Monday, May 5, 2014

Hannah Sumayyah dah 6 bulan

Alhamdulillah bulan ni dah 6 bulan usia anak mama ni, masa entry ni publish dah 6 bulan 2 minggu hehe mama lambat hapdet...

Progress Sumayyah bagi kita sangat cepat kalau compare ngan Rayyan dulu, tapi kita tak riso pun sbb kita tahu perkembangan setiap anak tu lain... Nak lagi Rayyan boy, Mayyah gurl... Plus factor environment, macam Rayyan dulu dia sorang, so takde la kecoh nak cepat ke apa.. Mcm Mayyah ni ada abang Rayyan, die tengok abang die terjoget2 sana sini, mau tak eksaited nak join.. Tu yg gigih kemain cepat menyusur ke depan....



Budak cheecky ni dah pandai dah menyembur ailio... Rambut mama pun dah gugur dgn hebatnya, kadang rasa macam tengh bt kemo lak, gugur tak agak2.. kalau basuh rambut lagi la horror, segenggam gugur, jgn botak udah ler...


Mayyah dah menyusur ke depan sejak 5 bulan lagi, ala combat gitu.. Laju lak tu, kdg2 tengok dah ada bawah meja, kejap kang dah sampai dapor... Mama je la parah sket, kene sental baju and mop rumah hari2 sbb tak nak kotor.. pastu pandai dah ngutip barang masuk mulut, ni memang bahaya... Kene sentiasa monitor kalau die dok senyap khusyuk... Ada la benda die bt tu....


Now Mayyah dah duduk sendiri, hihi comey je.. Angakt punggong tinggi2 pastu duduk tepuk tangan.. Kemain hepi dapat duduk, padahal duduk tak teguh lagi.. Goyang2 hahaha tak stabil, kene tengok gak ni takot jatuh tertumuih sbb tak stabil sgt lg kan...

Gamba kat atas tu tengah berusaha nak g kat Abang Rayyan, nk duduk ngn abang die.. Keje die mmg berkepit ngan abang aje la... Pastu suka kacau abang main, robohkan lego abang buat, sepahkan kereta abang hihi...


Ni tengah berusaha nak masuk bawah meja, nak gi amek hotwheel abang.. Berusaha tu, one thing about Mayyah ni, die rajen.. Rajen sangat berusaha sbb tu die cepat kot menyusur, merangkak ngan duduk.... Masa die nak meniarap dulu, hari2 die akan cuba, tak boleh, die cuba lagi, tak boleh ni, cuba lagi.. Smpai boleh......Memang jenis bukan cepat putus asa, kalau die nak buat die akan cuba jugak sampai boleh and rajen pektis lepas tu... Semoga sifat tu berterusan sampai besar ye sayang mama.....



Gamab ni masa baru lepas mandi, dah makan lunch comot kene mandikan... Dah mandi segar bugar, terus nak main.... Main2 tak lama lepas tu mama tengok.....


Dah tergolek gini tido, kaki tu stylo je tido tau hihi.. Hihi alhamdulillah, masa Mayyah baru lahir agak susah nak handle dia, amsa dalam pantang lagi la sangat mencabar eksabaran.... Now senang sgt, tak banyak kerenah, boleh main sendiri, mama buat keje pun senang.. Cuma kalau tak sihat tu biasa la merengek aje die.......


Sejak dah pandai duduk ni, keje die mengejekan toys abang.. Kesian Mayyah, mama memang tak belikan toys tok die, main je menan abang.. Kalau anak patung mama mmg tak suka, rasa seram bila nengok barbie tu tetibe terus ingat Charlie... haha so mmg rasanya takkan ada anak patung tok Mayyah kot... Habi pun jns tak suka simpan patung dalam rumah....


Ni je la toys baru yg mama belikan, activity table... Ada music2, lampu2.. Mayyah suka la, bila tekan kuar lagu, kuar lampu... Hehehe, pastu die leh duduk menongkat dagu kat meja ni kan hihi...


Abang pun rajen layan adik tu kalau mood die baik, kadang bacakan buku, kadang main ngan adik.. kalau mood die tak baik, hahaha menjerit aje kejenya... Jerit sbb adik kaco, pastu nages... Funny! Tu belum lagi adik besa, abang manja sangat ni... Kene kaco ngan adik pn nages....


Gini la ragam anak2... Kadang tu saya dah macam mat lampir, menjerit aje keje kat deme, ate lepas main sepah .. Pening nengok rumah sepah ni, tapi ye la bebel2 pun sayang.. Hihihi...



1 comment :

  1. Comel sumayyah
    Semoga mmbesar dgn sihat ye mayyah

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails