Wednesday, June 30, 2010

My breast feeding set

Last few weeks, akhirnye aku telah berjaya membeli set breast feeding for my precious one... Aku tahu akan ada yang kata gini..

"eh awalnye dah beli.."


"Ntah ada susu ke tak ntah.."

Aku pernah baca, BF ia all about positive thinking... Aku memang dah emotionally set dalam mind nak BF anak aku sendiri nanti.. Walaupun situasi keje aku yang tak tentu, banyak habeskan masa kat luar berbanding di opis.. Takpe.... Demi mu anak, mama akan berusaha untuk memberikan yang terbaik....

Memang la ada orang beli lepas bersalin.. Tapi aku prefer beli awal2, banyak info yang aku baca masa awal2 nanti susu memang banyak... Baby pulak masa tu memang kerap menyusu tapi dalam kuantiti yang sikit, masa dalam pantang ni lah masa yang terbaik untuk pam susu buat stok atau dipanggil EBM (Expressed Breast Milk).. Aku dah banyak survey pasal camne nak storage EBM nie, and kakak ipar aku pun a.k.a Nana ada la bagi info sikit2... Maklumlah ni baby first, mana la tau sangat pun kan....

Lagi plak ada aku baca kekadang baby taknak nyusu sangat, masa ni plak susu banyak kang mulalah tetek bengkak sakit urat bagai.. Masa nilah ko perlukan pam susu ye tak? Takkan nak pam pakai tangan??? Memang boleh, tapi larat kah??? Kat sepital memang ada pam susu ni tapi kene share.. Hurm alang2 tu beli aje la kan.. Lagipun ni investment, sok anak berikutnye leh guna lagi...

Aku survey banyak gak set pam susu ni, nak beli Madela memang tak mampu la.. Mahai bebenor, since anak sulung ni banyak benda nak beli so dari recommendation orang ramai aku beli Spectra 3.. Aku beli yang electric punye, sebab senang... Jimat masa aku nak pam...

Ye la kekadang keje aku ni tak tentu, bukannye leh ilang lelama.. Ilang kejap je boss dah carik kalau pam electric ni cepat la sikit kan.. Aku dok tengok akak kat opis aku tu pam guna tangan, lama ooooo.. Lebih setengah jam ada kot....

Last2 hubby pun agreed tok belanja wifey die set Spectra Mom Back to Work nie... Hehehe..
Aku survey dulu kat website Fabulous Mom, then baru pergi butik die kat Puchong....
Sebabkan hubby dah belanja kene la wifey rajin2 pam susu pasni .. Kehkehkeh..

Ni la die set pam susu tok baby kami..

Kat dalam set ni memang complete la, dapat pam electric Spectra 3 with double pumping... So ko leh pam dua2 belah tetek sekaligus... Senang kan...??

Dapat cooler bag ngan 3 ice pack, sekali ngan storage milk 6 botol...

Dapat juga bag pack so kalau malas nak pegang cooler bag tu, masuk je dalam bag pack...

Dapat free nursing bra dan disposable breast pad... Hehehe....

Berbaloi2 kan??? Harga dalam RM5++ la all together... Memula memang pk membazirnye but bila pk pasni leh guna lagi tok anak yg lain, bayar aje la kan..

Pasal warranty jangan riso, sebab kedai ni kata once aku dah guna then 6 bulan warranty tu start from that date, aku leh tulis kat warranty card tu and pos... Kalau ada apa2 masalah leh call agen die tok repair....


Dapat buku baby free... Buku ni sangat best ok, dan sangat membantu untuk new mommy to be macam aku ni.. Info sangat banyak dalam nie, dari start ko nak conceived sampai la post natal preparation....

Aku recommend buku ni tok sesape yang bakal berkahwin and prepare to conceive.... Sanagt banyak info berguna yang dapat membantu..


Next kami ke MyBBstrore... Kat si ni aku dok beli mattress ngan bantal2 segala.. Pastu beli Poncho (nursing cover)... Semangat tol nak BF anak hehehe siap2 beli Poncho, yela Poncho ni berguna nak BF anak kat public area....


Dapat free Photobook sebab spend above RM1++... Hehehe photo book nie tarikh tamat 31st August so takleh la nak bt gambo tok baby so bt gambo to papa-to-be and mama-to-be aje la..
Skang dok bz edit2 gambo nak bt photobook nie...


List for baby dah hampir complete, pasni list to mommy plak nak complete kan.....


18 comments :

  1. uhhuk2..terbatok2 mak long disini hahahah

    wah bagos2 spectra itu sama mcm kak long punye dulu..hehe skang ni yg ada avent manual tu je.bagos gak avent tu.

    rajin2 la pam nanti ek...klw output banyak mmg ghairah gila nk mengepam...tp bila output merundum rasa xde semangat je nk pam heheh

    ReplyDelete
  2. weewittt!!dah beli breastpump!!chayok2!!i pun memang nak beli spectra 3 set tu..maybe next month kot..insyaallah..=)

    ReplyDelete
  3. wahhh...bagus2!! teruskan niat suci mu itu...hehe..selamat berkenalan...jom support breastfeeding ramai!!! saye sokong kamu beli awal2..:P

    ReplyDelete
  4. bgs info...nti klo da ade 'isi'..bole refer..

    ReplyDelete
  5. woah..da beli? bagus2.. :))

    ReplyDelete
  6. btol nana!avent manual pon bagus gak....aku skrg sebab susu da tak byk, gune manual jer...sebab auto pam tak berape kuat aa sucker die...manual bes~:D
    nway, auto aku spectra 7...mmg terbaeekk aa...aku rs same jer laa kot spectra 3.geng3 spectra.hehehe~
    jue!aku pon dpt free rm100 yg photobook tuh...minggu depan siap photo album.all about Aqil in 1 year~[tp aku tak kreatif aa jue...tak lawa sgt..huhuhu]

    ReplyDelete
  7. bagus tu Jue, awal2 dah smgt utk bf. dari pengalaman aku ms mula2 nk bf nipple akan sakit skit. tapi biasala mula2 kan. kena tau jgk teknik bf yg betul. mybe nurse akan ajar nanti.

    ermm, dari aku nmpk baby bf mmg antibody kuat. mcm Aisha jarang222 sakit. dpt jimat duit jgk, takyah beli formula.. chaiyok Jue!

    ReplyDelete
  8. ehh list utk mommy pun ada ekk :P

    ReplyDelete
  9. waa...seronoknya shopping barang baby..dapat free photography session tuuu yg menarik tu...

    ReplyDelete
  10. kak long~~ kalau mood merundum tu kene cari penguat semangat la.. manual pun ok cuma untuk org yg malaih ni nak mudah auto aje.. hahah

    ReplyDelete
  11. zaza~~ yeeaaa mari kiter sokong BF...

    ReplyDelete
  12. deena~~ jom la kiter sokong BF... beli pun tak rugi sok anak lain leh guna lagi..

    ReplyDelete
  13. N ~~ heheh sharing is caring..

    ReplyDelete
  14. mawar~~ beli je.. huhu nak sponsor takde sape nak sponsor.. eceh..

    ReplyDelete
  15. take~~ tu la photobook tu yg best tapi baby tak kuar lgi so gambo mama papa nye aje la..

    ReplyDelete
  16. zeti~~ tu la dengar cete memula sakit.. ngeri gak tapi takpe la demi anak.. ku tahan jua.. ewahh..

    ReplyDelete
  17. lily~~ eh tok mommy pun kene la ada juga hehhe

    ReplyDelete
  18. ain~~ memang syiok syopping pehtu dok ikat perot hahaha tak sedar dah over budget..

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails