Tuesday, July 7, 2015

Iftar ke 14: Pari Bakar

Mood masak dah merundum sbb takde idea dah nak masak apa.. alahai ada lagi sminggu lebey puasa ni. Kami mmg tak pernah g bazaar lagi setakat ni mmg masak je la...

Ni la menu hari ke 14 pari bakar. Hihihi arini kita share resipi air asam ok.. resipi pari bakar tu tak payah kot, lumur je garam kunyit pastu bakor atas api, kalau ada daun pisang balut dlu then bakar lagi sedap...



Resipi air asam

Bahan2
-bawang dihiris dadu
-cili api dihiris halus
-tomato dihiris halus
-cili besar ditumbuk bersama belacan
-air asam jawa.

cara buat
1.Memula kita bakar belacan then tumbuk bersama cili besar td macam bt sambal belacan.
2. Then campurkan bahan2 yg dihiris dadu td bersama bahan yg ditumbuk pastu masukkan air asam jawa ikot tahap masak kita nak. Then masukkan garam.
3. Kita suka buh daun kesum sbb bau tu lg sedap dan aroma. so kita hiris halus daun kesum buh la dalam air asam ni.. hehhehe





Tomyam semalam tu ada belen so kita kasik perangat hehhe kami ni tak kisah pon makan lauk semalam...


ayam goreng kunyit peberet anak2.


Rendang daging yg seciput hahaha actually kari daging tapi kita buh kerisik skit bg pekat dah macam ghoper rendang plak...


No comments :

Post a Comment

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails