Showing posts with label pregnancy tips. Show all posts
Showing posts with label pregnancy tips. Show all posts

Tuesday, September 24, 2013

Persediaan Pantang : Kusi Ajaib

Disebabkan kali ni saya bakal berpantang kat rumah sendiri.. Saya ada satu masalah utama, kuarters ni design lama so toilet die jenis yg cangkung..... Pergh memang masalah la sape yg baru bersalin nak berak cangkung pulak... Kang buasir pastu seram takot luka terbukak pun satu hal....

Habi memang since tahu saya peknen and mmg pantang sendiri dah sebok rikuest tukar toilet duduk kat kementerian... Tapi paham la gomen ni, alasannya takde budget.... Bila budget masuk saya tengok berduyun2 jiran kiri kanan repair rumah kasik cantik, ada tu siap simen porch je pun (yg mana pd saya tak penting pun).. Yang kami ni dok rikuest tukar toilet (toilet yg dah buruk gile, sental ngan klorox pun berbotol br berkilat) je balik2 alasan die tunggu turn... Padahal dr awal tahun dah rikuest, benggang gile ktorg laki bini.... Rumah ktorg mmg takde ubah pape pun, memang design asal.. Sebabnya masalah ini lah, to me ini masalah birokrasi dan kroninisme... Ko baik ngn si polan, ok kemain cepat die proses permohonan ko... Habi plak jenis pendiam bukan jenis push2 ni, kalau dapat kat saya memang kene la kan......
Ktorg bertahan je la sampai umah Desa Budiman siap, pastu pindah cepat2... Walaupun lokasi kuarters ni strategik ngan opis dekat seme tapi to be true saya tak selesa pun duduk sini.... Keadaan rumah lama, nak repair pun susah.. kalau rumah sndiri, rosak repair je.. Takyah nak harap orang......

Eh dah jadi entri luahan perasaan pulok. :)

Utk menyelesaikan masalah saya td, naseb bek ada sorang kawan UB ni bitau ada foldable toilet chair ni... Kita boleh attached dengan toilet biasa, jd lah die toilet duduk..... Katanya ada dijual kat farmasi or kedai2 yg jual wheelchair....



Ni la rupa foldable toilet chair tu.. Kecik je, boleh lipat.. Nak guna baru bukak... Saya beli ni kat Farmasi Bangsar Shopping Centre.... Harga RM60.... Ok la kan, kukuh pun kukuh.... Takde goyang.... Ada design yg lain tapi besar sgt pulak... Yg ni simple lagipun guna time pantang sok je ni....



Bila kita bukak gini la rupanya... Duduk je la atas tu berak hahhaha.... Kira macam toilet duduk tapi versi transparent hehehe... 

Saya dah try guna, since perot besa ni payah lak nak squat bila berak kan.. So alang2 dah ada kusi ni kita guna je la.... Eh memang selesa la, rasa macam toilet duduk je... Takde pelik mana pun, goyang2 pun takde...Dah selesai urusan, lipat balik and boleh simpan...


Pandangan tepi.... Rasanya sesape yg ada masalah mcam saya, boleh je carik kusi ni.. Setel masalah... Kalau nk guna masa bertangas pun boleh... Letak herba tangas kat bawah tu... Duduk atas kusi tu serkup ngan kain batik... Pergh berwap2 la kan....


Monday, September 9, 2013

Persediaan Berpantang: Keperluan dan mak bidan

Ramai rakan2 blogger yg preggy... Antara kami ada yg close siap ada grup wazzap, ada yg dok share2 gane cara pantang masing2... Now saya nak share cara pantang versi saya... Dulu masa bersalin Rayyan beli satu set bersalin NR, mahai ok.. RM360 and hasil penyudahnya saya hanya guna minyak, mandian dan teh je... yg lain jamu phytonatal tu tak makan sampai sudah sbb Rayyan jondis. Tak berani lak nak makan.... 

Jadi untuk berpantang kali ni, saya dah cerdik dah. Belajar dari pengalaman. Jamu memang a big NO kat  saya. Satu sbb takot jondis, saya jenis darah O  positive so possibility baby kene jondis adalah tinggi. So takyah la beli jamu..... Barang2 keperluan berpantang saya ni, br je stat beli masuk minggu ke 30 ritu.. Tu pun jenuh merata kedai jamu sbb ada brg yg takde stok la, tak jual la...

1. Selipar gebu 

Selipar ni penting, memang la pakai stokin tapi saya ni ada satu masalah suka tersadung kaki kerusi.. kadang pintu la.. Orang kata dalam pantang ni, ibu jari kaki la yg paling kene jaga..... Sebabnya, urat2 saraf kat kaki kita ni link terus ke organ badan yg lain.. kalau ibu jari ni link terus dengan peranakkan kita.. Tu yg kene jaga, ada kes tersadung ibu jari terus bentang pendarahan pun ada.. Ngeri ok.... Selipar ni beli kat Daiso je baru RM5, dah la gebu... hikhik


2. Akar mandian herba TYT

Kali ni beli je yg TYT ni punya baru RM7.50... Beli sepaket je baru, sok kalau habes suh habi g beli.. Dah ada sampel contoh ni senang, kalau takde contoh susah nnt.. Kita cakap lain takot kang die beli lain pulak....

Dulu dalam pantang memang mandi herba ni sampai habes pantang, rasa segar je rasa... Kalau kat kampung boleh la carik daun2 megkudu, serai wangi apa seme... Kat KL ni mana pulak nak carik ye dak..... Beli aje sudah....


3. Pilis dan param

Pilis yg tempek kat dahi tu. Param plak yg lumur satu badan.... Saya memang suka pakai param ni, hangat je rasa badan.. Rasa lega sangat.... Setengah orang tak suka sbb die macam lulur tu kan, bila kering nnt sepah2...

Pada saya, ok je..  saya suka sbb memang hilang sakit2 badan.. lepas mandi , dah tungku, terus lumur satu badan.. Lagi satu, boleh membantu pembakaran lemak sbb param ni panas...

Pilis lak tepek je kat dahi, kasi ilang angin sakit kepala segala.. Pilis ni saya pakai kdg2 je atau sebelum nak tido...


4. Minyak baby...

Dulu masa Rayyan pakai minyak mustajab NR tapi kali ni beli gak minyak yuyi ngan Bebiku ni.... Saja buat spare...


5. Air akar periuk

Air akar periuk ni saya memang minum. Rasa? Jangan tanya.. Hahaha.. nak sedap sikit campur la madu sikit..... Minum tetiap hari, fungsi tok dalaman kita, kecutkan rahim, kuarkan darah kotor etc...

Petua opah saya, bila nak minum air periuk atau air ibu kunyit ke apa, tekan ibu jari kaki kanan ke atas ibu jari kaki kiri agar rahim dan punggung tak mengembang. Tangan kiri ampu payudara agar tegang sokmo... Then selawat atas Nabi 3x, tarik napas, kempitkan perut dan minum senafas.

Air periuk ni, org tak dalam pantang pun elok amalkan.....

6. Minyak herbanika dan mustajab NR

Minyak herbanika ni memang best.. Selalunya  saya pkai malam. Siang saya pakai param. Malam pakai minyak herbanika.. Lepas sapu minyak kat badan, lengan kaki, sapu lak limau ngan kapur kat perot, pastu ikat bengkung baru tido.... hehehe memang terbaik kesan die.....

Malam malas nak pakai param sbb nnt serbuk2 tu bersepah atas  cadar.

Minyak mustajab tu pun best, dulu saya guna tok baby... Pastu sape bersalin normal leh titik atas pad... Orang kata cepat baik jahitan bawah tu.. wahuallhualam.. saya tak bt sbb czer kan...


7. Set bersalin shaklee

last and not least, utk dalaman kali ni saya makan set bersalin shaklee je... malas nk jamu2  segala... Yg ni kompem bb tak efek jondis.... hehehe...

Kalau nk order set bersalin ni dr saya pun boleh, saya ahli dan pengedar Shaklee yg sah ye...



8. Air ibu kunyit

yg ni korang minum x?? kita mak kita buat, a nd kene minum masa hari last pantang tu.. Rasa die jangan tanya.... Terok gile tapi sbbkan nak sihat dalaman ku telan aje la...... huhuhuhu..... Tapi memang kalau baca pun, kunyit bgus utk dalaman wanita... memang petua orang dulu2 ni bagus sebenarnya cuma kita nak ikot atau tidak..

9. Tungku

Dulu guna tungku lektrik je sbb bsalin czer so tungku kat kaki bontot.. kali ni sbb saya mmg kalau boleh nak normal, so carik batu sungai.... Seb bek makcik ada, so nnt wiken free nk g amek kat rumah makcik... batu sungai ni senang sikit sbb die berbucu kan.. So nak tuam2 kat perot tu senang......

10. Bidan urut

Bidan urut pun habi agreed utk amek je.. So  atas rekemen kawan yg baru bersalin, saya dah booked sorang akak ni. Untuk 5 hari dia kana buatkan tungku, tangas, bengkung, sengkak, urut dan mandikan baby...... Sehari dia caj rm90..... Saya booked utk 5 hari dulu, kalau selesa and comfort ngan dia, insyaallah sebelum penutup habes pantang 44 hari tu saya panggil la dia urut lg utk 2,  3 ari....
Lagipun kakak ni mcm senang sikit sbb dia drive sndiri so takyah la nak g jemput bagai.....

Tu je, nnt kalau ada lagi saya share ok...



Friday, October 21, 2011

Kesan sampingan Pil Perancang....


Just nak share artikel yang aku baca in one of the magazine..
Akibat penggunaan pil perancang..

Hurm.. Me dulu 6 bulan pertama je makan Noriday..
Lepas tu skang mmg plan sendiri je..
Uols camne???

Wednesday, January 5, 2011

Tips Kurus? Kurus ke aku?

Salam..

Aritu ada dapat msg kat FB, ada blogger (nama dirahsiakan) chewah... Tanya apa rahsia kurus..

* Minta kongsi rahsia macam mana boleh kurus lepas deliver*


Hurmm.. rasa macam aku ni takleh je nak bagi tips bagai sebabnye aku ni idak ler kurus mana pun... Nampak je kurus tapi lemak berketul-ketulan sana sini sinun.. Korang je yang tak nampak.. Jeng jeng jeng...

Cuma alhamdulillah, lepas bersalin berat aku memang turun, not just that, berat aku turun hingga melebihi jumlah yang naik waktu peknen dulu... erk, korang paham ke ayat aku nie?

Senang cite gini la, amsa peknen berat aku naik dalam 10kg tapi aps bersalin berat aku turun 16kg... Itu yang nampak kurus tu, tapi jangan lupe lemak tetap ada ye...

Aku takde la mengamalkan pantang sangat cam orang dulu2, contoh minum air halia ke apa, makan lada itam masa pantang.. Tidak okeh!

Bukannya aku yang taknak buat tapi Rayyan demam kuning so taknak la makan rempah2 ni semua kan.. Even jamu pun, ni baru aku nak start makan.. Jangan terkezutt ye, dalam pantang memang aku tak makan apa2 ubat.. Yang aku makan hanya Vit C, Pati ikan haruan.. Tu aje..

Tapi dari segi menu pemakanan aku selama dalam pantang memang seimbang la, sayur hijau ado, makan pun sup aje atau masak singgang, goreng2 nan ado... Agaknye tu yang cepat turun, plus aku BF baby kan..

Tu je la rahsianye kut.. Yang lain petua memang aku tak buat even tungku pun tak buat.. Orang kaat bersalin czer takleh nak tungku so tak berani la... Tu yg perot boroi je skang.. Huhu =( sedey tau, anak sorang perot dah gelebeh! so huduh...

Monday, December 20, 2010

9 panduan penyusuan susu ibu untuk ibu yang bekerjaya

Kejayaan penyusuan eksklusif tanpa makanan pelengkap, susu formula dan air kosong selama 6 bulan oleh para ibu berkerjaya banyak bergantung untuk ibu berkerjaya kepada beberapa faktor sampingan. INTAN JASTINA JAMALUDDIN menyenaraikan faktor-faktor itu atas bantuan kaunselor laktasi, Aishah Mariam.

1. Timba ilmu sepanjang masa
Sebaik-baiknya sejak dari awal usia kehamilan, anda sudah pun memasang niat untuk menyusukan bayi sejurus selepas kelahirannya.

Dalam masa yang sama, anda dan suami digalakkan untuk menyertai mana-mana kelas persediaan penyusuan susu ibu yang kini banyak dikendalikan oleh kaunselor-kaunselor laktasi bertauliah.

Setelah selamat melahirkan bayi, anda perlu menanam sikap rajin membaca bahan bacaan berkaitan dan melayari laman web atau forum yang banyak mendedahkan maklumat penting tentang penyusuan susu ibu seperti La Leche League Leader (LLLL) atau Kellymom.

Sekiranya anda mengalami apa-apa masalah berkaitan, dapatkanlah pandangan dan penjelasan bagi menjawab apa jua kemusykilan yang dihadapi daripada kaunselor dan pakar laktasi yang diiktiraf. Anda boleh merujuk kepada rangkaian Malaysian Breastfeeding Peer Counselor untuk menimba ilmu penyusuan ibu.

2. Mulakan dengan betul
Dalam usaha menyusukan bayi, anda perlu belajar dan mempraktikkan ilmu yang diperoleh. Untuk itu, keraplah menyusukan bayi. Hal ini penting untuk membantu anda mengaplikasikan posisi penyusuan yang selesa dan pada masa yang dapat memastikan bayi melekap dengan betul.

Ingatlah, bahawa salah satu intipati kejayaan penyusuan susu ibu bergantung kepada kekerapan penyusuan. Untuk itu, anda harus menyusukan bayi mengikut keperluannya. Selanjutnya, anda digalakkan untuk tidur bersama bayi (co-sleeping) sepanjang tempoh penyusuan agar berupaya untuk menyusukannya pada masa-masa yang diingini si manja.

Sementara itu, anda diingatkan juga agar tidak menggunakan puting kosong dalam usaha menenangkan bayi yang meragam. Hal ini secara tidak langsung akan menyebabkan dia mengalami masalah keliru puting. Sama juga halnya dengan penggunaan botol ketika menyusukan bayi. Alternatifnya, anda boleh menggunakan picagari, sudu atau cawan khas bagi membolehkan bayi meneruskan penyusuan susu ibu ketika anda tidak berada di sampingnya sepanjang tempoh bekerja.

3. Simpan stok susu
Bagi memastikan bayi mendapat susu mencukupi sepanjang ketiadaan anda ketika bekerja, pastikan stok perahan susu ibu yang ada memenuhi keperluannya. Sewaktu berada di tempat kerja anda perlu menjalankan rutin memerah susu supaya anda dapat menyimpan stok perahan susu ibu yang bukan sahaja cukup untuk keperluannya esok hari malah untuk tempoh jangka masa yang lebih panjang.

Dalam pada itu, anda lebih disyorkan untuk memerah susu ibu menggunakan tangan menerusi aplikasi teknik Marmet. Namun, jika kesuntukan masa dan/ atau masih belum mahir untuk melakukan teknik ini, anda boleh menggunakan pam payu dara yang bersesuaian.

4. Peralatan penyusuan berkaitan
Anda tidak perlu membazirkan wang yang ada untuk membeli peralatan penyusuan tertentu yang kadang kala tidak diperlukan langsung. Lebih baik wang itu diperuntukkan untuk kegunaan lain yang lebih penting.

Jika keliru tentang peralatan penyusuan yang benar-benar perlu dimiliki, anda boleh bertanya dan merujuk kepada para ibu lain yang telah berjaya menyusukan bayi masing-masing. Kongsi pengalaman mereka dan jadikan ia panduan untuk anda membuat keputusan yang tepat untuk diri dan si manja.

5. Bincang dengan majikan
Amat penting untuk anda mengadakan perbincangan dari hati ke hati dengan pihak majikan bagi membolehkan anda menggunakan sedikit waktu daripada masa kerja untuk melakukan rutin memerah payu dara. Ini bagi mengelakkan sebarang isu tidak puas hati antara kedua-dua belah pihak.

Pada masa yang sama, anda boleh mengutarakan pandangan kepada majikan untuk menyediakan ruangan khas bagi membolehkan anda dan rakan-rakan lain yang turut sama mengamalkan penyusuan susu ibu secara eksklusif untuk memerah susu ibu. Jika pandangan anda diterima baik oleh majikan, sudah pasti anda dan yang lain boleh melakukan rutin harian itu dengan tenang yang secara tidak langsung membantu pengeluaran susu yang lancar dan berkesan.

6. Perah susu di pejabat
Anda amat digalakkan untuk memahirkan diri mengamalkan teknik Marmet ketika memerah payu dara. Namun, jika pam payu dara menjadi pilihan, gunakan pam yang bersesuaian dengan corak kerja anda. Hal ini penting untuk memastikan rutin mengumpul stok perahan susu ibu berjalan lancar tanpa perlu menghadapi banyak masalah.

Sekiranya bekerja 8 jam sehari, anda digalakkan untuk memerah payu dara sekurang-kurangnya 2 hingga 3 kali sepanjang tempoh berkenaan. Bagi yang perlu bekerja untuk tempoh masa yang lebih lama daripada itu pula, tingkatkan kekerapan sesi memerah payu dara.

7. Kurangkan tekanan
Sememangnya tugasan pejabat agak melelahkan dan boleh membuatkan anda tertekan dan boleh menyebabkan penghasilan susu ibu terjejas. Dengan melakukan rutin memerah payu dara, anda akan lebih tenang! Ini kerana hormon yang dirembeskan ketika itu menimbulkan ketenangan. Pasti prestasi kerja anda lebih efektif apabila kembali melakukan tugasan pejabat. Tambah tenang lagi jika sewaktu memerah payu dara, anda memandang potret gambar si manja.

Antara lain, anda juga boleh menutup lampu ketika melakukan rutin itu. Saat ini, bayangkan bayi sedang menyusu sambil menutup mata. Anda pasti dapat mengumpul amaun susu yang lebih banyak daripada biasa.

8. Makan secara sihat
Salah satu faktor kejayaan penyusuan susu ibu secara eksklusif ialah menjaga dengan teliti corak pemakanan seharian. Oleh itu, jangan sesekali mengabaikan waktu makan utama iaitu sarapan, tengah hari dan malam. Makanlah dalam kuantiti yang sedikit tetapi kerap. Anda digalakkan untuk makan di antara waktu makan utama dengan mengambil snek berkhasiat seperti buah-buahan segar dan sebagainya.

9. Ikut keperluan bayi
Dalam apa jua amalan yang ingin dipraktikkan, pasti akan timbul masalah. Jangan khuatir. Setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya. Jika anda berhadapan dengan masalah susu semakin berkurangan, ambil cuti dan luang lebih banyak masa untuk menyusukan bayi secara eksklusif.

Di rumah, gunakan masa yang ada semaksimum boleh dengan lebih kerap menyusukan bayi secara langsung, ia berupaya merangsang penghasilan susu. Jika keadaan memaksa di mana susu anda masih tidak mencukupi, anda boleh memerah payu dara ketika berada di rumah.

Monday, November 29, 2010

EBM oo EBM

Next week aku dah start keje...

So Sepanjang bulan 11 ni aku gigih menyimpan stok EBM atau Express Breast Milk untuk Si tembunnn kesayangan aku Ar-Rayyan bila tinggal ngan pengasuh nanti..

Oooo bulan 12 ni sebabkan aku hanya nak keje kurang 2 minggu je, so mak aku akan tolong jaga.. Pastu aku amek cuti sampai new year.. Ye la, annual leave aku banyak lagi, kalau tak guna nanti burn gitu je.. Rugi oooooo...

Lagipun masa cuti nanti aku nak pindah rumah, carik nursery tok Rayyan and balik penang jumpe atok nenek Rayyan di Penang.. Rayyan tak jumpe lagik atok nenek di Penang.. Banyak nau urusan aku kan???

Setakat ni, ni la stok EBM aku...


Adik aku cakap dah macam kilang susu dah huhuhu...



Satu botol dadih tu aku simpan 4oz, Rayyan amat kuat menyusu so aku terpaksa simpan 4oz satu botol...

Actually before simpan 4oz aku dah test bagi Rayyan hisap dalam botol, 4oz memang habes skali hisap aje....

Setakat ni aku dah ada 65x4oz .....

Oklah, rasanye bulan 12 nanti tak banyak guna sebab aku hanya keje dalam 7 hari je gitu...

Aku start pump buat stok ni bulan 11... Masa bulan 10 memang tak sempat... Seminggu pas bersalin aku kat sepital...

Minggu kedua, Rayyan kene jaundice, masuk sepital balik... Then bila balik rumah production susu tak banyak lagi so bila pump kekadang kene bagi Rayyan minum bottle balik so end up takde la stok nye...

Start bulan 11 aku mula pump secara konsisten... Konsisten tu camne???

  • Bila Rayyan tido je aku pam... Dapat 1oz pun takpe.. Simpan dulu
  • Kang pam lagi dapat 2oz, simpan lagi.. Ni simpan kat bahagian bawah tau bukan bahagian beku...
  • Pastu pam lagi dapat 1oz, simpan dulu...
  • Okeh skang dah cukup 4oz, baru aku campurkan semua dalam satu bekas dadih... Cuma, pastikan suhu keempat empat botol tadi sama sebelum campurkan.. Tu aje.. (memang keje aku mengepam aje la)
  • Malam pun bila agak2 breast dah bengkak aku bangun pump.. Walaupun kol 3, 4 pagi...
  • Kekadang aku buat tandem pumping, baby hisap puting sebelah kanan yang belah kiri aku pam... Siyes, hasil yang nie memang masyukkkk.. Leh dapat 5oz skali pump tok sebelah breast aje...
Setakat ni untuk memperbanyakkan susu badan, ada beberapa makanan yang aku amalkan

  • Makan kurma setiap hari.
  • Makan sayur sawi batang putih..
  • Buat sup lobak putih...
  • Makan ulam pegaga...
  • Drinks a lotsss of water....
  • Never skip my meal, sehari 6x tau aku makan termasuk snek time la...
Lepas ni ingat nak try longan kering n kurma merah... Actually skang air susu aku dah banyak sehari aku leh dapat 3 botol x 4oz...

Cuma skang nak maintainkan air susu tu tak nak bagi kurang... Kalau boleh aku nak susukan Ar-Rayyan sampai umo 2 tahun, insyaallah...

Wednesday, November 10, 2010

Masalah melibatkan payudara bg ibu yg menyusukan baby

Memang keje aku mengoogle cara2 tok hilangkan bengkak kat breast ni, sume kaedah la aku try.. And aku ada jumpe info yang berguna, yg nak share ngan semua mommies kat luar tu...

Jgn pandang ringan eh bengkak susu nie.. Sebab nya ia leh melarat sampai jadik breast abcess yang akhirnye mengakibatkan tetek kiter perlu dioperate atau ngan kata lainye surgery...

Meh saya share ngan anda...

Bengkak Buah Dada (Breast Engorgement)

Dalam keadaan laktasi peredaran darah dan lymph akan meningkat. Ini mengakibat rasa tegang, penuh dan panas. Penyusuan akan mengurangkan rasa ketegangan ini. Peningkatan volume ini susu yang cepat akan mengakibatkan pengaliran susu yang banyak dan akan mengalami kebengkakan.

Bengkak akan timbul sekiranya pengeluaran susu tidak kerap atau tidak cukup. Setengah ibu dapat menghasilkan susu yang terlalu banyak sehingga anak tidak dapat menghisap semuanya. Ini mengakibatkan bengkak buah dada.

Buah dada akan panas, sakit dan bengkak. Pada 'engorgement' yang teruk pengeluaran susu akan berkurangan atau terhenti.


Cara - Cara Mencegah Engorgement:
  • Pastikan susu ibu diberi 1 jam selepas bersalin
  • Pastikan penempatan bersama antara ibu dan anak setiap hari
  • Adakan anggota memberi bantuan dengan cepat dan ibu tahu cara memberi susu ibu
  • Ibu digalakkan memberi penyusuan on demand (memberi ikut kemahuan bayi) iaitu dalam 8 hingga 12 kali penyusuan dalam 24 jam.
  • Adakah ibu selesa dalam suasana 'caring atitude'
  • Bila ibu tidak dapat menyusui anaknya, ibu digalakkan memerah susu dengan kerap
  • Jangan memberi bayi puting kosong atau susu botol. Ini akan mendatangkan kekeliruan 'sucking effect' kepada bayi

Cara- cara Mengatasi Engorgement:
  • Periksa samada kedudukan bayi adalah betul antara penyusuan. Sebelum penyusuan, letakkan tuala panas di areola supaya susu dapat keluar
  • Galakkan penyusuan on demand
  • 'Cold Compress' mengurangkan sakit antara penyusuan. Sebelum penyusuan, letakkan tuala panas di areola supaya susu dapat keluar
  • Galakkan ibu untuk memerah susu sebelum penyusuan untuk melembutkan areolar dan seterusnya membantu bayi get 'attached'
  • Setelah susu dikeluarkan, letakkan 'cold compress' atas buah dada untuk mengurangkan bengkak
  • Sekiranya dengan penyusuan kepada bayi sahaja tidak dapat melegakan 'engorgement', ibu dinasihatkan supaya memerah susu antara masa bayi tidak menyusu.

Salur Tersumbat (Blocked Milk Duct)

Salur tersumbat disebabkan susu dari satu bahagian buah dada tidak mengalir dengan baik dan membentuk satu ketulan susu pekat yang akan menyumbatkan susu

Sebab-sebab Salur Tersumbat
  • Penyusuan ibu tidak kerap
  • Susu tidak dikeluarkan secukupnya dari semua bahagian buah dada
  • Tekanan setempat ke atas sebahagian buah dada

Cara - Cara Merawat Salur Tersumbat
  • Periksa cara bayi melekap
  • Menggunakan lebih dari satu posisi semasa menyusu supaya susu dapat dikeluarkan dari semua bahagian buah dada
  • Memberi susu dengan kerap
  • Susui bayi dengan buah dada yang sakit dengan dagu bayi menghala ke arah pembengkakan tadi
  • Mengurut bengkak ke arah puting dengan perlahan-lahan sebelum dan selepas penyusuan
  • Sebelum penyusuan letakkan tuala basah panas di bahagian yang bengkak
  • Jangan menggunakan bra yang ketat.

Jangkitan Buah Dada / Breast Infection (Mastitis)

Merupakan radang pada buah dada yang mengakibatkan 'localised tenderness', kemerahan dan sakit.

Ibu menderita demam, rasa letih, loya atau pening kepala. Selanjutnya ia menjadi abcess. Kawasan abscess ini rasa panas, sakit dan mengandungi cairan.


Sebab-sebab Mastitis:
  • Puting pecah atau merekah
  • Salur tersumbat, bengkak buah dada atau penakungan susu (milk stasis)
  • Tekanan setempat ke atas sebahagian buah dada
  • Badan tidak dapat melawan kuman kerana keletihan

Rawatan Mastitis:
  • Jangan berhenti penyusuan ibu
  • Lebihkan berehat sebanyak mana yang boleh
  • Minum lebih banyak air jika dahaga
  • Mulakan penyusuan dengan buah dada yang terlibat dahulu
  • Pastikan bayi melekap dengan betul untuk penyusuan yang berkesan
  • Tuamkan buah dada dengan air suam sebelum dan selepas penyusuan untuk menambahkan pengaliran susu
  • Beri ubat penahan sakit
  • Antibiotik secukupnya
  • Ubat anti inflamatori (panadol)
  • Perah susu pada buah dada yang terlibat

Buah Dada Bernanah (Breast Abcess)

Jika jangkitan buah dada (mastitis) tidak dirawat dengan segera, ia mungkin membentuk pernanahan di dalam buah dada

Rawatan (Breast Abcess):
  • Antibiotik secukupnya
  • Torehan (incision & Drainage) jika perlu
  • Warm Compress
  • Penyusuan yang berkesan

So.. Ibu menyusu alert la ngan rupa fizikal breast kite.. aku skang keje asyik monitor brest and tuam aje if dah bengkak tu.. Then cepat2 pam.....

Scaryyyyyyy... Aset penting wanita tu...

Sumber : http://bidanbersalin.blogspot.com/2010/02/masalah-dalam-penyusuan-ibu.html


Tuesday, October 5, 2010

Set bersalin sudah beli

Setelah berbulan2 aku mensurvey set bersalin akhirnya dah beli jugak.... Susah weiii nak pilih set bersalin nie... Ye la, kalau boleh aku nak yg mudah dimakan, tak mau la yang bancuh2 bagai nie...
Kang mesti aku tak minum sebabnye tau la bau akar kayu herba ni bagai jamu camne kan... Kang buat aku buang aje... Isk membazir...

So aku memang nak beli yang jenis pil je, pastu taknak plak yang jenis sapu2 ni sebab aku ni malas sket.. HAHAHAHA.. Setakat minyak ok la, tapi kalau yg banyak2 sangat sapu2 ni kang tak tersapu aku..

Akhirnya dah ditimbang tara, aku beli set bersalin Nona Roguy... Memang mahal la kan, memula memang berpikir beratus kali nak beli tapi husben ku kata takpe.. Yang penting aku kembali sehat dan pulih lepas pantang..



Ye la, tau la badan kiter ni masa mengandung urat segala kembang.. Kalau tak jaga memang out la kan... Baru beranak anak sulung, so just choose the best.. Set bersalin NR ni setakat ni dapat feedback yang terbaek la sepanjang aku survey, lagi pun aku ni ada masalah sembelit so ramai yg suggest amek set NR nie sebab teh ni memang lancarlah sistem pengkumuhan aku... So akan ku try nanti... Kalau terbukti benar, akan ku war-war kan di blog yang tak seberapa nie... HEHEHEHE

Tapi set bersalin yang lain pun ok jugak.. Ikot badan orang kan.. Aku baru pertama kali nak try, hopefully serasi la ngan aku...

Pastu aku top up beli minyak berubat herba nie, elok tok baby dan ibu kata nye..




Friday, July 9, 2010

Nak cete cara2 penjagaan CD

Kali nak share cara2 penjagaan CD yang saya jumpe di internet.. Hehehe suka betol saya ngan Mr Goggle ni, sume persoalan terjawab dengan mudah...

Saya copy n paste aje la ye... Sebagai rujukan saya dan mungkin reader sekalian...

Sebaik sahaja menerima CD :

1. Lakukan Pre Wash sekurang²nya 3 kali dengan air suam tanpa sabun. Ianya adalah untuk menghilangkan kotoran dari kilang dan meningkatkan daya serapan basahan. Harus di ingat semakin banyak anda basuh, semakin baik daya serapan CD anda, dan ini boleh elakkan kebocoran. Jika anda baru gunakan CD, jgn panik jika adanya kebocoran…mungkin daya serapan tidak begitu baik lagi. Teruskan guna CD anda, Insya Allah bila dah byk kali basuh, prestasi CD anda akan bertambah baik.

2. Selepas pemakaian CD, bilas CD dgn air yang byk. PooPoo blh di flush dalam toilet bowl…pancut dgn air yang deras…biasanya kesan kekuningan akan kelihatan atas CD…jgn risau…basuh macam biasa samada menggunakan tangan atau mesin basuh. Boleh juga rendam dulu CD yg kena PooPoo terlebih dahulu, kemudian basuh bersama² CD yang lain. Kesan kekuningan akan hilang jika anda jemur dibawah sinaran matahari.

3. Basuh CD anda hanya menggunakan kuantiti sabun yang sedikit (1/4 daripada sukatan biasa). Lebih elok guna sabun jenis yang kurang buih, tidak mengandungi enzyme (pewangi atau pemutih). Kalau anda tidak tahu mana satu…guna je sabun Pureen Had.

4. Jika anda menggunakan mesin basuh, seeloknya CD dibasuh menggunakan washing net/laundry net. Net ni blh didapati di kebanyakan pasaraya seperti The Store…ada pelbagai saiz…pilih ikut kesesuaian.

5. Jangan sesekali guna peluntur atau softener kerana ia boleh merosakkan CD dan mengurangkan daya serapan.

6. Anda boleh menggunakan cecair basuh pinggan (contohnya ‘Sunlight‘) pada ‘microfleece’ untuk menanggalkan warna kekuningan (kesan poo-poo) sekiranya ada. Andaikata cloth diaper tidak sempat dibasuh terus, tinggalkan saja di dalam baldi kering tanpa perlu direndam dan boleh dibasuh kemudian. Simpan tidak boleh lebih dari 3 hari.

7. Sekiranya anda sudah lama menggunakan CD dan insert nampak kekuningan, anda boleh la perahkan limau nipis pada insert yg basah dn tinggalkan sekejap sblm dibasuh. Ataupun anda blh juga campurkan sket soda bicarbonate semasa sesi basuhan kemudian blhla dibilas dgn air yg telah dicampurkan dgn sedikit cuka. AMARAN jgn sesekali buat camni kt CD kerana ia blh merosakkan CD bhgn luar yg berwarna-warni (PUL)…CD anda kemungkinan akan bocor.

8. Sebulan atau seminggu sekali atau bila CD dh hilang daya serapan, lakukan ’stripping’ untuk untuk membersihkan CD dari kekotoran halus dan mendapan sabun yg terkumpul kt bhgn luar dn dlm ‘microfleece’ dgn sabun pencuci pinggan, contohnya “Sunlight’, kemudian blh la dibilas dgn sebersih2nya supaya ‘microfleece’ dpt berfungsi dgn baik semula.

Terima kasih kepada penulis...


Apa itu stripping???? Click je kat sini.....

Tak pun gini aje la, tips ni saya google juga...

Penggunaan kali pertama

1. Lakukan prewash sekurang-kurangnya 3 kali basuhan.Ulang langkah kedua dan ketiga dibawah.
2. Sebaiknya rendam dalam air suam selama 2-3 jam utuk meningkatkan daya serapan insert
3. Bilas,spin dan jemur di bawah cahaya matahari.


Basuhan biasa (penggunaan harian)

1. Keluarkan insert dari pocket CD.

2. Buang segala stool ke dalam mangkuk tandas terlebih dahulu sebelum dibasuh.

3. Pancutkan dengan air yang deras bagi menanggalkan kesan poo pada bahagian fleece.

4. Bilas CD dan insert yang terkena pee.

5. masukkan sedikit sabun yang tidak mengandungi pelembut,pewangi @ peluntur.(digalakkan menggunakan sabun yang hanya sesuai untuk lampin bayi sahaja)

6. Basuh seperti biasa samada menggunakan mesin basuh / basuhan tangan.

7. Sebaiknya masukkan CD ke dalam laundry net (untuk mesin basuh) untuk menjaga jangka hayat CD anda.

8. Sidai CD anda di bawah sinar matahari.Pastikan bahagian dalam menghadap cahaya bagi memelihara warna CD agar tidak cepat lusuh.

Teknik basuhan (bagi insert yang sudah nampak kekuningan)

* Rendam insert dalam air panas selama 2-3 jam
* Atau perahkan sedikit air limau nipis dan biarkan seketika
* Atau letak sedikit soda bicarbonate yang dicampur dalam air semasa membasuh.


Teknik ‘Stripping’ (bagi Cloth Diapers yang sudah kurang daya serap)

* Guna sabun pencuci pinggan yang mempunyai kuasa untuk menanggalkan minyak.
* Basuh di bahagian dalam dan luar microfleece bagi menghilangkan mendapan sabun dan
kotoran-kotoran halus.
* Teknik 'stripping' CD boleh dilakukan sebulan sekali.

Teknik Stripping- Stripping

Sebulan sekali, lakukan 'stripping' iaitu dengan membersihkan bahagian dalam dan luar 'microfleece' dengan sabun basuh pinggan yang elok kuasa tanggal minyaknya contohnya 'Sunlight', kemudian dibilas bersih-bersih supaya 'microfleece' dapat berfungsi dengan baik.

Biasanya apabila CD sudah lama digunakan dan nampak seperti 'microfleece' kurang menyerap dan air kencing keluar mengikut tepi cloth diaper, maknanya 'stripping' perlu dilakukan untuk mengeluarkan kekotoran halus atau mendapan sabun yang mungkin terperangkap pada 'microfleece'.

Nota Peringatan

1. Jangan gunakan berus untuk menghilangkan kotoran pada CD anda.
2. Jangan gunakan ‘softener’ atau ‘bleech’.
3. Jangan gosok CD atau insert anda.

Wednesday, July 7, 2010

Nape saya memilih untuk menggunakan CD eh???

Ok sambung lagik cete pasal CD nie.. Saja nak share info ngan preggie mommies out there...

Nape ye saya yang pemalas basuh baju nie memilih untuk guna CD nie eh???

Guna CD ni leceh tau, kene basuh2, kalau disposable diapers tu buang aje tak payah pk2 dah... Pastu dah la CD tu mahal, satu set, 1 poket+1 insert = RM30++...

Ada banyak sebab saya dan husben memilih untuk guna CD ni... Biarlah saya senaraikan satu2...

1. Jimatkan kos.. Memang la mahal, nak kuarkan duet segedebuk gitu nak beli kan, nak nak lagi macam saya ni.. Anak sulung, sume benda takde lagi, sume kene beli baru dari breast pump, baju, botol susu, katil, stroller dan macam2 lagi.. Sume kene beli baru.. Memang terasa la duet tu mengalir gitu aje.. Tapi bila pikir balik, buat kira2 dan dengar sume option rakan2 saya memilih untuk guna CD.. Biarlah kuar duet segedebuk pun, tapi one time je la kan.. Pasni top up la kuantiti CD tu sikit demi sket bila ada duet lebey...

Ni jadual kira2 yang aku jumpe kat sini...



Ko tengok bape banyak leh jimat????? Memang la terasa mahal sikit sebab beli on time tapi long term memang berbaloi2..... Huhu harga pampers pun skang makin naik je... Kalau yang cap cikai pun dah RM30++, kalau jenis anak yg naik rashes kompem kene pakai mommypoko la huggies la..


2. Alam sekitar.. Disposable diapers menyumbang 50% daripada sampah yang tidak boleh diproses, ia mengambil masa lebey ratusan tahun untuk dilupuskan.. Huhu aku memang la tak dapat buat pape untuk menyelamatkan alam sekitarkan, but ini mungkin salah satu cara yang aku dapat bantu la...

3. Tidak menimbulkan keradangan pada kulit baby.. Disposable diapers ada chemical, ala yang biji2 macam gel tu.. Selalu kat pad wanita pun ada, aku memang alergik pakai pad yang ada gel tu, kompem naik gatal2 merah... So aku taknak anak aku pun mengalaminye..

4. Senang aku nak pantau nurseri tu betol tak tukar lampin anak aku, kalau pampers biasa pakai terus buang, kang nurseri dok cakap tukar padahal die simpan je pampers tu, die cuma tukar 2x je sehari... Kesian anak aku.. Kalau CD nie, die kene pulangkan insert tu kat aku tok basuh, so senang la aku nak monitor kan...

5. Supaya anak aku cepat potty train... Pengalaman orang pakai CD ni kata nye anak cepat potty train sebab bontot tu tak rasa kering je kan macam pakai pampers tu, so bila basah pandai la die cakap nak gi toilet... Ni aku akan tengok nanti, jika betol aku akan war war kan di blog hehehehe..

Itu adalah antara sebab2 nye... Memang leceh sket la, bk keje aku kene basuh pastu keringkan.. Pastu hantar balik ke nurseri... Hurm.....

Takpe la, sebagai ibu aku nak yang terbaik so takpe la aku susah sikit... Lagipun sementara die pandai kencing kat toilet je...

Masa aku survey2 pasal CD ni, aku jumpe keburukan menggunakan disposable diapers nie, aku paste je la kat sini eh...


  • Dioxin in is listed by the EPA as the most toxic of cancer related chemicals. DihaRAmkan dibanyAk neGARA, tetaPI tidak di USA (syarikat pengeluar utama dispo di dunia)
  • Tributyi-tin (TBT) - a toxic pollutant knoe to cause hormonal problems in humans an animals. Ia akan merebak melalui kulit walaupun dalam kuantiti yang kecil.
  • Sodium polyacrylate - Gel-like, super absobent crystals. Sodium polyacrylate is the same substance that was removed from tampons becuse of its link to toxic shock syndrome. Polimer ini menyebabkan alergi teruk seperti muntah, infextion dan demam.
  • Meningkatkan jumlah peratusan bayi yang rashes daripada 5% (1955) kepada 78% (1991).
  • Pembiakan bakteria dan ammonia melalui urine.
  • Penyebab athma dikalangan bayi.
  • Kajian tahun 2000 (German) menyatakan suhu yang terlampau tinggi pada skrotum bayi lelaki menyebabkan kerosakkan pada his cooling mechanism dan boleh mengakibatkan masalah kemandulan.
  • 50% daripada sampah domestik rumah.
  • Sumber sampah keTIGA terbesar seangkan hanya 5% populasi dunia menggunakannya.
  • Mengambil masa 500 tahun untuk terurai.
Info : www.mybizmom.com

Hurm.... sangat menakutkan plak aku baca... Selama ni aku tak pernah amek tau pun huhuhu..


Tuesday, July 6, 2010

Cete pasal CD..

Amende CD nie???

Ala CD - Cloth Diapers yang aku stori last week tu...

OK, me and hubby dah sepakat nak pakaikan anak CD. FullStop.

Ni la menda alah CD tu... Yang comel2 kat bontot baby tu....

This mean kami takkan guna disposable diapers, di rumah, di nurseri akan guna fully CD.. Cuma kalau kuar balik kampung atau jejalan di tempat yang tak convenient masa tu baru ada option pakai disposable diapers nie.. Bukan apa, uols tau la tempat2 di Malaysia ni kebanyakkannye tak mesra baby and mommies la....

Apa CD ni eh??

CD ni atau lebey dikenali lampin pakai basuh tapi versi moden. Skang ni ada banyak jenama CD kat Malaysia ni, ada yang made from UK, China even Malaysia pun ada.. But the price range tu sama je, cuma mungkin dari segi kualiti dan keserasian tu la yang lain.

CD ni terdiri daripada 3 bahagian utama.

1. Poket : Bahagian luar die yang diperbuat daripada PUL (polyurethane laminated fabric).

2. Inner dalam poket tersebut yang terdiri daripada microfleece yang membuatkan baby rasa kering walaupun telah kencing, fungsi sama seperti disposable diapers yang lain, tapi ianya selamat dan tak menyebabkan ruam kat bontot baby...

3. Insert: Insert ni yang akan dimasukkan dalam poket tu untuk menyerap akr kencing or poo poo baby.. Insert ni ada banyak jenis skang which is

* micro fiber
* hemp
* bamboo

Yang membezakan ketiga2 jenis insert ni kadar serapan die je.. Kalau siang leh la guna micro fiber, malam plak leh guna insert hemp atau bamboo di mana kadar serapannye lebey tinggi...

Ok sambung next entri apa kebaikkan menggunakan CD.. Skang nak tengok bola..

HAHAHA suka buat entri sambung2 tau....


Friday, July 2, 2010

Cloth Diapers


Sejak peknen aku dok la survey mende alah nie...

Heheh plan nak pakai anak CD ni aje, hantar nurseri nanti pun bagi CD ni... Takmau pakai disposable diapers tu.. Kalau nak travel baru lah pakai, bk kampung ke apa kan...

Amenda ye CD ni? Haaaaaa tu nanti acik cete ye....

Skang mau layan semerah cinta stiletto... Hujan lak tu, sodapppppp tido nie....

Wednesday, June 30, 2010

Breast Feeding- Petua banyakkan air susu


Selepas bersalin nanti aku bercadang untuk BF anak ku sendiri.. Tak mau la bagi susu formula..
Kata orang lebey baik bagi susu badan nie, banyak kebaikannye dan khasiatnye..Mommy pun leh kurus cepat sikit kehkehkeh macam badan aku naik banyak je....

Cete pasal kenaikan berat badan, sepanjang 6 bulan peknen nie, berat aku baru naik sekilo aje.... Sekilo????? Huhuhu aku runsing betol, memang diakui la aku makan tak double triple ke apa.. Macam bese je, malam pun memang takde nafsu nak makan nasi, skang minum susu makan biskut je.. Takpun kismis... Hurmmmm hopefully check up minggu depan naik la lagi sikit kalau tak naya je kene marah...

Skang aku dok cari petua2 tok memperbanyakkan susu badan hehe..

Meh kiter share petua yang aku dapat nie..

* Petua daun sirih - sapukan sedikit minyak kelapa pd daun sirih kemudian layurkan atas api, tekapkan pada payudara, lakukan setiap hari.... Boleh cuba nie, daun sirih banyak kat kampung aku hehe..

* Nasi panas, halia & air asam: Campurkan air asam & halia muda yg telah ditumbuk halus, makan bersama nasi panas.... Hurm.... Yang ni akan dipikir2kan nak cuba ke tak....

* Longan kering: Rebu segenggam air longan kering sehingga kembang dan minum airnye... Yang ni boleh cuba, cuma kat mana ye nak dapatkan longan kering tu???? Any idea??

* Lobak putih: Potong kecik2 dan kisar halus, campur dengan segelas air suam & minum 2 kali sehari... Ni pun boleh cuba gak...

* Daun betik muda: Cuci bersih dan rebus hingga mendidih, minum air rebusan 2-3 kali sehari...

* Yang penting banyakkan minum air masak....

Setakat nie, itu aje... Nanti kalau ada kiter share la ye.. Sharing is caring what.....


Tuesday, June 29, 2010

Ubat yang memudaratkan ibu HAMIL

Aku kan demam panas, gi kenek Pakar Bersalin, gynae tu bagi gak ubat sebab dah 4 ari aku batok.. Tapi dalam pada aku makan ubat tu, aku surf gak tenet info pasal ubat yang boleh makan time preggy nie..

Ye la, time peknen ni body kiter tend to be more fragile, ada orang tahan ada orang tak tahan.. Aku ada jumpe bape info pasal ubat nie .. Meh la aku share ngan preggie mom's out there..

Ramai tahu, ada ubat yang boleh menjejaskan kehamilan. Namun, tidak ramai tahu apakah jenis ubat yang dimaksudkan. Sebenarnya, kebanyakan ubat yang ada di pasaran, tidak diketahui kesannya terhadap kehamilan. Ini kerana tidak banyak ubat yang melalui ujian klinikal ke atas wanita hamil. Tambahan pula, tiada wanita hamil yang sanggup dirinya dijadikan sebagai bahan ujian. Jika sanggup sekalipun, ia melanggar etika perubatan. Namun begitu, masih ada beberapa jenis ubat yang selamat untuk digunakan. Anda boleh mengetahui sama ada ubat itu selamat ataupun sebaliknya dengan mengenal pasti kategori ubat. Kebanyakan ubat akan ditulis kategorinya sama ada A, B, C, D atau E(X)

A – Ubat yang datang daripada kategori ini didapati selamat untuk digunakan sewaktu hamil. Memandangkan tidak banyak ubat yang dikategorikan selamat, antara jenis ubat yang tersenarai dalam kategori ini ialah vitamin biasa dan multivitamin.

B – Senarai ubat dalam kategori ini pula telah diuji ke atas haiwan dan disahkan selamat. Ubat jenis B didapati tidak mendatangkan masalah pada wanita hamil. Namun, ubat jenis ini masih perlu diambil dengan hati-hati. Contoh ubat jenis B ialah antibiotik dan paracetamol.

C – Hasil ujian klinikal mendapati terdapat kesan ke atas haiwan tetapi belum ada ujian yang pernah dijalankan ke atas wanita hamil. Walau bagaimanapun, ubat ini masih boleh digunakan oleh wanita hamil dengan syarat beliau telah diberitahu risiko penggunaannya. Ubat-ubat dalam kategori ini termasuklah anti-depress dan sesetengah jenis antibiotik.

D – Ubat yang tersenarai dalam kategori ini didapati boleh membawa mudarat kepada janin. Contohnya ubat yang digunakan dalam rawatan kanser dan kimoterapi.

E (X) – Selain daripada dicatat sebagai ubat kategori E, kadang-kala ada ubat yang sama dicatatkan sebagai ubat kategori X. Ubat jenis ini disahkan berisiko tinggi menjejaskan janin. Sebagai contoh, thalidomide. Antara lain, ubat jerawat (accutane) sepatutnya tidak diambil sepanjang tempoh kehamilan kerana risiko kelahiran bayi cacat anggota badan

Kesan sampingan berbeza
Sebagai wanita hamil, perlu diingatkan bahawa anda hanya dibenarkan mengambil ubat yang mempunyai kelulusan daripada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Paling penting, jangan makan sebarang jenis ubat tanpa nasihat doktor. Ini kerana, terlalu banyak ubat yang didakwa baik untuk kehamilan tetapi tidak mendapat pengiktirafan KKM. Begitu juga halnya dengan kebanyakan ubat tradisional yang berasaskan herba.

Kebanyakan ubat-ubat ini tiada pengawasan kualiti. Oleh kerana itulah kesan sampingan ubat-ubat ini berbeza di antara satu pengguna dengan pengguna yang lain.
Ada sesetengah pengguna yang mengambilnya selamat namun ada segelintir yang lainnya mengalami masalah sewaktu hamil ataupun ketika proses bersalin.

Sebagai ingatan, dalam trimester pertama kehamilan, organ janin sedang terbentuk. Jadi, anda perlu berwaspada dengan ubat yang diambil. Adalah lebih baik jika anda bertanya kepada doktor terlebih dahulu sebelum memakan apa-apa jenis ubat. Begitu juga dengan dua atau tiga minggu sebelum bersalin.

Diakui selamat
1. Paracetamol
Kebanyakan wanita yang demam ketika hamil takut untuk mengambil ubat. Perlu diketahui! Paracetamol selamat untuk dimakan. Wanita hamil yang demam perlu mengambil paracetamol bagi meredakannya. Jika tidak, dikhuatiri masalah lain pula yang akan timbul apabila suhu badan semakin meningkat.

2. Batuk
Sirap batuk daripada jenis benedril dijamin selamat.

3. Antibiotik
Terdapat tiga jenis kumpulan antibiotik yang dipercayai selamat. Antaranya ialah kumpulan penisilin, cephalosporin dan erythromycin.

4. Asma
Apa-apa sahaja jenis ubat untuk merawat asma adalah selamat dan dijamin tidak meninggalkan kesan buruk kepada kehamilan. Penggunaan inhaler adalah paling selamat.

Tidak boleh ambil langsung!!!
1. Kulit

A. Accutane/ isotretinoin
Sekiranya pernah mengambil ubat untuk merawat jerawat, anda pasti dinasihatkan doktor untuk tidak hamil dalam tempoh tertentu. Ini kerana risiko kelahiran cacat adalah tinggi iaitu 1:4 kandungan.

B. Tegison/ etretinate
Bagi pesakit poriasis (sejenis penyakit kulit yang menyebabkannya keras dan gatal), ubat yang diberi adalah lebih bahaya. Kesan ubat ini akan berada dalam badan untuk tempoh yang panjang walaupun pesakit telah menghentikan penggunaannya. Dalam pada itu, ubat ini biasanya tidak akan diberi kepada wanita yang bercadang untuk hamil.

2. Thalidomide
Ubat yang digunakan untuk mengatasi morning sickness ini turut dikenali sebagai world medical disaster. Ini kerana selepas diperkenalkan pada tahun 1958, ubat ini
didapati menyebabkan keguguran ataupun bayi lahir tanpa anggota badan.

3. Aspirin
Ubat jenis ini tidak digalakkan untuk diambil kerana risiko pendarahan.

4. Ponstan
Selain ponstan, ubat ini turut dikenali sebagai asid mefenemiuc. Ia tidak boleh diambil kerana dipercayai boleh memberi kesan kepada jantung janin.



Sumber: Majalah Pa & Ma


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails