Thursday, August 5, 2010

Antenatal Check Up 7 months/weeks

Monday aritu ada antenatal check up u ntuk 7 bulan… Okie, kejap je masa.. Dah 7 bulan dah aku mengandung, pejam celik pejam celik rasa cam eh dah nak due dah ke….

Check up kali ni sangatlah tak best.

Memula kene amek air kencing, tapi sebabkan baru je membuang air kecil kat rumah… Takde air yang nak dikeluarkan, so kene la minum air sebotol dulu and tunggu kejap then gi amek urine balik.

Test urine, all OK. No Glucose. Lega… Maklumlah, aku banyak sangat makan benda manis sejak akhir2 nie…

Then, amek berat badan.. Berat I maintain hocay.. Maintain! Tak naek tak turun.. Huwaaaa… Kupikirkan dah naik 5kg ke, ye la selera makan pun dah ok compare bulan2 yang lepas… Masa ni dah sedey dah, siap sedia nak kene marah ngan nurse.

Next, check BP. All OK. Alhamdulillah, takde darah tinggi.

Next amek darah. Hurm hemoglobin darah border line je. Aish runsing aku.

Masuk bilek dokter, memang sah kene bebel. Dokter kata aku tak makan, vitamin pun tak amek.

Mana ada! Aku makan tau, vitamin pun amek hari2, tapi mana la aku tau nape berat tak naek2.. Huhuhu.. Hampir sejam gak la aku diceramahkan..

Pastu kene suntikan tetanus dos kedua, kali nie kurang sket sakitnye.

Habes check up, singgah umah mak since nak nunggu husben habes keje kan. Cakap la kat mak, berat tak naek all that, mak aku pun kata, badan aku tak naek pun, muka pun tak kembang, yang naek perot je…

Hurm, badan tak naek tu bagus, tapi berat tak naek tu tak bagus. Nak lagi dah 3rd semester ni patut naek 4kg sebulan. Total kenaikkan berat badan aku sepanjang 7 bulan nie baru 4kg je.. Huhuhu..

Aihhhh risau betol aku, makcik aku yg saing peknen sama aku berat die dah 80kg ko…. Padahal before peknen berat die sama je ngan aku.. Sadissss betol…

Skang ada tugas baru, membuat carta pengerakan baby.. hikhik


10 comments :

  1. sikit jekk tuh yunk 4kg..xpe..nxt month msti naek k..

    ReplyDelete
  2. Berat naik sikit ajer...huhu..syok lah ya :)

    ReplyDelete
  3. dear..dont worry about ur weight la..i punyer weight baru naik 5kg compared to before pregnancy..earlier, i pun stress dengan berat x naik2..but my gynea said, as long as baby's growth is normal, then no need to worry..normal increment is only 0.5kg/week which means 2 kg/month..kalau naik banyak2, lagi bahaya tau!!

    so, dont worry k..

    ReplyDelete
  4. xpe berat x naik yg..yg penting baby dan mummy sihat dan xde apa2 masalah...:)

    ReplyDelete
  5. a ah....sikitnya berat naik tu...
    jgn susah hati, asal sihat n baby ok tak per kot...

    hah..kena kira berapa kali n take note time bila baby kicking...

    ReplyDelete
  6. n~~ hopefully naek la.. tak sanggup dengar ceramah....

    ReplyDelete
  7. Mrs Naqeb~~ tak sonok la yunk.. kene bebel ngan dokter... huhu

    ReplyDelete
  8. deena~~ really?? u pun naek sket.. ada geng la.... kira bukan kes2 spesel la i nie hehhee suka nau riso bukan2..

    ReplyDelete
  9. ana~~ alhamdulillah bb sehat

    ReplyDelete
  10. ain~~ tu la, skang kalau bb diam je saspen.... huhuhu selalu dok usap2 tengok bb ada reaction tak..

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails