajar fizik plak.


Bergambar ngan apa ntah nama temple nie. Fames katanya



Salah satu show yang korang wajib tengok kat sini ialah HORSE Show.
Die menceritakan zaman perang dulu2.
Ada 2 disnati. Disnati A nak gulingkan Disnati B.

Memang real la diaorang bt, sebijik amcam dalam drama perang China.
Show ni 30 minit je tapi siyes sangat enjoyed!





Lepas habes show korang leh naik kuda.
Die bawa korang naik kuda bukannye jalan slow2 gitu.
Memang kuda tu larik laju ko tahu. Macam tengah perang jugak.
Semput napas aku nengoknye.

Aku memang tak naik.
Alergik bau kuda.



Sekian, saya penakot kuda.

Wednesday, July 11, 2012

Trip ShenZhen : Chinese Culture Village

One of the place kene visit kalau pergi Shenzhen adalah Chinese Culture Village.
Chinese Culture Village -CCV ni besau.
Memang lenguh kalau nak jalan kaki.
So ada buggy, sewa la buggy ye.

Dalam CCV ni ada miniture senibina dan kebudayaan China.
China ni besar sangat negara die and ada banyak province.
Yang aku pergi ni bahagian selatan China.
Kalau Beijing tu dah kat  Bahagian Utara China.
Monggul tu semua kira sebahagian dari negara China tau.
Aku baru tahu. Hikhikhik


Antara senibina yang ada dalam CCV ni.
Ni temple, dalam die ada patung Budha besar sangat.
Aku takot nak amek gamba patung tu.


Ni gambo patung Budha. Aku tak sure patung asal die ada kat bahagian China yang mana.


Yang ni summer palace.
Summer palace ni ada kat Beijing. Orang kata kalau musim sejuk, tasek besar depan summer palace ni akan beku. Siap kita boleh jalan lagi atas tu. Teringin nak pergi satu hari nanti. Insyaallah!


Yang ni Pagoda. Tapi tempat asal aku tak pasti. Memang cantek sangat senibina Pagoda ni. 
Tak dapat tengok yang original, tengok yang palsu pun jadik la.
Tu pun dah rasa untung sangat.


Yang ni batu2 kat Guilin. Guilin ni aku pernah tengok dalam dokumentari. Siyes, tempat ni superb cantek view die. Subhanaallah. Cantek sangat, masa tu aku tengok kat TV je. Kali ni dapat tengok yang miniture ni pun aku dah rasa cantek, tak tau camne nak gambarkan kecantekkan sebenar if aku dapat pergi ke sana satu hari nanti. Korang boleh google Guilin kalau nak tengok gambar permandangan die. Air Asia pun ada bt direct flight ke sana tak silap. Actually China ni banyak je tempat menarik, cuma masalah bahasa ngan makan je.


Kat bwah ni gambo2 Guilin yang aku gugel.
Lawa kan?
Sangat speechless tengok kecantekkan dan ketenangan dia.
Aku rasa tempat ni akan masuk dalam list tempat percutian idaman aku.
#orang-tak-suke-serabut
(perasan tak, tempat holiday idaman aku semua tempat yg calm, tak hiruk pikuk)


Air terjun ni lagilah mengamit hati aku nak pergi..



Ni kami bergambar dengan Forbidden City.
Forbidden City ni memang fames. Sape suka layan drama Cina memang tahu la pasal Forbidden City nie.
Aku memang suka Forbidden City ni, die ada kisah tersendiri.
Aku tahu pun sbb tengaok National Geography dokumentari pasal istana  China lama nie.
Besar giler istana ni, bilik pun banyak oke.
Ate udah gundik rajanye pun banyak.



Forbidden city lagi.


Yeay.. Saya sudah sampai ke Forbidden city.
#berangan-la-kau-mak-jemah!
Forbidden City ni kat Beijing tau..


YAng ni aku tak tahu apa.
Miniture die kecik tapi halus sangat keje seni die.


Hehe nampak comel kan?
Bukan aku yg comel.
Tapi building miniture tu.




Great Wall China.
Salah satu dari 8 keajaiban dunia.
Dapat la sampai sini walaupun tak dapat sampai ke tempat original die kat Beijing.
Jadi la kan, dari takde.
Nak gi Beijing nye ntah tahun bila.

Great wall China ni panjang, merentas ntah berapa province kat China nie.
Struktur dia bukanlah bersambung terus menerus aje, kalau ada sungai, terputus la struktur die, pastu sambung balik.
Actually great wall ni tak habes bina pun.
Dia kan digunakan sebagai kubu pertahanan pada zaman dulu.
Untuk bina great wall ni beribu2 orang mati.
Ye la, zaman dulu mana ada kren nak angkat batu bata ni.
So guna tenaga manusia tok angkat batu bata ni semua.
dah la kat kawasan gunung. Memang hebat la orang zaman dulu.


Our team.....
Siap terbaring2 posing ngan great wall.


Tu je yang aku leh share, actually banyak lagi miniture dalam ni tapi tak terdaya nak letak semua gambar.
Banyak sangat.

Kalau ada peluang, korang leh la visit tempat ni. Memang tak rugi.

Monday, July 9, 2012

ShenZhen trip: Chinese Theater at OCT

Kalau datang China, wajib tengok teater diaorang..
Best gilak...
Stunt, action memang real.
Siap api, air, petir atas pentas tu....
Masa pergi tahun lepas dapat tengok 2 teater.
Tahun ni plak dapat tengok 1 teater, tapi memang puas ati sangat tengok teater die.



Dalam teater hall die.
Tetaer ni ada aircond.
Yang lagi 2 aku pergi tu style open air.
Kalau ada aircond gini memang nak lelap aje la.
Yang ni bnyk show menari2, acrobatic gitu.
Kalau yg style open air tu memang layan...
best sangat!

Kat bawah ni gambar2 masa teater.
Teater yang ni je boleh snap gambo. Tetaer yg lain tak boleh snap.
Asal nak on kamera je nanti kene point lampu merah...
Adoiii.. Terus simpan kamera hikhikhik

Meh layan gambo2 waktu teater kat OCT nie..
Tengok la penari die siap berterbangan......










Nampak real kan?
Padahal effect je...
Teater ni bese2 je la pada aku, yang best teater kat Splendid China...
Nanti akan ada story lain pasal tu...

Wednesday, February 29, 2012

Rayyan bergamba dengan Patrick the starFish @MAbul Island


Nah, kasik tempek gambo panas anak bujang ngan Patrick The StarFish masa holiday di Mabul Island ritu...

Entri lain menyusul lepas ni la ye, lagipun gambo kami tak banyak amek...
Tunggu gambo kamera Nana la HAHAHA mana sempat nak snap gamba..
Kang leka snap gambo anak jatuh dalam laut bah...

So percutian kali ni gambo adalah limited edition...
Tapi takpe, hubby kata Rayyan umo 5 tahun kita pergi lagi..

Maknanye Rayyan akan dapat adik lepas gi Mabul lagi sekali Muahahahh..


Tuesday, February 21, 2012

Singapore Trip : Candylicious World


HAHAHA tadi aksi anak bujang bergedik santai di Candylicious kan..
Ni aksi mama die plak..
Tapi mama die posing kat Candylicious Sentosa Island..
Jauh kemain la ko posing....





Kat sini pun ado pakcik M&M ni..
Banyak plak tu...
Kalau RAyyan nampak ni, kompem suke...
Ada mcam2 kaler...
Sanagt menarik hati deco deco kat sini..



Paling suke deco lolipop tergantung ni..
Banyak sangat and very the colorful..
Kat KLCC pun ada gak, tapi dalam kedai..
Yang kat SI ni kat luar, sepanjang side walk tu ada lolipop bergantungan...


Antara yang ada dalam kedai..
Air hijau ni ada beli, sedappp...
Air kiwi tak silap...
Maklomlah haus berjalan dalam sentosa island ni...


Aiskrim ni pun ada rasa gak...
Mahai tapi belilah nak rasa sikit..
Kang kempunan lak dah balik Malaysia nnti...
Sedapp sangat.....
Rasa pekat likat dan yummehhh!!!


Cokelat2 yang dijual..
Ada cokelat yang aku tak pernah nampak pun..


Ada jugak sebenir2...
Boleh beli buat kenangan..


Aiskrim lagi!!


Amboi, kemain gedik aku noooooo...



Nampak tak the lolipops???
Lawa kan???


Nak tunjuk lolipops atas langit HAHAHA
Kagum dan jakun!


Bukti kejakunan..
Terus melompat!!
Aish.... Mak sape la ni???
HAHHAHA



















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails