Monday, February 17, 2014

Aktiviti cuti CNY

Cuti CNY ritu kami balik Penang.. Ni pestaim adik Sumayyah nak jalan jauh, pestaim gak nk jumpa nenek hihi... Sejak lahir, nenek belum pernah lagi jumpa Sumayyah.... Cuti panjang ni, tu yg plan nak balik.. Kebetulan plak Sabtu tu habi xde kelas Hadis die...

Ktorg balik hari Jumaat, tapi idok ler subuh sangat sbb pagi tu baru sebok nak packing bebarang seme... Dalam kol 10 gerak dr rumah tapi singgah Kota Damansara dulu amek adik ipar, dia tumpang balik skali.....


Sumayyah kita letak dalam carseat sebelah papa hihi mama malas nak pegang sbb kang sesakit badan.... Kuar je tol Duta, dah stat kete banyak.. Beratur kete nak ke arah utara... Ktorg dah syak dah ni kompem jalan jem smpi Penang nie....

Masuk tol Damansara tu, tengok opposite site kete beratur panjang lepas kuar tol nak ke utara.. Pastu habi mulalah cari jalan lain, kira takmo kuar balik ikot tol Damansara... Lepas je amek SIL, terus die cilok masuk jalan nak kuar tru Sg Buloh.. Seb bek jumpa hihi ktorg memang redah je...

Kuar balik highway PLUS hadap balik jem.. Pergh memang dasat ah jem kali ni...


Masa ni Sumayyah dalam kete dah meragam nak susu, Sumayyah ada satu peel die takmo direct feeding... Dia nak botol je klau siang... Malam ok plak direct feeding huhu so memang kene sesiap prepare susu die utk perjalanan dalam kete.... Kita dah sesiap spare 10oz tok journey 4 jam dalam kete bila tengok jem gitu risau gak susu tak cukup kan...

Lepas 3 jam baru sampai Tanjung Malim ok... Pergh lama betol jem, habi masuk Tanjung Malim ktorg drop makan kat gerai kat pekan Tanjung Malim.. Then baru teruskan perjalanan...

Sampai je RnR tapah suh habi benti sebab saya nak pum susu, susu dah habes plak.. Habi pun nak benti solat kan.. Sekali tengok RnR takleh nak masuk, penuh padat sarat seme.. Huhu last cakap ngn habi benti RnR depan la harap2 dah kurang orang......

Memang dasat ah jem kali ni, ktorg sampai kampung kol 8 malam huhu almost 8 jam perjalanan, macam nak g kelantan je pulak...

Sampai umah, memang dinner pastu terus tido je.. habi kepenatan drive lama kan...


Hari kedua pepagi buta dah mandikan Sumayyah sebab die berak hihi, gamba pertama Sumayyah kat Rumah nenek.... Baju tu sleeveless tapi sbb pagi lagi cuaca sejuk so pakaikan lah cardigan...

Lepas mandi dapat susu terus sambung tido hihi... Lepas seme siap, habi ajak seme adik2 ngn mak gi kubur arwah ayah.... Saya ngn Suamyyah tunggu dalam kete je sbb bawa baby kan, tak berani plak nak ke kubur....

Lepas balik kubur kami terus ke Tesco Seberang Jaya... Beli brg dapor, pastu plan nak bt BBQ malam tu... 
Lunch kat KFC pastu baru balik rumah...

Kat kampung pagi subuh kemain sejuk gigil2, bila tengahari huii panas betol.... kol 4 camtu tak tahan terus lepak luar amek angin, kat luar ada la angin skit.. Lega la... kalau duk dalam umah kemain panas bahang.. skang memang musim cuaca panas, dah lama tak hujan......


Adik habi sebok bakar kayu nak bakar BBQ.. Orang lain seme sebok perap brg nk bakar, saya ngan anak2 lepak kat luar hahaha.. Sumayyah saya carry dalam Boba bawa jejalan pusing keliling umah, baru lena tido anak dara tu... Tido kat dalam umah kejap2 nages sbb  tak lena.. 



Rayyan dapat balik kampung memang seronok la, kejor ayam itik kambing seme... Memang tak penat la die, siang pun tak nap.. Sebok main aje seharian... padahal bukan ada kawan sgt pun hahaha... Nenek je rajen layan die bercakap, cakap merepek2 aje.. Suka tanya yg last2 kita pun tak tau nak jwab apa....


Papa potong jaring nk bt tempat bakar...


Budak yg seronok balik kampung, tu pistol air die jumpa.. Habes seme lencun die p pancut air.. Saba aje la kan...


Benda yg dikorbankan as BBQ... Sedap jugak MIL bt perapan ni... Bau harum je masa bakar tu.. Kita bt 2 jenis perapan.. Perapan gini ngan blackpepper BBQ.. Tukang bakar BIL hihihi.....
Best gak bt ektibiti gini sekali sekala kan.. Bukan selalu bkumpul gini.....

Ahad tu, pepagi lagi ktorg dah gerak balik KL.. Memang gerak awal takmo tempoh jem lagi.. kang pening dok dalam kete lelama, masa balik ni alhamdulillah 4 jam Sumayyah tido.. Maklumlah kete berjalan memang sedap la tido, adik ni pesen die klau kete benti je die celik hahahha kete bjalan lalok nak tido...



2 comments :

  1. Oo..kg habi kt penang ek..hubs saya pun penang..kpla bts

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer…

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails