Lama tak masak beriya, sebabnya habi skang keje bizi nak audit so mlm die OT sampai kol 10 wiken pun keje... Bila takde sape nk tlg jaga anak mmg makan koboi je la, masak sambal ngn nasi je... Mana ada masa nak masak, baru angkat piuk dah bunyik hihihi... Ni ritu habi jaga anak dapat la masak spesel skit...
Sawi bunga tumis air, sawi bunga ni memang peberet la manis2 gitu rasa die.. Rayyan pun suka....
Pastu masak kari daging campur kentang.. Lama tak masak kari.. Last dalam pantang, kari ni masak lebih sok ari isnin besoknya balik keje boleh perangat je makan... hihi...
Menu speselnya inilah Chicken Salted Butter... Selalu org buat udang or ketam tapi sebabkan kita kan pantang seafood lagi sbb Sumayyah eczema takot die gatal2 so kita tak mkn la seafood.. Kita ganti ngan ayam... Sedapppp jugak, rasa lemak berkrim, habi pun puji sedap katanya.. lepas ni boleh la buat lagi... So rini, kita nak share resipi ngan kekawan...
Resipi salted butter chicken.
Bahan bahan
Isi Ayam
Tepung gandum
telor ayam sebiji
Telor masin 2 biji
Daun kari
Bawang puting didadu
Bawang merah didau
Cili padi kalau nak pedas
Susu segar/susu cair
Butter
Cara masak
1. Memula telor ayam dipecahkan amek putih saja, celup isi ayam dalam putih telor tadi dan golek2kan atas tepung gandum... Telor masin tadi plak dipecahkan dan amek kuningnya dikukus hingga masak dalam 20minit.
2. Goreng isi ayam yg dah disalut tepung td hingga keperangan
3. Asingkan kesemua isi ayam tadi..
4. Cuci kuali dan panas kan butter 3 sudu.
5. Masukkan bawang putih dan merah yg dipotong dadu dan daun kari hingga naik bau... Kalau nak pedas boleh masukkan hirisan cili padi.
6. Dah naik bau, masukkan susu segar/cair tadi masak hingga likat then masukkan kuning telor masin yg dah masak dah dilenyek hancur....
7. Masukkan isi ayam yg dah digoreng tadi... Boleh rasa, kalau kurang masin tambah garam....
Siap dah... Sedap ok resipi ni, korang leh la try.....
Mmg nmpk tempting..dh screenshot..nti nk cubala
ReplyDelete