Thursday, February 23, 2012

Effect selepas diserang virus HFMD

Semalam kan aku ada buat entri pasal nak bawa Rayyan jumpa Paed..
Dok riso nape fingernails dan toenails die sume peeling off...
Lepas satu jari satu jari, rasa risau plak.. Kurang zinc ke anak aku nie..

So semalam dah bawa jumpa Paed..
Alhamdulillah, terjawab la sudah segala kerisauan di hati..
Actually tu adalah effect after HFMD...
Bukan sume orang yang kene HFMD akan melalui fasa kuku tukar baru ni tau..
Sesetengah je.... Selalunya toddler yang kene HFMD ni kulit dia akan mengelupas as if tukar kulit baru..
Tapi dalam kes Rayyan ni, dengan kuku2 sekali tukar....
Memang lega sangat hati ni bila Paed kata, there should be no problem..
Everything will be ok after all the nails peeling, fall off and replace with the new one..
Just take extra care and precaution je la, takut tersangkut ke hape nails yang lama tu kan..
Kang tersopek plak, kalau boleh biar kuku lama tu jatuh sendiri...

YAng kedua plak pasal, air liur dok menjejeh2 and takmo makan...
Bila check rupanya anak bujang yang sorang ni nak tumbuh gigi geraham...
Gusi kat belakang dalam mulut die bengkak..
Thats why la dia refused solid food for this whole week...
Huhu Paed kata boleh try bagi yogurt, and susu Pediasure since takot die tak makan kang, nutrisi tak lengkap plak kan.....

After dah puas consult ngan doc, sempat lah aku bertanya boleh ke bawa Rayyan travel long journey, doc kata boleh... Maka insyaallah percutian kami ke Mabul wiken ni ON.....
Hehehe tersenyum riang hati nie!

P/S: bila anak tak sihat, hati rasa sangat down... Bawa kereta pun terawangan je rasa....
Semoga anakku Muhammad Ar-Rayyan dikurniakan kesihatan berpanjangan, dijauhkan dari penyakit merbahaya... Amin...

5 comments :

  1. alhamdulillah rayyan takde apa.
    kty doakan rayyan sihat selalu ,dan semoga jue & family happy ke mabul..takecare ya.

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah takde ape yg perlu dibimbangkan.
    Hoyeay!!!boleh la ar-rayyan bercuti2

    ReplyDelete
  3. mujur boleh kan..dh lah nk gu mabul tu..selamat cuti2 msia..

    ReplyDelete
  4. Dulu masa MUIZ kena HFMD pon..
    kuku dia gugur satu persatu..
    sedih jer masa tu..

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails