Monday, December 23, 2013

Petua tok baby selsema

Lama dah tulis merapik meraban kat sini.. I know ada haters, but who care.. Saya menulis bukanlah utk semua orang suka saya.. Itulah hidup kan, kalau semua orang suka susah plak.. Memang akan ada segelintir yg akan membenci, tapi takpe... Itu masalah dia lah, saya akan tetap tulis blog walaupun dah ada anak kecik cuma tu la, entri sendu2 je la, kejap2 ada kejap xde hihi.... Beranak kecik biasa ah, dok nak telek dia aje kan...

Saya masih lagi bercuti, almost 3 bulan gak la saya cuti bersalin kali ni.. Compay baru je bt maternity leave 3 bulan, saya tak dapat pun tapi sbb annual leave byk lagi, so saya apply annual leave 3weeks.. hihihi... Sok kalau ada rezeki anak ke3 dapat la uti bersalin 3 bulan yahooooooooooo..

Now, seme orang kat rumah ni selsema batuk demam, nak 3 serangkai... Pembawa virus adalah Rayyan... Dah lama sangat Rayyan tak demam, dekat setahun gak.... 

Benda yg paling risau, kalau adik jangkit, sekali betol dah menjakit ke adik selsema.... Terus mama bukak buku bawah ni.. Ye la selalunya baby bukan boleh makan ubat pun.. So kita cuba la kaedah natural...



Sorry, ni tak tau cane nak rotate hihi.....
Tu ada ajar cane nak buat garlic sock tok anak selsema, leh tgk kat Bronchitis tu...


Petua rambut gugur, bole la try sesape rambut gugur....


Khasiat bawang putih yg sangat mabeles...


sy masuk dapor, kopek abwang putih, tumbuk sikit.. then letak olive oil....
Sbb kan kulit baby nipis lagi so risau melecet, saya letak bawang putih ni dalam tisu baru masukkan sekali ngan stokin kat kaki baby....
biar lah satu malam, memang tido bau bawang putih.. pastu minyak yg campur air garlic tu saya sapu kat dada baby..

alhamdulillah bgn pagi besok, selsema dah kering....





Yang mama plak, mmg tau ibu nyusu susah nk dapat ubat selsema sbb takot efek baby yg nyusu..so saya makan je garlic tu idop2...pastu minum madu and double up vit C intake...
Alhamdulillah 2 hari dah baik selsema ngn demam, batok je la payah nau nak ilang...


3 comments :

  1. thx sharing...
    nureen tau pasal myk bawang putih tue.. mmg dok sapu kat anak bila selsema .. cuma nak mkn bwg putih terus tue la x brapa nak boleh huhu

    ReplyDelete
  2. Salam perkenalan... singgah2lah ke blog saya, TQs... saya follower baru kat cni.. hehhe...

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails