Wednesday, September 5, 2012

Mini Open House Kami

Cete raya kami masa cuti seminggu ritu belum habes tapi gambo ada dalam kamera tak transfer lagi...So kita guna je la gamba yang ada dulu..

Ni kesah raya wiken aritu masa cuti merdeka.. Sebabkan Jumaat cuti so kami plan nak bt mini open house untuk rakan2 dan jiran2.. Tapi bukan lah besar besaran pun.. Cuma masak sikit2 then ajak jiran tetangga and kekawan mai raya...

Hari Jumaat tu saya pun bizi la membeli barang nak masak, petang plak hubby kene p perhimpunan merdeka di Bukit Jalil arahan tempat berkerja hehehee.. So aku ngan Rayyan lepak rumah aje la....

Antara menu yang aku masak airtu rendang ayamm... Fuyooo rendang ayam uolssss.. Pestaim buat rendang ayam ni.. Dulu sebelum kawen selalu pikir, kalau hari raya mak mertua suh masak rendang ayam, jenuh laaaaa aku nak masak.. Tapi rupanya senang aje nak bt rendang ayam ni.. Cuma bahan je la banyak sikit... Ni pun sebelum buat mintak resipi dari mak.. Rendang ayam mak kite terbaik lah!!!!! Dan alhamdulillah rendang ayam yang aku buat ni seakan2 rendang mak dah.. Hehehe Hubby pun puji sedappppppp.. Kembang semangkuk aritu...

Selain tu, aku rebus ansi impit, buat kuah lodeh ngan sambal bilis serta serunding.. Serunding tu beli je, lebih bulan pose ritu.. So hidangkan je la skali dari nnt tak bermakan... Alhamdulillah kuah lodeh pun menjadi... Just nice, tak cair kuahnye.. Sambal pun sedap.. ni bukan aku yang cakap ok... Kekawan yg datang yang cakap.... Malu2 kuceng I tau bila kene puji... T___T


Hehe close up sikit... Cantek tak bekas makanan kita?? Haha kisah bekas makanan ni pun kelakar gak.. Masa malam tu dok sembang2 ngan hubby, camne nak hidang makanan sbb rumah kami ni bukan banyak pinggan mangkuk pun... Hubby kata letak je periuk.. Adoiii, takkan nak hidang periuk kat orang ye dak.... So gi la kami korek2 dalam setor, tengok2 ada set mangkuk hidangan yang lawa ni... Hadiah kawen 2 tahun lepas hehehhehehe... Punyalah lama tak keluar kotak sampai tak tahu ada hadiah yang cantek nie.... Time kasih bebanyak kepada sape yang menghadiahkan tray hidangan ni, memang sangat berguna la.. kalau takde ni, memang periuk jugak la yang aku hidangkan kat tetamu T_____T..


Cantekkan set hidangan ni.??? Bunga ala Vantage uolsssss... Harus lah cantek.... Sape la yg hadiahkan, tak jumpa kad pun..... Now tak tau nak simpan mana set ni sbbnya kotak die dah hancurrrr hahahhaa.. Jenuh la nak cari tempat nak simpan...



And dessert of the day, KEK KARAMEL... hehe minggu lepas 3X aku bakar kek karamel ni.. Bawa makan ke opis, pastu ada membe tempah and then for open house... Kek karamel ni memang menjadi pujian la sepanjang hari tu, seme dok puji sedap... Sedangkan tahukah anda, kek karamel tu tak bape jadi sebenarnya hari tu... Sebelum tu bt jadi je, tapi hari tu aku saja ubah adunan, nak tebalkan sikit bahagian karamel tu... Sekali karamel tu macam cair sikit, nampak tak amcam lembik2 tu???? Tapi bahagian kek tu jadi, bila lembik nak potong amcam susah la.. So aku potong siap2 letak dalam bekas..Sejukkan dalam peti ais, bila orang datang baru hidangkan... Hehe ramai dah yang nak order kek karamel ni, kalau aku tak sebok setakat ni aku buatkan la... Hehehe...


Ni adalah assistant saya...  Comel kan?? Memang bizi la budak kecit ni all day..  Melayan tetamu katanya... Hikhikhik..

Untuk tetamu kami beli pinggan mangkuk polisterene je, huhuhu malas nak basuh pinggan....


Tengah pk, apa lagi nak masak ni T___T


Tetamu terakhir kami aritu pukol 10 malam.. Huiiii siyes penat.. Ni baru bt yg kecil kecil kalau open house besar besaran tu, mau amek cuti seminggu....

3 comments :

  1. teringin lak nak makan nasi himpit & kek karamel.hahaha

    ReplyDelete
  2. nak try gakla buat kek karamel....jue buat nampak sgt sedap :)

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails