Monday, September 9, 2013

Persediaan Berpantang: Keperluan dan mak bidan

Ramai rakan2 blogger yg preggy... Antara kami ada yg close siap ada grup wazzap, ada yg dok share2 gane cara pantang masing2... Now saya nak share cara pantang versi saya... Dulu masa bersalin Rayyan beli satu set bersalin NR, mahai ok.. RM360 and hasil penyudahnya saya hanya guna minyak, mandian dan teh je... yg lain jamu phytonatal tu tak makan sampai sudah sbb Rayyan jondis. Tak berani lak nak makan.... 

Jadi untuk berpantang kali ni, saya dah cerdik dah. Belajar dari pengalaman. Jamu memang a big NO kat  saya. Satu sbb takot jondis, saya jenis darah O  positive so possibility baby kene jondis adalah tinggi. So takyah la beli jamu..... Barang2 keperluan berpantang saya ni, br je stat beli masuk minggu ke 30 ritu.. Tu pun jenuh merata kedai jamu sbb ada brg yg takde stok la, tak jual la...

1. Selipar gebu 

Selipar ni penting, memang la pakai stokin tapi saya ni ada satu masalah suka tersadung kaki kerusi.. kadang pintu la.. Orang kata dalam pantang ni, ibu jari kaki la yg paling kene jaga..... Sebabnya, urat2 saraf kat kaki kita ni link terus ke organ badan yg lain.. kalau ibu jari ni link terus dengan peranakkan kita.. Tu yg kene jaga, ada kes tersadung ibu jari terus bentang pendarahan pun ada.. Ngeri ok.... Selipar ni beli kat Daiso je baru RM5, dah la gebu... hikhik


2. Akar mandian herba TYT

Kali ni beli je yg TYT ni punya baru RM7.50... Beli sepaket je baru, sok kalau habes suh habi g beli.. Dah ada sampel contoh ni senang, kalau takde contoh susah nnt.. Kita cakap lain takot kang die beli lain pulak....

Dulu dalam pantang memang mandi herba ni sampai habes pantang, rasa segar je rasa... Kalau kat kampung boleh la carik daun2 megkudu, serai wangi apa seme... Kat KL ni mana pulak nak carik ye dak..... Beli aje sudah....


3. Pilis dan param

Pilis yg tempek kat dahi tu. Param plak yg lumur satu badan.... Saya memang suka pakai param ni, hangat je rasa badan.. Rasa lega sangat.... Setengah orang tak suka sbb die macam lulur tu kan, bila kering nnt sepah2...

Pada saya, ok je..  saya suka sbb memang hilang sakit2 badan.. lepas mandi , dah tungku, terus lumur satu badan.. Lagi satu, boleh membantu pembakaran lemak sbb param ni panas...

Pilis lak tepek je kat dahi, kasi ilang angin sakit kepala segala.. Pilis ni saya pakai kdg2 je atau sebelum nak tido...


4. Minyak baby...

Dulu masa Rayyan pakai minyak mustajab NR tapi kali ni beli gak minyak yuyi ngan Bebiku ni.... Saja buat spare...


5. Air akar periuk

Air akar periuk ni saya memang minum. Rasa? Jangan tanya.. Hahaha.. nak sedap sikit campur la madu sikit..... Minum tetiap hari, fungsi tok dalaman kita, kecutkan rahim, kuarkan darah kotor etc...

Petua opah saya, bila nak minum air periuk atau air ibu kunyit ke apa, tekan ibu jari kaki kanan ke atas ibu jari kaki kiri agar rahim dan punggung tak mengembang. Tangan kiri ampu payudara agar tegang sokmo... Then selawat atas Nabi 3x, tarik napas, kempitkan perut dan minum senafas.

Air periuk ni, org tak dalam pantang pun elok amalkan.....

6. Minyak herbanika dan mustajab NR

Minyak herbanika ni memang best.. Selalunya  saya pkai malam. Siang saya pakai param. Malam pakai minyak herbanika.. Lepas sapu minyak kat badan, lengan kaki, sapu lak limau ngan kapur kat perot, pastu ikat bengkung baru tido.... hehehe memang terbaik kesan die.....

Malam malas nak pakai param sbb nnt serbuk2 tu bersepah atas  cadar.

Minyak mustajab tu pun best, dulu saya guna tok baby... Pastu sape bersalin normal leh titik atas pad... Orang kata cepat baik jahitan bawah tu.. wahuallhualam.. saya tak bt sbb czer kan...


7. Set bersalin shaklee

last and not least, utk dalaman kali ni saya makan set bersalin shaklee je... malas nk jamu2  segala... Yg ni kompem bb tak efek jondis.... hehehe...

Kalau nk order set bersalin ni dr saya pun boleh, saya ahli dan pengedar Shaklee yg sah ye...



8. Air ibu kunyit

yg ni korang minum x?? kita mak kita buat, a nd kene minum masa hari last pantang tu.. Rasa die jangan tanya.... Terok gile tapi sbbkan nak sihat dalaman ku telan aje la...... huhuhuhu..... Tapi memang kalau baca pun, kunyit bgus utk dalaman wanita... memang petua orang dulu2 ni bagus sebenarnya cuma kita nak ikot atau tidak..

9. Tungku

Dulu guna tungku lektrik je sbb bsalin czer so tungku kat kaki bontot.. kali ni sbb saya mmg kalau boleh nak normal, so carik batu sungai.... Seb bek makcik ada, so nnt wiken free nk g amek kat rumah makcik... batu sungai ni senang sikit sbb die berbucu kan.. So nak tuam2 kat perot tu senang......

10. Bidan urut

Bidan urut pun habi agreed utk amek je.. So  atas rekemen kawan yg baru bersalin, saya dah booked sorang akak ni. Untuk 5 hari dia kana buatkan tungku, tangas, bengkung, sengkak, urut dan mandikan baby...... Sehari dia caj rm90..... Saya booked utk 5 hari dulu, kalau selesa and comfort ngan dia, insyaallah sebelum penutup habes pantang 44 hari tu saya panggil la dia urut lg utk 2,  3 ari....
Lagipun kakak ni mcm senang sikit sbb dia drive sndiri so takyah la nak g jemput bagai.....

Tu je, nnt kalau ada lagi saya share ok...



4 comments :

  1. julee... mak bidan tu dok mana? nak gak no.contact dia boleh x

    ReplyDelete
  2. air kunyit tu pernah minum..tutup hidung je la..ahahaha

    ReplyDelete
  3. org cakap kunyit ni bagus, ada sedara wat ulam je kunyit tu masa muda hasilnya dah tua2 masih cantik

    ReplyDelete
  4. Lebih kurang la cara pantang kita..hehehe..
    Saya mmg suka minyak NR dan Supplement Shaklee tu..

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails