Friday, May 27, 2011

Kesah malam Jumaat kami

Malam Jumaat yang lepas memang special giler ah...

Dah ler sampai umah lambat sebab jalan jem, kuar opis pun lambat bizi sket banyak keje nak siap before kuar testing minggu nie..

Sampai umah hujan plak selebat2nye.. Huhu blur la aku nak masak apa kan.. Nak masak beriya mcam dah lewat sangat.. So TINGGGGGGG!!!! Nak try la buat Kuew Teow KungFu..

Actually ni pestaim aku nak try bt menu nie...

Okay boleh salin resipi ni ye anak2, kompem sedapppppp..

Untuk kuew teow...

1. Kuew Teow setengah paket untuk 2 orng
2. Telor
3. Garam

Step die...
Memula korang pukul telor tadi dalam bekas cam nak bt telor dadar tu....
Campur ngan garam sket
Pastu masukkan kuewteow tadi..
Panaskan kuali, masukkan minyak sket..
Then goreng la kuew teow tadi sampai garing2...

Kuah KungFu plak.

1. Seafood, ayam, fishball, fishkek.. Ikut apa korang nak la..
2. Sayur2an.. Contoh: brokoli, lobak, sawi, cauliflower, jagung comel ke, cendawan...
3. Tepung jagung
4. Sos tiram

Panaskan minyak, tumis bawang, ngan bawang putih
Masukkan plak ayam seafood tadi..
Lepas tu tuang air, agak2 la banyak mana kuah korang nak...
Kalau korang jenis letak seasoning boleh la letak cukup rasa ke, ajinomoto ke.. Macam aku memang masak tak letak perasa ni, so aku ganti ngan sos tiram sket..
Letak garam.. Pastu masukkan sayur..
Sebelum tutup api, bancuh tepoung jagung dan masukkan tok kasik kuah pekat...
Aku guna tepung gandum je sebab nan ado tepung jagung kat umah...

DONE..

Hasilnye...



Dan suami telah memuji saya secara OPEN di FB beliau.. Yahoooooo.. Kembanggg muntot!



Bukan senang suami nak buat pujian terbuka begini... HEHEHE..





7 comments :

  1. oo..dan dan makan kueteow kungfu panda ! Inner PEace....

    ReplyDelete
  2. waa...ni btol2 sedap nie dia masak...

    ReplyDelete
  3. sedapnye...hihi

    akak..saye tag akak..

    http://qasehdindakanda.blogspot.com/2011/05/sunshine-smile-contest.html

    ReplyDelete
  4. Mesti sedap,tu lah pasal suami puji

    ReplyDelete
  5. nampak sedap.. betulla husband mmg payah nak puji kita secara terbukakan??

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails