Tuesday, September 24, 2013

Persediaan Pantang : Kusi Ajaib

Disebabkan kali ni saya bakal berpantang kat rumah sendiri.. Saya ada satu masalah utama, kuarters ni design lama so toilet die jenis yg cangkung..... Pergh memang masalah la sape yg baru bersalin nak berak cangkung pulak... Kang buasir pastu seram takot luka terbukak pun satu hal....

Habi memang since tahu saya peknen and mmg pantang sendiri dah sebok rikuest tukar toilet duduk kat kementerian... Tapi paham la gomen ni, alasannya takde budget.... Bila budget masuk saya tengok berduyun2 jiran kiri kanan repair rumah kasik cantik, ada tu siap simen porch je pun (yg mana pd saya tak penting pun).. Yang kami ni dok rikuest tukar toilet (toilet yg dah buruk gile, sental ngan klorox pun berbotol br berkilat) je balik2 alasan die tunggu turn... Padahal dr awal tahun dah rikuest, benggang gile ktorg laki bini.... Rumah ktorg mmg takde ubah pape pun, memang design asal.. Sebabnya masalah ini lah, to me ini masalah birokrasi dan kroninisme... Ko baik ngn si polan, ok kemain cepat die proses permohonan ko... Habi plak jenis pendiam bukan jenis push2 ni, kalau dapat kat saya memang kene la kan......
Ktorg bertahan je la sampai umah Desa Budiman siap, pastu pindah cepat2... Walaupun lokasi kuarters ni strategik ngan opis dekat seme tapi to be true saya tak selesa pun duduk sini.... Keadaan rumah lama, nak repair pun susah.. kalau rumah sndiri, rosak repair je.. Takyah nak harap orang......

Eh dah jadi entri luahan perasaan pulok. :)

Utk menyelesaikan masalah saya td, naseb bek ada sorang kawan UB ni bitau ada foldable toilet chair ni... Kita boleh attached dengan toilet biasa, jd lah die toilet duduk..... Katanya ada dijual kat farmasi or kedai2 yg jual wheelchair....



Ni la rupa foldable toilet chair tu.. Kecik je, boleh lipat.. Nak guna baru bukak... Saya beli ni kat Farmasi Bangsar Shopping Centre.... Harga RM60.... Ok la kan, kukuh pun kukuh.... Takde goyang.... Ada design yg lain tapi besar sgt pulak... Yg ni simple lagipun guna time pantang sok je ni....



Bila kita bukak gini la rupanya... Duduk je la atas tu berak hahhaha.... Kira macam toilet duduk tapi versi transparent hehehe... 

Saya dah try guna, since perot besa ni payah lak nak squat bila berak kan.. So alang2 dah ada kusi ni kita guna je la.... Eh memang selesa la, rasa macam toilet duduk je... Takde pelik mana pun, goyang2 pun takde...Dah selesai urusan, lipat balik and boleh simpan...


Pandangan tepi.... Rasanya sesape yg ada masalah mcam saya, boleh je carik kusi ni.. Setel masalah... Kalau nk guna masa bertangas pun boleh... Letak herba tangas kat bawah tu... Duduk atas kusi tu serkup ngan kain batik... Pergh berwap2 la kan....


4 comments :

  1. oo, ada ye kerusi cmni.. baru la saya tau.. actually, saya tgh renovate rumah.. tandas duduk kt rumah saya buang sb nk jadikan bilik mandi... tp dok pk la plak kl mak saya dtg, kesian plak kl dia nk kn squat.. kita pun kl time pantang nti, jenuh gak..erm, kl ada kerusi mcm ni.. setel la masalah saya.. hehe.. thanks for sharing..

    ReplyDelete
  2. kalo tau dlu da beli. sush nk buang air waktu perot da besa tu

    ReplyDelete
  3. Visit us for books for you and yours....
    http://bangibookseller.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. bagusnye
    nnati kalu preggy g nak beli ar
    senang ckit nak buang air besar kat umah mak kat kmpg tu heheheheh
    tq for sharing
    jemput singgah blog saya ye
    umielman.blogspot.com
    follow dah no 176

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails