Tuesday, October 25, 2016

Cara Refund Flight Tix Air Asia

Salam.

Lama sungguh blog ni terabai, ini adalah simptom mengandung yg ketara bg saya. Mengandung je mmg takleh nk update blog, mcm ada sumpahan gitu. Hihi. Tambahan pulak keje ofis bertambah dan banyak sngat tak terkejar rasa, mengah tanpa henti. Chewah.

Tapi dah hujung2 ni I am getting better and the mood pun dah come back maklum lah tak sabar nak melahirkan. Nak menghabiskan sisa lelah dan penat mengandung. Siyes. 

Sebelum ni saya pernah share, kami sekeluarga beli tix ke Korea masa  awal tahun ritu, sepatutnya kami dah berjalan2 di Korea dah skang. I am so jelly tgk update from adik2 saya yg di Korea ketika ini. Hehe mmg kami janji nak g sesama, nak explore Korea kekdahnya. Tapi apa kan daya di usia kandungan 34 minggu ni, tak mampu la kakton nk membawa perot boyot2 berjalan kaki keliling Korea aih. Jangan nak cari pasal ya.

Disebabkan tix yg dibeli bukan calang2 harga sebab kami tak beli time  promo zero fair ke apa, mmg beli time promo biasa je. Total harga utk 4 beranak dalam RM2.6k.





Banyak giler kan, so bila tak jadik pergi haruslah kakton nk minta refund. Sebenarnya kalau beli tix Air Asia ni boleh je mintak refund tp semuanya bergantung atas budi bicara pengawai yg uruskan kes kita.

Macam mana nk minta refund tu.

First of all, uols kene log report kat eform AA.


Nanti akan dapat email on the case number etc... Lepas tu tunggu dalam seminggu gitu ada feedback tak, if takde boleh cuba try chat 


Live chat ni kita leh tanya status report kita tadi. 

In my case, lepas 2 weeks senyap je, so saya call je service center sbb flite saya International flight, kalau local mmg kene live chat je la.

Lepas saya call, baru dapat reply. Ada few document kene submit. Ie surat doctor yg attend, sijil beranak, surat nikah etc.



So prepare seme document and submit balik tru e-form online tadi.

Tak amek masa lama utk approved, lepas 3 hari gitu dapat la  email.  Account AA  saya dah dicreditkan dgn Credit Shell. 

AA tak refund cash money tau, tapi refund guna credit shell which kita boleh beli tix flight lain utk travel anytime. Tp credit shell tu perlu digunakan within 3 months. kalau nak belikan tix orang lain pun boleh.





Gitu la sedikit sebanyak prosess macam mana nak claim balik refund kalau in case terjadik hal2 seperti saya ni hahhaha ini namanya RANCANGAN ALLAH itu lebih baik. Ada hikmah yg mungkin saya belum nampak. Kami redho je tak dapat berautumn die Korea tahun ni. Kita tak tau rezeki adik baby macam mana.

Credit shell ni kami gunakan utk beli tix travel tahun depan, destinasi ke mana tu? Rahsiaaaaa ... Yang pasti destinasi yg baby friendly, ater udah ada sorang baby lagi nak bawa. Kene consider banyak benda bila travel ngn baby ni, takleh nak semberono je. 



No comments :

Post a Comment

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails