Monday, October 15, 2018

Sarapan dengan Susu No 1, Snap Gambar dan Menang!

Sebagai seorang ibu, tahu tak apa yg paling merunsingkan saya setiap hari?

Menyediakan MENU MAKANAN anak anak! Yes, itu lah tugas yg saya perlu take note everyday... Nampak macam mudah.  Tak mudah ya,kawan kawan sekalian.

Saya ibu bekerja, maknanya saya hanya ada masa untuk ke pasar membeli lauk dan bahan2 masakan hanya di hujung minggu sahaja.

So, to make my job easy, biasanya saya akan sediakan meal plan a week before. Sarapan merupakan meal yg paling penting bagi saya, so the kids will have their breakfast everyday  before school. I'll make sure they not gonna missed it.  Because I know how crucial it is to have a full nutritious breakfast to kick start their days.

Kenapa saya katakan breakfast itu CRUCIAL ye? Atau dengan kata ringkasnya PENTING?

Bayangkan badan kita telah rehat semasa tidur, dan makanan terakhir yang diterima oleh badan kita adalah sekitar 8-12 jam sebelum tidur. Semestinya, apabila bangun pagi perutdah kosong. Maka, hidangan yg lengkap penuh dengan nutrisi diperlukan untuk memastikan badan kekal aktif dan cargas sepanjang hari.

Jadi, jangan skip breakfast ok. If not, the wholeday will be ruin and unproductive. Trust me! Crossfinger.
Above example of my meal plan. Bila dah ada meal plan, senang untuk kita sediakan sarapan. Malam before tido, we can do the meal prep. Pepagi takde la kelam kabut sangat dan tidak la terjadi kes tertinggal/tak sempat bersarapan pagi..... Selain meal, susu  Dutch Lady PureFarm adalah wajib setiap hari ye. 

Kenapa saya memilih susu Dutch Lady bagi anak anak saya memulakan hari mereka?


Kerana....Start your day strong with PROTEIN from milk

Susu Dutch Lady PureFarm mengandungi sumber protein dari haiwan yang sangat diperlukan badan untu menyokong tumbesaran. Protein dalam susu bertindak sebagai blok pembina bagi otot, tulang, rambut dan kuku kita, ia juga memainkan peranan penting dalam pelbagai proses biokimia, termasuk pembentukan, pengawalan, pembaikan dan perlindungan badan kita. Secara ringkasnya protein adalah nutrien penting yang menyelenggara serta  memelihara badan kita supaya berfungsi dengan lancar untuk melakukan aktiviti seharian. Itu menunjukkan betapa pentingnya protein diambil secara cukup ketika bersarapan.

Protein juga tidak boleh disimpan oleh badan kita untuk kegunaan  masa depan. Ianya bergantung kepada pengambilan menu harian kita,  senang cerita its about what you eat. Oleh itu, ketika sarapan pagi kita haruslah membekalkan sekurang-kurangnya 20% hingga 25% daripada keperluan nutrisi harian kita.


Pengambilan susu Dutch Lady PureFarm di waktu pagi ketika bersarapan amat membantu dalam perkembangan tumbesaran fizikal dan mental. Susu Dutch Lady PureFarm bukan sahaja mengandungi protein, malah turut mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin yang lain.

Kerana itulah, saya tidak ragu2 untuk memilih susu Dutch Lady PureFarm sebagai permulaan hari bagi anak anak saya! 


Hanya dengan segelas susu, keperluan nutrisi badan telah dipenuhi!


Ada apa dengan segelas susu Dutch Lady Purefarm?

  • Kalsium merupakan kunci tumbesaran dan perkembangan tulang dan gigi yang kuat untuk kanak-kanak, dan membantu orang dewasa mengekalkan jisim tulang yang sihat untuk gaya hidup yang aktif;
  • Protein membantu membina dan memperbaiki tisu supaya badan kita berfungsi dengan baik;
  • Vitamin A membolehkan mata kita berfungsi dengan baik dan membantu kita kekal fokus, sama ada di sekolah dan di tempat kerja;
  •  Vitamin B2 menyokong pelepasan tenaga daripada karbohidrat, lemak dan protein
  • Vitamin D membantu penyerapan dan penggunaan kalsium dan fosforus.Jangan risau sekiranya anak anak tak minum susu plain. Saya tahu, ada segelintir yang tidak boleh minum susu plain. Dutch Lady Purefarm ada pilihan dalam pelbagai variant. Selain Full cream, Low Fat, Dutch Lady Purefarm turut menyediakan variant Strawberry and Chocolate. Jadi, tiada alasan ya untuk skip pengambilan susu.

Hanya dengan meminum segelas susu Dutch Lady PureFarm di waktu pagi, ia akan memenuhi 50% daripada keperluan protein yang diperlukan oleh badan kita. Mudah bukan?

Contoh sarapan kegemaran kami sekeluarga, salad sayuran bersama poached egg dan segelas susu Chocolate Dutch Lady Pure Farm. Hidangan yang cukup lengkap kandungan nutrisinya  dan sangat sihat, sesuai untuk semua peringkat umur.

Jika risau tak sempat menyediakan sarapan di waktu pagi, anda boleh cuba resipi overnite oat, di mana rolled oat direndam semalaman bersama susu Dutch Lady Pure Farm, di waktu pagi anda hanya perlu keluarkan dari peti sejuk dan taburkan buah buahan kegemaran anda di atas roll oat berserta campuran susu tadi dan terus suapkan ke mulut. Nah, mudah kan???  Jimat masa, mudah dan keperluan nutrisi badan pun  dapat dilengkapi!!!

Siapa kata susah untuk bersarapan????So, jangan skip sarapan kita selepas ini. 

Marilah kita sama2 memastikan diri kita dan orang tersayang bersarapan setiap hari dengan sekurang kurangnya segelas susu Dutch Lady PureFarm supaya kita dan mereka dapat melalui hari tersebut dengan bertenaga dan cargas. 

Hanya segelas susu untuk kecergasan sepanjang hari!

Di samping memastikan orang tersayang sihat dan cergas, kita boleh jugak  Menyahut cabaran Dutch Lady dengan menyertai peraduan sarapan pagi #dutchladybreakfastchallenge menerusi dalam talian dan rebutlah peluang untuk memenangi hadiah menarik yang bernilai lebih daripada RM35,000 dengan hanya melengkapkan sarapan pagi anda bersama susu Dutch Lady PureFarm yang bermula pada 8hb Oktober sehingga 11hb November 2018!

Peraduan ini ada 3 tema

Tema 1: Quick Grab (8-19 Oct 2018)
Tema 2: Easy Feast (20-28 Oct 2018)
Tema 3: Fave Brekkie (29Oct-11Nov 2018)

Kekawan boleh menyertainya dengan mengambil gambar sarapan anda yang bersesuiaan dengan tema, dan upload ke laman sosial and dengan hastag 
#dutchladymy
#strongstart
#dutchladybreakfastchallenge

Akhir kata pantun dari saya.

Bangun pagi perut bergendang,
Jangan lupa untuk makan Brekkie,
Kalau rasa tak sempat makan berhidang,
Quick Grab segelas Dutch lady PureFarm pn sudah mencukupi! Maklumat lanjut mengenai peraduan ini , sila layari Facebook Dutch Lady Malaysia di www.facebook.com/spread.the.goodness.of.milk atau www.dutchlady.com.my.


No comments :

Post a Comment

Pstttt.. Tekiu ya!


Tweet

Share
Sebarkan.
LinkWithin

Related Posts with Thumbnails