Wednesday, October 15, 2014

doa selamat masuk rumah & beday anak2

Hari Sabtu yg lepas 12 October 2014, alhamdulillah majlis doa selamat sempena kami masuk rumah baru selamat diadakan... Plan lama dah, tunggu budget je.. Dah sebulan kami pindah, baru lah ada budget nk bt kenduri doa selamat.. Kebetulan pulak beday anak2 bulan October, sumayyah beday Sabtu 11 Oct, Rayyan lak Sabtu sebelum tu 4 Oct so kami gabungkan sekali celebrate beday anak2... Rayyan pn skang dah pandai nk rikuest beday potong kek ngn friends katanya....

Masa hari Jumaat tu saya cuti, gi beli few things... Sabtu mmg laki bini cuti, dok umah kemas rumah sbb ptg tu mak, adik ngn sedara mara saya semua datang tido umah.... Kami tempah catering je, tapi utk mkn pagi tu ktorg buat pulut kuning ngan sambal ikan bilis petai.. Pastu ada beli karipap frozen tok goreng,.....

Hari Ahad tu kemain awal la bangun tanak nasi pulut hihi pastu bt sambal bilis petai, dalam kol 9 gitu dah selesai masak dah.. Pastu habi pun siap2 kemas khemas kusi meja seme...  Pagi tu ada la jiran yg singgah so bg la makan pulut ngn sambal dulu, org katering pn tak sampai lagi.... 

Bacaan doa hari tu diketuai oleh suami hihi actually taman ktorg ni taman baru, utk fasa 4 mostly semua cina fasa 6 ni baru ada melayu so surau masih dalam pembinaan,  ada pun surau taman lain, jauh sket la... Habi ada g jemput jemaah surau tu Sabtu malam tapi diaorg pn ada kenduri lain kat taman diaorg.. so suami la yg lead bacaan doa.. Alhamdulillah, segalanya dipermudahkan... Terima kasih kepada jiran2 yg join bacaan doa dan memeriahkan majlis...

Lepas habes bacaan doa acara makan2 la kan hihihi



Menu aritu masakan kampung, ada gulai ikan masin nangka, sambal sotong, ayam berempah, sayur campur...

Bubur pulut itam, air teh, air sirap ngn buah tembikai.. Ada kuih muih yg disponsor oleh makcik makcik kuuuuu yg tersayang hihi...


Laksa ni mmg sedap, ramai kekawan yg datang puji laksa sedap siap makan 2- 3 round hihihi.... Saya tak sempat nak jamah pun, mak ada simpankan sikit tok saya tapi bila malam mmg dah tak larat nk makan, pk nak tido je masa tu, penat melampau kot...


Bubur pulut itam ni pun sedap hihi dapat lah jamah 2 suap jugak, cilok dr mangkuk kekawan hahaha...

Ni pestaim ktorg bt celebrate beday anak2 besar besaran gini, siyes ya allah huru hara ya amat.. Rayyan takleh dicontrol, dapat jmpa kekawan mmg main aje la kan.. Pastu die sebok la nak potong kek potong kek, bg goodies bag ke  seme org adoiiii padahal mama tak ready lagi ni... Last2 sbb dah tak daya dgr die zikir nk potong kek, kita potong aje la kek... Sbb sy pun nk layan tetamu.. Habi kat luar mmg x menang tangan la layan tetamu....

Dah la meja takdok hahaha meja makan takde, meja kat dapor dah penuh, tak tau mana nak letak kek sudahnya amek meja yg letak kuih kat luar hahahhaha... jadik ler...


Kek tema CAR utk rayyan utk beday yg ke4... Kek ni nama die devil food choc cake.. Cake ni sy tak dapat rasa, huwaaa kejap nau dah habes licin... Kek ni, mmg saya sndiri yg gugel nk design camne and wassap ke baker iaitu Fad utk buat kek ikot citarasa saya hihi.. Fad mmg buat sebijik macam saya nak.. Puas hati sangat dgn kek Car ni....



Ni kek beday yg pertama utk Sumayyah, kek nama fruit flan, dapat la rasa secubit... sedappp, rasa buahan gitu....


Yg ni plak choc brownies... yg ni sy dapat mkn sepotong, hoi sedap gile yg ni, saya akan repeat order..... Kek2 ni seme saya order dr IG thesweetwonder heheheh korang nk boleh la order...


Ha masa memotong kek.. Nampak x betapa huru hara nya???
Hahhahah..




tiup tiup lilin pn takde... macam biasa la, saya mmg tak gemar tiup lilin ni hahah so mmg takkan igt sesi tiup lilin kalau takde org remind.. since takde yg ingtkan so takde la lilin padahal Fad dah sesiap cucuk lilin kat kek tu hihihi.....

Yg sumayyah plak sebok nak capai kek adoiii akhirnya gini la jadi gambar beday kami huru hara.. takpe la kenangan seme ni... pape pun kami enjoy, bebudak pun happy....



lepas potong kek saya kluar kejap sbb ada jiran nakjmpa, masuk bk tgk kek dah habes hihi tinggal bape slice je... tu pun saya tak sempat jamah, bg tetamu kat luar plak rasa... alhamdulillah tetamu ramai datang, majlis pn lancar...

Biasala tu kalau tuan rumah tak dapat makan kan kalau majlis sndiri sbb sebok melayan tetamu hihi.... janji seme seronok...


1 comment :

  1. haIhh tumpang sronok tgk gmbr je la,
    xsempat join :(

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails