Friday, October 22, 2010

Pengalaman Breastfeed pertama kali

Salam..

Bila dapat anak ni, macam2 pengalaman pertama la aku dapat.. Sume tu kenangan indah yang tak mungkin dapat dilupakan so untuk menyimpan kenangan tu meh aku catatkan dalam diari maya nie... Dulu2 tulis dalam diari je, diari siap kaler Pink blik blik lagi... HAHAHA.. Skang dah maju, ada blog kaler PINK jugak!

Sebabkan aku ni bersalin czer, lepas je baby kuar doctor memang bagi aku tengok.. Yang paling aku suka, masa dalam OT, bila baby berjaya aje ditarik keluar aku dengar doctor tu kata

"Asslammualaikum umat Muhammad" -gitulah lebey kurang...

Anak aku kuar dan disambut dengan salam.. Alhamdulillah..

Pastu nurse bawa bagi aku tengok (aku kan bius separuh badan je), first aku tengok rambut baby....

Phewwwww lega, rambut lebat.. Yela, masa preggy aku kuat minum ais, orang kata minum ais baby takde rambut.. Huhuhuhu..

Then dok kira jari kaki tangan sume, sempurna tak.. Alhamdulillah, sempurna anugerah Allah bagi pada kami sekeluarga...

Pastu baru aku bagi salam kat Ar-Rayyan... Then nurse terus bawa baby tok proses cuci2 kot.. Tapi siyes Ar-Rayyan kuar dalam keadaan bersih, orang kata baby kuar banyak lendir2 apa kan.. Ar-Rayyan bersih je, nurse pun cakap takde kerak2 ke lendir2 kotor.. Tak susah la nak cuci die... Agaknye tu la berkat aku dok minum air kelapa aje pas masuk 8 bulan tu...

Then malam tu memang aku tak leh nak breastfeed Ar-Rayyan sebab badan aku masih paralyzed separuh.. So Ar-Rayyan hanya diberi susu oleh nursery..

Journey of breastfeeding aku bermula keesokkan harinye... Pepagi nurse dah kejut aku, nurse suh aku bangun slow2 sebabnye kalau aku tak bangun nanti darah tak mengalir lagi masalah...

Memula memang agak sakit tapi boleh tahan lagi la.. Sebab tak lama kan aku dok terbaring, dalam 8 jam je.. Kalau ko dok manja2 taknak bangun lelama kompem seksa bila nak bangun.. So pagi tu aku dah start makan bekpes duduk...

Pastu slow2 aku turun katil, jejalan.. Alhamdulillah, aku mampu buat... Pastu malam tu baru aku start BF Ar-Rayyan...

Memula Ar-Rayyan hisap memang susu aku takmo kuar, tapi bila aku picit puting tu kuar la kolostrum kaler kuning tu kan... Cuma air susu tak banyak... Memang sedih giler la... Tapi malam tu nurse ajar aku camne cara nak bagi baby BF, cara biar baby latch dengan betol.. Ye la salah cara latching, nipple kite leh luka melecet...

Besoknye memang seharian baby ngan aku, so memang kene BF la kalau tak kelaparan la anak aku.. Hospital ni plak memang support BF, memang die akan suruh ko BF baby unless tak cukup baru die akan bagi formula milk.. Tapi seboleh2nye die suh gak BF...

Kesian sangat Ar-Rayyan masa hari tu sebab susu aku sikit.. Die hisap still lapar lagi... Sampai satu masa aku hantar Ar-Rayyan ke nursery balik sebab kesian tengok die kelaparan.. At least kat nursery nurse akan bagi die minum susu...

Time ni Allah je la tahu camne perasaan aku... Yela, aku takleh nak kenyangkan anak sendiri huhuhu.. Memang menitik air mata masa ni, seb bek husben dok pujuk dan tak jemu2 bg sokongan... Siyes, time ni aku memang down giler la..... Puas dok riso kenapa aku takde air susu banyak cam orang lain... Memang psiko giler la time ni..

Husben dok pujuk aku jangan stress, pk positif.. Insyaallah nanti ada la air susu tu.. Memang husben pektikkan apa yang ktoang dengar masa talk antenatal class ari tu.. BF is all about positive thinking, supply and demand from baby... So walaupun air belum ada, aku still kene bagi baby hisap, sebab hisapan baby tu la yang akan stimulate kelenjar susu tok produce susu...

Alhamdulillah masa hari ke3 aku kat hospital, air susu aku turun melimpah2.. Rezeki Ar-Rayyan.. Kenyang sungguh die, nampak puas dan dapat tido lena....

Manakala kesannye pulak kat aku, puting aku cedera terok.. Siap berdarah2 lagi, memang tiap kali Ar-Rayyan hisap aku pun menjerit saket... Husben yang tak tahan tengok dok la gi beli Madela nipple crack cream, pastu die beli lak puting palsu Madela nipple shield... Yang kekononnye leh tampal kat puting aku nie, so that bila Ar-Rayyan hisap kurang la saket kan....

Hurm end up aku tak guna pun puting palsu tu sebab macam payah aje... Huhuh dah la mahai puting palsu tu.. Hohoho.. Rasa nak jual balik je, any one?????? Muahahhahhaa.Ni la ghuperrrrr Nipple shield tu.. Kot kot kang ada plak yang kompius...

K la, anak nak nyusu.. ada masa update lagik ye..

6 comments :

  1. cerita yang menarik..nnt nak share jugak laa kat blog experience first time bf..hehehe..

    ReplyDelete
  2. indahnyerr experience Bf ni..x saba nk bf baby sndri nti...

    ReplyDelete
  3. kak long pon bli nipple shield ni tp tah apa2 xmembantu langsung..mcm2 menda bli sudahnye baik sendiri je luka tu

    ReplyDelete
  4. syukur eh,ada rezeki ryan,memang BF ni guna psiko kan :)

    ReplyDelete
  5. masam first time nak nyusukan, saya mmg tatau ada nipple shield ni. berguna jugak sebab puting saya kecik. pehtu asyik sakit aje. untuk baby kedua akan datang, mmg akan stanby nipple shield yang elok sikit sebagai persediaan awal.

    ReplyDelete
  6. Good sharing, MyNutriBaby is an online community education programme and led by Nutrition Society Malaysia (NSM) and supported by Philips Avent Malaysia, is running a campaign that focuses on the importance of supporting breastfeeding mothers at their workplaces. For detail visit:
    http://kidbuxblog.com/mynutribaby-is-a-workplace-for-working-mothers-who-are-still-breastfeeding/





    Best Regards,
    Split Queen Box Springs or split queen box spring

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails