Taraaaa...Aritu saja tanya husben, kalau saya nk bt nasi arab ok tak.. Dia cakap dah pandai ke bt hahaha.. Kita punya style senang je, tak pandai pun apa salahnya belajar.. Lagipun skang resipi mudah, gugel je macam2 resipi kluar... Kita mmg suka masak2 try resipi baru ni.....
So wiken lepas lepas lepas haha kita pun buat la nasi arab ni, rempah beli kat opismate... Ya allah, bau rempah die harum sangat.. Rempah ni die bg skali dengan beras so mmg ok sangat la kan....
Meh kita share resipi nasi arab kita.. Resipi ni akak opis yg bagi, org yg jual rempah tu.. sbb die dah try buat so kita follow aje la...
Nasi Mandy
Bahan2.- Buah Pelaga
10 biji
- Kulit
Kayu Manis 2 btg yg pendek jika yg panjang 1 btg
- Bawang
Holland 2 biji (hiris)
- Daun
bay 4 helai kecil, jika panjang 2 helai
- Sedikit Za’faran @ Pewarna Kuning
- Minyak
Zaiton utk 1 kilo beras– 125ml
- Rempah Mandy 2 sudu makan (sudu paras
rata)
- Cili
Hidup hijau belah buang biji - 4
biji/3 biji
- Lada
hitam 1/2 sudu makan *kita tak letak sbb Rayyan tak makan pedas
- Garam
Cara masak Nasi Mandy
- Nasi
cuci & rendam ½ jam ketepikan.
- Tumis dengan
minyak zaiton dalam rice cooker / periuk atas dapur gas.
- Masukkan
cengkih + pelaga + kulit kayu manis + bawang.
- Masukkan
cili hijau + daun bay + lada hitam + rempah mandy + kacau. Tumis sampai
naik bau/kekuningan.
- Masukkan
beras dan gaul bersama rempah tadi secara perlahan supaya beras tidak
pecah.
- Masukkan
air sehingga lebih sedikit (dlm 1cm) dari paras beras dan masak sehingga
air didih. Segera alihkan ke rice cooker atau perlahankan api di atas
dapur gas.
- Bila
Nasi Dah kering/masak, gembur kan sedikit-sedikit nasi.
- Titiskan
pewarna @ za’faran dan kacau sedikit.
Salad
Bahan2.
- Tomato 3 biji
- Timun sebatang
- Bawang besar
- Daun Ketumbar
Cara masak salad.
- Daun
ketumbar jika ada batang lagi elok agak2 RM1
- Cili
hijau 2 biji buang biji
- Tomato
2 biji
- Garam 1
sudu kecil atau secukup rasa
- Gula 1
sudu kecil
Blend kan bahan diatas tanpa
menggunakan air, sekejap shj, jgn hancurkan sangat,
Perahkan sedikit lemon
Bahan2
- Bwg Holland
2 biji /di dadu * bawang holland ni saya letak byk sbb manis sedap rasa dia
- Bwg
Putih 6/7 biji
- CIli
Hijau 2 Biji (buang biji)
- Daun
Bay 2 helai
- Rempah Mandy
2 sudu
- 1Liter
air (agak2 untuk menenggelamkan ayam)
- Sedikit
Za’faran @ Pewarna Kuning
- Garam
Cara2 masak Ayam Mandy
- Tumiskan
bahan ayam di atas sehingga naik bau.
- Masukan
ayam dan gaul sedikit.
- Masukkan
air paras2 ayam.
- Bila
ayam sudah hampir masak baru masukkan garam. Jika masuk awal takut ayam nanti keras
(petua org tua2)
- Masukkan
Za’faran / Pewarna supaya ayam nampak kekuningan.
- Teruskan masak ayam tadi hingga air hampir likat.
Tu je, boleh la try... Habi kata sedap :)
Resipi ni kawan yg email kat saya, if ada mana2 blog yg pernah share sorry kalau saya tak bg credit ye...
No comments :
Post a Comment
Pstttt.. Tekiu ya!