Monday, May 26, 2014

Nasi Arab Mandy versi saya

Taraaaa...Aritu saja tanya husben, kalau saya nk bt nasi arab ok tak.. Dia cakap dah pandai ke bt hahaha.. Kita punya style senang je, tak pandai pun apa salahnya belajar.. Lagipun skang resipi mudah, gugel je macam2 resipi kluar... Kita mmg suka masak2 try resipi baru ni.....

So wiken lepas lepas lepas haha kita pun buat la nasi arab ni, rempah beli kat opismate... Ya allah, bau rempah die harum sangat.. Rempah ni die bg skali dengan beras so mmg ok sangat la kan....

Meh kita share resipi nasi arab kita.. Resipi ni akak opis yg bagi, org yg jual rempah tu.. sbb die dah try buat so kita follow aje la...


Nasi Mandy
Bahan2.

  1. Buah Pelaga 10 biji
  2. Kulit Kayu Manis 2 btg yg pendek jika yg panjang 1 btg
  3. Bawang Holland 2 biji (hiris)
  4. Daun bay 4 helai kecil, jika panjang 2 helai
  5. Sedikit Za’faran @ Pewarna Kuning
  6. Minyak Zaiton utk 1 kilo beras– 125ml
  7. Rempah Mandy 2 sudu makan (sudu paras rata)
  8. Cili Hidup hijau  belah buang biji - 4 biji/3 biji
  9. Lada hitam 1/2 sudu makan *kita tak letak sbb Rayyan tak makan pedas
  10. Garam

Cara masak Nasi Mandy
  1. Nasi cuci & rendam ½ jam ketepikan.
  2. Tumis dengan minyak zaiton dalam rice cooker / periuk atas dapur gas.
  3. Masukkan cengkih + pelaga + kulit kayu manis + bawang.
  4. Masukkan cili hijau + daun bay + lada hitam + rempah mandy + kacau. Tumis sampai naik bau/kekuningan. 
  5. Masukkan beras dan gaul bersama rempah tadi secara perlahan supaya beras tidak pecah.
  6. Masukkan air sehingga lebih sedikit (dlm 1cm) dari paras beras dan masak sehingga air didih. Segera alihkan ke rice cooker atau perlahankan api di atas dapur gas.
  7. Bila Nasi Dah kering/masak, gembur kan sedikit-sedikit nasi. 
  8. Titiskan pewarna @ za’faran dan kacau sedikit. 



Salad
Bahan2.

  1. Tomato 3 biji
  2. Timun sebatang
  3. Bawang besar
  4. Daun Ketumbar
Cara masak salad.

  1. Hiris tomato, timun, bawang dan daun ketumbar...
  2. Gaulkan kesuma bahan, campur garam sikit, gula dan perah lemon.
 Sos

  1. Daun ketumbar jika ada batang lagi elok agak2 RM1
  2. Cili hijau 2 biji buang biji
  3. Tomato 2 biji
  4. Garam 1 sudu kecil atau secukup rasa
  5. Gula 1 sudu kecil

Blend kan bahan diatas tanpa menggunakan air, sekejap shj, jgn hancurkan sangat,

Perahkan sedikit lemon


Bahan2

  1. Bwg Holland 2 biji /di dadu * bawang holland ni saya letak byk sbb manis sedap rasa dia
  2. Bwg Putih 6/7 biji
  3. CIli Hijau 2 Biji (buang biji)
  4. Daun Bay 2 helai
  5. Rempah Mandy 2 sudu
  6. 1Liter air (agak2 untuk menenggelamkan ayam)
  7. Sedikit Za’faran @ Pewarna Kuning
  8. Garam

 Cara2 masak Ayam Mandy

  1. Tumiskan bahan ayam di atas sehingga naik bau.
  2. Masukan ayam dan gaul sedikit.
  3. Masukkan air paras2 ayam. 
  4. Bila ayam sudah hampir masak baru masukkan garam.  Jika masuk awal takut ayam nanti keras (petua org tua2)
  5. Masukkan Za’faran / Pewarna supaya ayam nampak kekuningan.
  6. Teruskan masak  ayam tadi hingga air  hampir likat.
Tu je, boleh la try... Habi kata sedap :)

Resipi ni kawan yg email kat saya, if ada mana2 blog yg pernah share sorry kalau saya tak bg credit ye...


No comments :

Post a Comment

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails