Pernah try sambal gesek?
Ya allah super sedappppppp.. lagi yummy dari sambal belacan... sambal gesek ni kalau makan ngn nasi panas, ikan goreng pun dah nyum nyum dah.. gerenti bertambah makan nasi......
saya try buat sambal gesek ni bulan pose ritu....
Buat penaik selera sebab bulan pose macam tak lalu sangat nak makan huhu..
Sahur lagi la jenuh nk makan, so ada sambal ni lalu la nk makan sikit.....
Meh saya share resipi sambal gesek ni
1. Cili padi ikot kepedasan
2. Cili merah 5 tangkai
3. Ikan bilis segenggam
4. Bawang merah sebjik
5. Bawang putih sebijik
6. Belacan secubit
cara2 nak buat
1. Panaskan minyak sikit, tumis ikan bilis kasi ranggup2 garing2
2. kuarkan ikan bilis tadi, then goreng plak cili bawang dan belacan....
3. Agak2 je goreng takyah la sampai hangit kan...
4. Pastu tumbuk seme bahan yg digoreng tadi, masukkan secubit garam...
5. Siapp.... kalau nak makan boleh perah asam limau sikit kasik masam2... Kalau tak nk pun tak pe...
Rasa sambal ni pedas2 ranggup sikit, memang sedap kalau pekene ngan nasi panas... haishhhhh...
Wiken ni rasa nak restok barang dapor nak bt sambal gesek la......
Thanks for sharing...tgok gambar pun dah telan air liur...
ReplyDeleteSedap tu :)
ReplyDelete