Tuesday, August 17, 2010

Cerita pasal Ramadhan

Ramadhan 1
Hari ni memang sahur makan nasi la, gigih aku bangun masak kol 4. Petang ada 3D/4D scan kat Kelana Jaya.. Yang ni cete next entri la ye... So petang tu memang tak sempat nak masak, buka kat rumah emakku saja hikhikhik.. Sempat lah gi Pasar Ramadhan beli kueh feveret, tepung pelita...

Ramadhan 2
Masih lagi cuti, tapi puasa setengah hari je... Kol 11 pagi lutut dah mengigil, husben suh bukak since aku ni jenis kalau kurang air ke apa memang pitam aaaa.. So puasa kantoi di hari ke-2... So hari ni bukak di rumah je, masak sendiri la kan... Buat siakap masak stim and ayam sambal... Hari ni masak takde la was was sebab boleh rasa hahahaha....

Ramadhan 3
Berpuasa hari bekerja masa peknen pertama kalinye.. Alhamdulillah takde la susah mana, aku pun tak kene gi site so dok dalam aircond aje.. Takde la problem sangat.. Bulan puasa ni, ofis hour sampai 430pm, so memang 430 aku kuar tepat nak avoid jem kat paking and exit federal tu... Balik ni, dapat jugak masak, hari ni aku masak gulai asam pedas ikan, ayam goreng ngan sambal udang petai.... Ni memang masak guna hati je, takde rasa2.. Tak reti la nak rasa hujung2 lidah ni.. Kompem telan masuk perot terus HAHAHA...

Ramadhan 4
Hari ni Sabtu, aku ada 1st antenatal check up di Al-Islam.. Alhamdulillah semua berjalan ngan lancar and aku dah discuss pasal nak deliver kat sana dengan pakar perbidanan dia.. Of coz la aku pilih dokter muslimah lebey selesa dan kalau boleh mestilah nak dokter yang menyambut kelahiran anak aku nanti seorang islam..... Hari ni pun berbuka rumah mak, and makcik aku pun datang join sekali berbuka.. Memang meriah la berbuka beramai2 ni, adik aku yg belajar kat Uitm pun balik... So memang berselera la makan bila ramai2 nie... Menu amatlah banyak sebab mak yang masak.. HIKHIKHIK aku cuma buat kueh buah melaka aje.. OOooooo sedappp betol kuah buah melaka buat sendiri... Terasa gula melaka tu.. Kalau beli, tepung aje tebal, tak sedap langsung...

Ramadhan 5
Hari ni masa dihabeskan di rumah aje.. Pas sahur dah solat subuh aku pun tido la balik.. Bangun2 tengok dah kol 9 pagi... Tapi yang paling terharu ialah husben dah siap vakum rumah, mop rumah, basuh baju, jemur baju, kemas pinggan mangkuk.. Huhuhu rupa2nye time aku membuta, husben siapkan sume keje rumah... So that bila aku bangun aku takyah la penat2 kemas umah lagi... TERHARU gileeeeee.... Husben kata aku dah berkorban bangun pagi masak tok sahur, kang petang penat pun masak gak tok buka takde nak mengeluh walaupun tengah sarat2 gini so apa salahnye die tolong aku bt keje rumah nie.... Hurmmm... Siyes rasa nak menitik air mata aku dengar time nie.. Hari ni pun aku tak berjaya pose hingga tamat waktunye, rasa flat giler... End up kol 2 ptg aku berbuka ngan kurma dan air susu... Arini menu berbuka aku, Ikan bawal sweet sour, udang ngan sotong goreng celup tepung and sup sayur... Hehehe berselera husben ku makan...


Ramadhan 6
Ni adalah semalam, aku berjaya juga untuk puasa penuh sehari... Agak letih jugak semalam tapi aku bertahan jugak.. Petang tu memang mengigil la kaki, masak pun kejap2 gi duduk sebab kaki rasa lemah jee... Tapi berjaya jugak masak sambal sotong, sayur lemak bayam merah, sambal belacan, ngan ikan goreng.. nom nom nom... hingga menjilat jari.. sebab ada sambal belacan tu.. hehehe...

11 comments :

  1. hamboi2..meriah masak lauk berbuka yer..i masak jugak,tapi simple2 jer..tu pun, mmg mampu masak jer..kemas2 lepas masak tu, serah pada "assistant chef"..hehhehe

    ReplyDelete
  2. take care dear..semoga dapat menghabiskan saki baki opuasa yang seterusnya ni ya :)

    owhh your husband so sweet...really understanding kan...hehe

    ReplyDelete
  3. alololo.....tawadduk la encit lee kamu....bagus la....

    pegnen pegnen pon....lauk tataaap meriah ekk...baguss....banyak pahala bila suami suke makan masakan kamu.....hehehhee....selamat berpuasa jue.....kalo x larat x yah paksa diri...paksa diri masa nak ganti nnti je...heehhehe

    ReplyDelete
  4. deena~~ kiter pun masak je, pas makan mmg husben la take over keje kemas basuh pinggan segala hehhee

    ReplyDelete
  5. mrs nageb~~ alhamdulillah, husben memahami.. kalau tak jenuh gak kan...

    ReplyDelete
  6. n~~ selamat berpose untuk mommy-to-be tu jugakk hehehe

    ReplyDelete
  7. huda~~ alhamdulillah, moga2 kekallah ringan tulang gitu..

    boleh je tak pose cuma bila pk nak ganti tu.. elmah betol.. tu yg seboleh mungkin bertahan...

    ReplyDelete
  8. besnye dapat berbuka ramai2 ngan family. nad dpt berbuka ngan family nad nnt awl bulan depan. lmbt lg, sob3

    ReplyDelete
  9. Jue, bagusnya husband ko kan....hehe...dan rajin nya lah isetri dia masak pelbagai.mana taknya sumai tak sayang ada isteri yang rajin macam ni, w/pun tgh memboyot..hehe..selamat berpuasa Jue

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails