Wednesday, November 9, 2016

Persiapan darjah 1 2017 untu abang

Pejam celik pejam celik, anak dah nak masuk sekolah darjah 1. Rasa mcm tak percaya je, macam baru je masuk OT nak keluarkan dia dr dalam perot.

Kalau boleh sy mmg nk ikut serta dalam setiap perjalanan moment Rayyan masuk darjah 1 ni tapi apa kan daya, saya dalam pantang masa orientasi tu. Ini pn tgh menghitung hari, silap2 hari pertama masuk sekolah pun saya masih berpantang lagi.

Sebabkan due date EDD makin dekat, hasben ajak setelkan persiapan sekolah Rayyan sebelum saya bersalin. Setakat nk register sekolah, beli buku kat koperasi tu takpe. Tapi kelengkapan sekolah ni, saya perlu ada skali maklum ler bab2 beli baju seme ni kene org perempuan jugak hahahah...

So wiken ritu, pepagi kol 10 dah kluar anak beranak. Ceria kemain anak2 dapat keluar. Adik tu siap make up pakai liptik, dia pakai sendiri tau, saya tak tlg pn sbb sendiri pn tak sempat nk make up hahahah...


Pit stop pertama ktorg gedung pakaian harian Hari Hari. Hihi sbb nya ktorg dah sevey dah kat Aeon Big, Jusco harga uniform sekolah boleh tahan mahai. Dah la nak beli banyak, so berpada2 la ye, zaman ekonomi tak bape bagus ni meh la jimat. Lagipun tahun ni yg nak masuk sekolah 2 org, fees registration utk Kindy Sumayyah pn leh tahan gak nampaknya. 

Bila sampai je Hari Hari kat Sg  Besi... Usha tengok kualiti kain pn not bad, jahitan pn not bad. Terus beli aje la, brand Jony & Jeny. Ada 2 jenis material kain, satu kain licin sejuk, satu cotton. Kita pilih cotton sbb lg senang basuh rasanya.

Dapat la beli suar biru selai RM 15, kemeja RM 14. So beli set uniform sekolah kebangsaan 3 set sbb 2 hari pakai baju sukan kata cikgu. Kita dah cek kat Mall, baju kemeja je RM 28, dabel tu.... Rasa kain more or less sama je. 

Pastu beli baju melayu ngn sampin 3 set untuk sekolah agama. Baju melayu sepasang RM 28. Ok sangat la tu, beli songkok RM 9.90. Pastu beli lah singlet, spender, stokin dapat 3 pasang RM 6.90 terus beli 6 pasang. Hahaha over mak kau. Ye la sehari sepasang. Malas nk pikir banyak.. Memang berbaloi pembelian kali ni.

Total pembelian kat hari hari utk semua kelengkapan pakaian yg complete dalam RM350. Full paid by papa hihihi... Tu pn ada la selit2 brg mama ngn papa skit.


Next ktorg cari kasut sekolah ngn beg sekolah plak. Actually beg sekolah agama dah beli dah kat GM ritu masa p beli goodies bag utk besday. Cuma beg sekolah kebangsaan je tak beli, sbb mmg nk beli yg kualiti dan tahan lasak skit sbb tau sek kebangsaan byk buku, kang cepat je koyak...

Sebelum cari beg dan kasut kami singgah makan kat cendol wahab area seri rampai, konon nk makan cendol durian tapi takde plak huhu kempunan makyong....



Untuk beg sekolah kami beli kat Butik Swan, tapi kat Aeon Big ada offer jenama swan ni.. Masalahnya saya tau lepas dah beli hahha. Melepas situ. Kat butik swan tak banyak pilihan katun2, yg ada design tgh tu je. Mujur Rayyan ok je design gitu, janji boleh isi buku sekolah katanya. Yg tu lepas diskaun dapat la RM 119. Beg yg beli kat GM tu princess utk Sumayyah sbb sumayyah pn tahun depan start kindy, sy beli RM 20, yg planes tu RM 40. Beg kat GM byk pilihan and murah2 cuma quality wise je la.. klu yg troli tu, nampak la tak kukuh, bergegar2 bila tarik kalau isi baku tak banyak ok la boleh tahan....

Tapi yg bagusnya beg Swan ni ada warranty card ya,kalau rosak ke patah ke putus ke leh la g service kat butik dia FOC. Hehehe.. Alah membeli menang memakai ye, mmg mama target guna utk 3 years bag ni, dah jahanam baru tukar. Takmo ajar anak tetiap tahun tukar baru, selagi boleh guna kita guna.
Baiklah menyimpan utk pendidikan masa depan, tu lg utama.



Kasut sekolah plak beli kat Jusco je, dah tak larat sebnarnya nk pusing2, lenguh ya amat rasa kaki ni. Kepenatan memasing.
Beli 2 pasang jenama Pallas, kes dah malas nk cari dah belasah je la... Pastu kita singgah MR DIY saja nak usha kasut sekolah RM 9.90... Tgk not bad so beli sepasang bt spare kalau kasut tak kering ke apa... dapat la 3 pasang kasut total.

Lepas beli kasut mmg terus balik, kepenatan melampau. Maklum ler bawa perot bila jalan skit pn rs dah mengah sangat dah...



Sebabkan malam dah malas nak kluar kepenatan so dinner malam tu sy masak bubur nasi berlauk je, simple2 bt alas perot kami anak beranak hehhehe... Bubur nasi campak je dalam noxxa, 15minit siap masak dah. Pastu bt sayur sawi tumis ngan cendawan, goreng ikan bilis, hiris lobak asin ngn rebus telor asin. Siap dah bubur nasi berlauk utk dinner.



Tu la skit sebanyak persiapan saya utk anak yg masuk darjah 1, harap membantu korang yg nk bt bajet ye. Tapi kalau beli baju kat kedai uniform or sopim kompleks lain bajet kene lebey la sbb mmg lagi mahai. Kami ni pn dah habis jimat dah ni, nak lagi terpaksa beli byk pasang baju takot tak sempat basuh. Maklum ler balik keje selalu sampai rumah kol 7-8. huhuu mana sempat nk berus baju nya.....

All in all total damage dalam RM500 gak la. Kos utk yuran dan buku2 lain pulak ye. yg tu tunggu surat dr sekolah. Makin mahal kos sekarang, yg ada anak ramai tu bertabah la. Semoga kita dimurahkan rezeki utk anak2.




No comments :

Post a Comment

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails