Thursday, July 3, 2014

Cara buat Langsir Pesen Eyelet

Ok.. nak raya ni kan.. mana tau ada org tengah dok pk idea nk deco rumah... nk bt langsir.. so skang ni saya nak sahre cara saya jait langsir eyelet....

Ni kes nk jimat la ni, tu yg jait sendiri hihi, jimat dr bayar upah.. Upah jait langsir mahai hokey... Urut dada kalau dengar.... Rupanya takde la susah mana nak jait eyelet ni, seperti ygs aya bitau dalam entri sebelum ni, langsir day sheer seme saya jait lurus je... cuma langsir sliding window atas ngan hall bawah sy jait pesen eyelet ni... Memula uols kene make sure beli tape putih yg ada lobang2 tu kat Kamdar ke Nagoya.. Saya beli kat Kamdar RM 3 semeter.

Tempek kain tu atas kepala langsir, sebabkan saya pun amatur menjahit so kene la cucuk ngan jarum peniti dulu tape tu so takde la lari2 bila nak jait nnt... Hihi 



Dah selesai cucuk ngan peniti, maka gi la jait.... Selesai la jait lurus sampai habes seme ok.. Jangan buat separuh separuh pulak...


Bila dah jait tape putih tadi, lubang yg ada akan ditutup oleh kain langsir kan? So skang tiba la masa utk ekej remeh temeh sket... Kita kene gunting kain yg kain tengah lobang tu... Tak perlu gunting teliti sampai hujung besi bulat tu.. agak2 je.. sbb nnt kita akan himpit dengan penutup besi tu jadi lebihan kain yg kita gunting tu akan terkatup...


Macam ni je saya gunting.. Nampak tak ada lebihan kain tu?


Pastu dr depan saya katup/kepitkan dengan penutup besi bulat tu... Ring ni akan datang skali dengan berapa meter kita beli tape putih td tu....


Bila dah ketipkan, siap langsir kita.... Kita try gantung kat rumah mak... hasilnya tadaaaa.....



Cantek tak???
Berbaloi rasa jahit sendiri... Jimat banyak sangat.. cuba bayangkan total langsir satu rumah 80 meter, kalau upah amek RM20 sekaki dah berapa satu rumah.... Ada satu tailor tu, die quote kita RM3k.. pitam saya dengar rege, tu yg nekad jait sendiri je.. Bukan susah mana pun, jait lurus je pun kan.... Tapi pinjam mesin jait mak la hihi saya mana ada mesin jait.. Insyallah nnt dah setel hal rumah, ada rezeki nk beli mesin jahit la....




12 comments :

  1. boleh al tiru kot?
    since kami pun tak eti jahit kain baju mak nenek langsir juga
    paling kuat pun alter kaki dgn tgn baju suar baju melayu si aqil tu
    tu pun jahit tangan
    mencong pun mencong la

    ReplyDelete
  2. batang rail jenis eyelet ni mahal gak. hahahha
    umah aku pon jahit sdiri je langsir sbb byk nau pintu tingkap bagai, xmampu nk upah org, tskk..
    tp skrg ni mesin jait dh rosak, umah togel seme..klu dkt ngn mu tumpang skaki jait langsir skali. ahahah

    ReplyDelete
  3. rajinlah ko jue

    beb ada tak buat entri cara2 buat pure mayyah ke nak baca anak baru 5 bulan mama dia tak menyabau korek ilmu hahaha

    ReplyDelete
  4. Cantek. Rajinnya jahit langsir. Akk tempah kat nagoya je. Mls nak godek mesin jahit.

    ReplyDelete
  5. AsSalam,

    Oh, mcm ni ka nak jahit langsir batang rod ni? Sangat senang dgn tutorial u!
    Boleh bgtau hubby dan tersenyum lebau la dia sbb dia dah lama mengidam nak pakai langsir gini...

    ReplyDelete
  6. salam kak, jahit pakai mesin jahit mini global tu agak2 lepas tak

    ReplyDelete
  7. Tumpang tanye, camne nak kire ukuran tuk langsir ni ye? Kalu sliding door 116" × 114", nak gune baper mtr kain ye?

    ReplyDelete
  8. best dapat jahit langsir sdri nih..mahal betol upah..skillkan..

    teruskan sharing ilmu berguna ni yer Sis..

    btw..jom lawat blog saya

    www.sihatnatural.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. nk tanya jarak antara lubang ring tu nk buat bpe inci ye.. bru try2 nk jhit langsir eyelet ni..

    ReplyDelete
  10. ada setengah org guna tape langsir putih yg guna utk cucuk besi tu.. klau guna y tu ok x?

    ReplyDelete
  11. Jarak dr satu lubang ke satu lubang brapa ya?

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails