Sape pernah makan lepat labu? Lepat labu ni mak kita selalu buat.. Kita mmg tak suka lepat tau, lepat pisang kita tak gemor pun. Masa pes time try amkan lepat labu ni, ya allah sedapnya. Terus jatuh cinta. Koci labu pn sedap. Seme mak kita pernah buat. Dulu kalau nak rikuest je kat mak, sejak dah kawen ni mmg belajr2 je la bt sndiri.. Kalau baking, buat kek, cookies kita mmg takde masalah. Nk buat kuih muih ni risau sket, takot tak jadi. Tapi sbb kali ni teringin, kita minta resipi kat mak and try la buat sndiri...
Bahan:
-Labu
-Gula secukup rasa
-Tepung gandum
-kelapa putih diparut
-daun pisang.
cara buat
1. memula rebus labu sampai lembik then lenyek....
2. masukkan gula, agak2 la manis ikot tekak kan, pastu masukkan tepung. Adunan ni agak2 jgn lembik sangat jgn keras sgt...
3. Then letak gini kat daun pisang yg dah dilayorkan atas api... Daun pisang wajib layorkan atas api tau..
4. Lepas tu taburkan campuran kelapa parut tadi. Sebelum tu, kelapa parut td tu campur sket garam tau bagi ada rasa masin2 sket.
5. Then lipat la ikot kreativiti masukkan dalam pengukus.
Kukus la atas api sampai masak hehe pestime rasmikan pengukus baru. Pasni kita nk try kukus pulut pulak..
Hasilnya lepat labu kita....
Sedappppp.. pasni boleh la buat lagi, senang je nak buatnya, cuma rajen atau malas je... kita buat dalam 30minit je siap dah.. dapat la 15 ketol.. ok la, buat minum ptg sekeluarga...
tak pernah makan, tapi confirm mesti sedapkan....selalu makan pengat labu
ReplyDeletecantik pengukus tu. beli kat mana? brp rega
ReplyDelete