Monday, December 7, 2015

Shisho, Kukur, Sisir, kulat.. Sama je rupanya

Lama gila tak jumpa cendawan kulat ni.. Dlu kalau balik kampung mmg g carik la kulat sisir ni kat batang2 pokok mati. Tp kene hati2 gak, takot org racun, bahaya gitu... Tapi selalunya kat kampung kita dah tau spot mana selamat mana tak selamat ye dak.. kalau dalam pagar rumah sndiri batang pokok rambutan sndiri harus lah selamat hehehehe...

Ni wiken ritu hasben bawa balik, katanya opismate dia bagi, bawa dr kampung... Masa ni mmg wah sedap ni kalau buat gulai lemak cili padi, buh udang, pehtu cili api kaw kaw kasi pedas skit.. Skali tgk dalam peti, takde lak santan ... so sad..
Terus la kensel, kita bt la goreng kunyit, buh telor, bawang ngn cili api.. Sodap gak...

Cendawan ni kalau nak masak kene absuh bersih2 sbb ia hidup kat dahan poko mati so pepaham aje la kekotoran yg ada. Style kita, kita rendam dulu ngn air garam kasi ilang kotoran, bilas byk kali gak pehtu baru la masak....




Selalunya kita mmg bt masak lemak cili api atau goreng gini je la.. Tapi ada kawan kat FB komen dia bt rendang ngan kerang...Unik tu, maybe kalau jumpa lagi cendawan ni boleh la beli try masak rendang pulak...

Selalu saya panggil kulat sisir rupanya ada banyak nama, ada panggil cendawan sisir, cendawan shisho, cendawan kukur hehe lain nama lain negeri. Tak kisah la kan janji bendanya sama......


1 comment :

  1. Sy panggil kulat sisir..wat sambal sedap ni..tp tulah susah nk dpt stok dia..slalu ayh carik kat kebun n simpankan utk kami adikberadik..leceh jugak proces nk keringkan benda ni...tulah kasih seorng ayah..huuu

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails