Monday, October 28, 2013

Baby kene tahan wad 3 hari

 Malam tu lepas bersalin terus masuk wad.... Masa jait memang tak rasa apa, sbb bius kan so seronok di situ HAHAHAHA.... Lepas sesiap baby dibersihkan, nurse anto kat kita.. Habi plak balik rumah mandi and amek baju die sbbnya masa g sepital dia pakai uniform keje hihi tak sangka nak beranak kan.. So masa dalam labor room pun habi beruniform keje sambut kelahiran anak hihihi.....

Mak saya dan adik2 datang lepas tahu saya dah bersalin, tak sabo nak tengok cucu gegrulnya pulak.. Masa tu dapat la jumpa Rayyan... Muka pelik je Rayyan tengok adik baby hehehe.. Masih belum paham kot, mak ngan adik2 tak lama sebab pukul 10 waktu melawat tamat so kena la balik.....


Muka baby lepas dibersihkan... Tembam macam abgnya jugak... Pipi merah macam abang jugak, bulu mata masih belum pasti.....

Pastu nurse terus tolak saya ngan wheelchair masuk wad... Saya rikuest bilik single sbb habi nak teman saya malam2.... Lagipun saya baru beranak Isyak tu, takot gak kot tak terdaya ke apa...Baby plak saya rikuest room-in sbb nak breastfeed kan.. Klu letak kat nuseri leceh la plak kang nurse kejap2 datang nk anto bb menyusu....



Ni la keadaan bilik single di Al-Islam.. Bilik single ni ada banyak size kalau besar cam yg saya amek ni rate die RM230 satu malam....


Ada peti ais, lemari.. Peti ais tu bukan kita leh guna pun hahah dalam pantang nk minum air sejuk apa nya..... Pastu ada sofa....


Sofa ni habi la yg tido atas ni, selesa jugak.. Saya pun breastfeed baby dok atas sofa ni, kurang sikit rasa sakit kat bawah tu sbb duduk lama menyusukan baby.....

Malam pertama baby agak cranky.... Kejap2 nages, bagi susu takmo.... Rupanya die nak tido berpeluk, agaknya sbb baru nak adapt ngan environment kat luar.. Masa dalam perot kan warm je rasa... So tido nak berpeluk.. Jenuh ai... Seb bek habi teman tido, so bergilir la kami berdua......


Tengok la apa jadi.. Hahah Mr PAPA gini la kekdahnya bila anak menages waktu malam... Tapi syukur, malam pertama tu je, malam seterusnya baby ok je tido... Lena lagi.. Hihihi...


Ni plak maknan hospital.... Boleh la tahan... Dalam pantang ni makan je apa yg terhidang, perot asyik lapo aje kejenya so takdela cerewet sangat.. Asalkan bukan benda yg sejuk, gatal dan berangin tu je syarat nya...


Besok paginya nurse datang bawa lampu infrared ni.... Die halankan kat bawah tempat luka tu, suh kita kangkang macam masa bersalin..... Panas ooo lampu ni..... Katanya kasik kering so luka cepat baik... Tapi memang best sangat masa lampu ni dihalakan.. Rasa suam suam panasssss.. Rasa selesa dan lega tempat jahit tu.....

Pastu doc datang cek luka seme, doc kata saya dah boleh discaj tapi baby kene tahan sebab kene drip antibiotik untuk 3 hari... Punca drip antibiotik ni sbb kes saya ada kuman Strep B tu la masa peknen.... Actually ni untuk prevention, darah baby memang dah amek utk cek sama ada kuman tu masuk tak dalam badan baby tapi pencegahan awal perlu gak dibuat.. So ktorg continue la menyewa bilik hotel ni untuk 2 hari lagi.....

Masa hari terakhir tu tetibe detect baby ada jondis, jondis die tak kuat tapi sbb kebetulan dah kat hospital nurse letak bawah lampu..... kesian baby.... Tapi takpe la demi kesihatan.....


Masa ni dah nak balik dah..... tu dia siap pakaikan topi lagi....


Dapat sebenir dari sepital...... Total kos bersalin kali ni RM3.5k, yang ni takde any epidural or painkiller ye... Hanya vacuum dan antibiotik etc sahaja.....


Sampai2 kat rumah tengok la si abang.. Tak sudah2 menciom adik babynya.... Kejap2 ciom.. mama lak yg rimas abang oiiiii....


2 comments :

  1. comelnya adik baby....tahniah ye =) selamat berpantang

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails