Friday, June 4, 2010

LENS idaman hati 50mm f 1.8


Akhirnye aku dah memiliki lens idaman hati nie..... yeayyyyy!!!!

Hahaha ini lah yg diidam-idamkan ibu hamil nie.. Orang mengandung mengidam makan, ini die mengidam lens kamera.. Ini la gaya nye seorang camera freak....

Actually dah lama nak beli lens nie, lens 50mm f1.8 memang idaman hati.. Lens ni takde autofocus, tapi takde masalah la bila pasang kat body D90 aku sebabnye D90 dah ada autofocus kat body.. Kalau tak berpeluh gak ketiak nak adjust ring tok dapatkan focus yang sharp...

Apa kebaikan lens nie sehingga buat aku termimpi2 ye?

- Sebab utama, lens ni antara lens yang mampu menghasilkan gambar yg sangat SHARP.. Seterusnye menghasilkan gambar potrait yang sangat gorjesss, esok leh la aku menembak gambar anak aku je.. Dari usia ssehari sampai lah besau hikhikhik...
- Lens ni mampu menghasilkan bokeh yang marbeles.... Apakah BOKEH ini?? Nanti lah aku explain...
- Lens ni ringan la dari kit lens aku skang, senang nak diusung ke mana2... Cuma keburukannye kene manual zoom, manual zoom di sini bermaksud ko kene gerak ke depan ke belakang tok zoom in zoom out... eksesaissss tu....
- Lens ni boleh menghasilkan gambar yang sangat terang even dalam low light condition.. Aku dah test, memang lawa gambo walaupun environment gelap sket.. Tak payah guna flash, ye la aperture die besarkan.. Bila bukaan lens besar, cahaya banyak la masuk.. Konseppp Fizik di situ...

Buat masa ni, aku tengah menambah koleksi gambar yang diambil, nanti ada masa akan dishare kat blog eh gamba yang diambil menggunakan lens 50mm f1.8 nie...

Skang ni ngah belajar guna lagi di samping memantapkan skill eeewahhhhhhh.. Ayat tak leh tahan...

Aku memang minat amek gambo nie, tapi sebabkan ngah memboyot nie segalanye ditunda la kan.. Pas deliver nanti siap la.... Akan ku join segala ektibiti tembak menembak.. Hikhikhik...

Next target aku, speedlite plak... Hari tu nak beli dah sekali tapi dok pikir2 nak deliver ni lagi banyak nak pakai duet kan.. So hold la dulu, bukan aku nak guna sangat pun speedlite tu... Hikhikhik..

-

8 comments :

  1. kalo dpt mesti gambar nanti lagi cantik kan ..

    ReplyDelete
  2. kak atty ~~ yup.. lens ni memang sharp dan lawa la..

    ReplyDelete
  3. kak long ~~ memang meleleh menjejeh dah air liur nie haha

    ReplyDelete
  4. idaman semalaya ni..

    cara org moden mengidam skrg tak sama dgn org dahulu kala..

    eh mcm la akak ni dahulu kala sgt...eheheh

    dulu akak suka makan buah delima..bibir anak pertama kemerahan..yg 2nd tak..sbb tak makan...dah le yg 1st tu boy..

    ReplyDelete
  5. kak asha~~ sy pun mengidam buah delima tapi sampai skang carik tak jumpe2 lagi huhuhuhu... besok nak g mencarik lagi...

    ReplyDelete
  6. bestnye.mst cantik dpt snap gamba baby nnt =)

    ReplyDelete
  7. saje je jue nak bagi org yg dah ngidam slr ni kalahkan ibu ngandung...
    membuak2 niat aku nk grab satu...

    jeles!
    :P

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails