Monday, May 24, 2010

Krabi Trip Day 3

Salam...

Lambat betol la hai nak bt sambungan entri nie.. HAHAHA maklumlah mood blogger tegar cam dulu takde lagi, kekadang dah penat masak, nak lipat baju sume, terus lah tido.. Kat opis memang harapan aje la nak update blog nie...





Kami bergambar reramai di pagi hari... Cam bese la pagi2 ni carik bekpes la....


Tengah menunggu taxi lalu.. HAHAHA.. Muka eksited aje...





Oooo kali nie kami naek taxi nie, tak naik tuk tuk dah... Lebey selesa lor, harga sama aje... 20 Bath per head... Sonok naik taxi ni, dapat fresh air gitu.. idak ler rasa lemas aircond, sejak peknen aku menyampah aircond dalam kete, tu yg masuk kete aje nak muntah huhuhu..



Ni laksa Thai.. Ye ke? Aku main bedal aje.. Die macam ala2 laksa aje rupe, yang pasti kuah die pedas, kick habes... Sape yg suke pedas gerenti cakap sedap nie... Memang sedap, cuma tekak ibu hamil nie tak lalu pedas2 so aku just rasa sket je dah takleh nak masuk, pedas kaw kaw sangat bagi aku... Berpeluh mcam lari marathon lak..



Nasi kerabu Thai...



Nasi kunyit peberet hubby..


Pas makan sempat lagik timbang berat... Berat ibu hamil menten aje... Idak ler naik pun... Gitu ler jugak... Penimbang ni best, 1 Bath aje hehehe.. Pastu siap ada lagu2 lagik..


Pas makan terus bk hotel.. Sebab hari ni kami ada amek pakej ke Emerald Pool dan Hot Spring... Actually pakej nie ada termasuk Elephant Trekking tapi sebab tourist guide tak advise kami amek that trip sbb ada infant and 2 orang ibu hamil kan... So kami pun pasrah aje la, memang semangat nak naik elephant nie tapi pikir keselamatan baby dan ibu takpe lah... Next time mungkin...

Sampai hotel siap2 pack barang sume, terus turun bawah tunggu van amek... Senang gini, kalau nak sewa kete g sendiri jenuh la... Sebab jalan tak tau, sign board plak tulisan Thai.. Mana la tau baca, ada la tulisan English tu tapi kang tetibe kat depan ilang dah... HAHAHA.. Pakej gi Emerald Pool dan Hot Spring ni 800 Bath per head.. Mahai sket sebab tempatnye jauh dari Ao Nang beach nie..




On the way tu, tourist guide tu drop kami kat souvenir centre nie.. Idak ler borong sangat pun, beli gitu2 aje, sebab plan nak shopping malam kang hehehe... Nak g Krabi town..


Tapi tetap sambar gak la makanan HAHAHA.. Just in case lapo kan..

Perjalanan ke Emerald Pool tu lama gak, ada la dalam sejam kut.. Jauh gile aku rasa, tido bangun tido tak sampai lagi hahha..





Ni la die Emerald Pool.. Die ada banyak lagi pool, crystal pool la tapi kene jalan jauh lagik... Huhuhu kami tak larat dah nak emnapak, tak sabau nak terjun...

Pelik tau air kolam nie, jernih hijau je... Padahal air nie dari gunung... Nampak cam kolam ni rendah kan? Padahal dalam, aku takleh berdiri kene paut ngan husben hohoo husben la jadik tempat berpaut bawa aku dari hujung sana ke hujung sini HAHAHAHA..











Permandangan Emerald Pool.. Sangat indah...





Bergamba di pintu masuk... Pas mandi sume, tourist guide kata tak payah tukar baju sebab nak terus gi Hot SPring...


Ka mi bergambo beramai-ramai.. Ni WAJIB la kan...


Sekejap je dari Emerald Pool nak ke Hot Spring nie... dalam 15 minit kut...


Ha, kat bawah ni aku amek gambo pasal sejarah Hot Spring nie..




Perjalanan menuju Hot Spring... Cantek permandangan tapi idak ler nak posing2 bagai sebab tak sabar nak terjun mandi air panas...


Alang kah malangnye, sampai kat sana... Air die panasssssss ooooooooo... Ibu mengandung tak elok kan, so kami berdua ibu hamil nie dok rendam kaki aje la sambil jadik tukang amek gambo...





Tapi siyes air die panasss...




Muka orang tahan panasss...


Okeh... Tamat ektibiti siang hari..

Balik dari Hot Spring terus rehat2 di bilek... Penat betol hari nie... Ketiduran sekejap sementara menunggu van jemput untuk ke krabi Town... Motip ke Krabi Town ni nak shoppingggg....

Sebelum gi syopping, pakcik drebar van pelancongan yang ktorg sewa tu bawa ktorg ke kedai makan tom yam baekkkkkkkkk punye....



Ini adalah ais.. Kat sini mana2 kedai makan memang akan bagi ais and air kosong.. takde caj ok.. Kalau nak amek je la, kalau taknak biar je.. Self service..



Ini SOMTAM... Sedap youuuuuu.... Tak sama cam Di Malaysia punye..



Ini lah die TOMYAM terbaekkk.. Seriusssss, tomyam die memang sedapppppppp giler... Cukup rasa.. Memula weols order satu je, since bekas die beso... Tapi rasa tak cukup terus tambah lagi satu.... Memang sedaappppppp.. tak rugi...

Setakat nie aku tak jumpe lagi tomyam rasa gini... Cam lemak2 pedas masam2... Perghhhhhh...
Terliur lak time menaip nie...







yang ni bese je kailan ikan masin...



Telor dadar wajib ado...



mango fruit chek... Ceeedaaappp....



Siakap steam....



Last skali gambo kami yg kekenyangan.....

9 comments :

  1. jue~
    bestnye pegi melancong..bape korg byr utk pakej ni sume ek..sbb aku ngan hubby aku ade plan gak nk pegi krabi ni

    ReplyDelete
  2. weh, bestnya korang berjalan...ala2 rombongan 'cik kiah' gitu..hehe..kam tengok semua ada couple..kawan kita si liza tu bila lagi??hehe...boleh tanyakan bagi pihak Kam..hehe..

    ReplyDelete
  3. princess N - jalan memang best, makan pun sodap.. tapi org ngandung ni makan kureng sket tapi sebabkan tom yam die memang marbeles.... ibu hamil abes sepinggan nasi..

    ajaib tau!

    ReplyDelete
  4. nadiya~~ harga sume pakej aku dah tulis kat entri di atas, leh la ko bt rujukan..

    ReplyDelete
  5. kam~~ memang rombongan cik kiah pun, maklumlah yg pigi sume jebon2 HAHAHA seb bek hubby memasing dah paham....

    LIZA?? erm kiter tunggu seprise dr die.. tapi maybe trip tahun depan die berdua kot.. takde la org nak babysit anak aku tahun depan.. HAHHA

    ReplyDelete
  6. salam perkenalan

    tgh search pasal krabi terjumpa blog ni..
    best2... tak sabar rasa nk smpai ke sana pulak...

    ReplyDelete
  7. slm,hai nak tnya..perjalanan utk ke emarald pool ni bahaya x utk preggy..coz i plan nak g time tgh 6months preggy..

    ReplyDelete
  8. Woww!!! nice trip. If you can’t decide for your next trip…Phuket is the best choice for you!!

    And if you are looking for hotel in phuket for your holiday. Surin Beach Hotel will be the best choice for you too.

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails