Friday, December 27, 2013

Lauk pantang saya

Seperti yg saya bitau sebelum ni, saya pantang sendirian berhad, suami jaga... Minggu pertama tu mak datang gak la tolong tengok2kan saya.... Tapi malam2 memang suami lah yg tolong jaga....

Minggu kedua suami dah keje, so pepagi dia tolong jemur baju sesiapkan lauk saya semua baru g keje, sebab masa minggu kedua tu still rasa sakit2 lagi....

Minggu ke 3 tu dah rasa ok, saya sendiri masak hihi bukan pe lagi mudah.. Lagipun lauk pantang bkn susah, tumis air je.. kadang bt masak singgang atau sup ikan...

Time pantang memang syiok, makan ikan mahal je contoh ikan yg suami beli tok saya, ikan merah, ikan siakap, ikan salmon, ikan kerisi, ikan selar, ikan tenggiri...

4 minggu mmg saya makan ikan aje, sayur plak wajib pegaga, sawi bunga, sawi parkchoi, sawi batang putih, carrot, brokoli.....






Yang atas ni pegaga tumis ngan ikan bilis.... Hihi memang peberet la ni, kdg2 dah bosan makan nasi, saya bt bubur nasi then tumis sayur pegaga gini.. Makan ngn bubur nasi, sedapppp....

Sayur memang wajib setiap hari sebab nak bagi lawas... Alhamdulillah saya takde masalah sembelit, dah 2x bersalin, dedua takde masalah sembelit ni....


Yang ni bubur nasi, bubur nasi ni saya makan seminggu pertama, lepas tu baru makan nasi normal...
Kadang2 dah bosan makan nasi, saya bt balik bubur nasi....


Sup ikan merah.. Memang peberet saya la dalam pantang.. Hihi dalam pantang menu saya memang sup je, kebetulan saya memang penggemar sup no 1.. so xde masalah sgt nak makan sup, hari2 pn tak jemu...


Ikan tongkol masak kari, kari ni memang boleh makan sbb rempah.. bagus ni tok panaskan badan... Tak guna santan pun, guna yogurt skit... Tu je.... nak kurus kan, so time pantang je la boleh elakkan makanan berlemak ni....


ni pun best gak siakap masak blackpepper berkicap.. Orang dalam pantang kan elok makan lada hitam so buat la masak gini.. 

tumbuk halia, abwang putih ngan bawang merah ... Tumis sampai naik bau, pastu masukkan kicap ngan lada hitam..... Pastu masukkan ikan yg dah digoreng, kalau nk kuah pekat, masukkan tepung jagung skit... Sedap makan panas2 ni.... Pegaga tu kalau makan raw pun sedap... hihi
Pegaga 

3 comments :

  1. Teringat menu pntg kita bila tgok lauk2 ju masak

    ReplyDelete
  2. Klw klong mmg xmkn kicap dlm ptg mak xkasi byk menda dia xbg makan hahaha kicap dr kacang soya, kacang bole bnanah dia la kata

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails