Tuesday, November 2, 2010

Ar-Rayyan & Mommy update

Salam..

Semalam 011110, wow cantek tarikh.. Genap 29 hari Ar-Rayyan lahir ke dunia dan saya bergelar MAMA.. So sweet! Eh betollah, bukan senang tau nak dapat tittle Mama/Ibu/Mommy/Mak or yang seangkatan.. Anda perlu menjadi gemok stretchmark merata2, membawa perot yang ada little khalifah ke hulu ke hilir dan ke mana2 saja anda pergi selama 9 bulan, 9 bulan is a long long journey oke.. Then perlu menahan saket contraction 12 hours to 24 hours, then kene ada koyak2 push2 jahit2 untuk deliver the little khalifah to this world then only you will be call as MAMA.. See, sangat panjang kan perjalanan.. But believe me, its all worthwhile...

Yesterday bawa Ar-Rayyan for 1st months check up and immunisation di Al-Islam Specialist. And yes, mommy pun ada post natal check up with O&G Dr Norlida...

Memula kiter cete pasal Ar-Rayyan dulu.. Ohh mama and papa sangat la worried kalau Ar-Rayyan akan nages berteriak sakan bila kene injek Hepatitis B, we both sangat berdebar2.. Over kan? Anak yang nak inject, mak pak yang risau berdebar lebey.. Tak tahu la nanti camne ghuper kami berdua bila anak nak akad nikah.. Hikhikhik..

Masa menunggu turn number kami tu naik, I feed Ar-Rayyan sekenyang2nye dengan harapan dia takde la cranky sangat masa jumpe Paed nanti kan.. Kalau cranky susah plak nak cucuk peha yang gebus mulus tu.... When our turn comes, kami bertiga, mama, papa and opah masuk la beramai2 teman Ar-Rayyan...

The Paed asked about development progress of baby.. Contohnye:

- Baby ada tak senyum?
- Respon to sound and movement?

All those yang Paed tanya memang ada la.. Ar-Rayyan is such responsive baby, pantang nampak orang berjalan, he will focus his eyes and follow sampai la orang tu hilang dari pandangan.. But actually baby at this age, cant see exactly, baby just nampak macam bayang2 je.. Unless la jarak dekat kan... So we have nothing to worry here.

Then tiba masa physical check up.

Berat: 4.5kg (naik 1.5kg masa birth only 3.06kg, OMG my son grow very well with my milk.. Alhamdulillah, praise to Allah for HIS rezeki)
Panjang: 51cm (1cm longer than birth)
Ukur lilit kepala: 37cm (2cm longer than birth)

Overall is a normal and good development progress..

After that tiba lah masa yang dinanti2 kan.... Injection!

This time I tak tengok pun, opah je yang tengok with his papa.. Seperti bese mama adalah berhati tisu tak sanggup nak tengok anak sendiri kene injection.

Tetibe dengar bunyik "EEEEKKKK"

Pastu senyap.. Ohhh Ar-Rayyan didnt cry langsung, cuma bunyik sket je.... Good boy la anak mama ni, sangat brave ok!

Then Paed prescribe medicine. After that kene tunggu turn mama for post natal check up plak... Yang tu sambung next entri la, sebab panjang jugak nak cete tu...


3 comments :

  1. so sweet,worth with kan

    indah nya

    ReplyDelete
  2. baby x rs sakit lg kot..after 3,4mnths die br mula rs sakit..gud boy...nek 1.5kg...msti gebus...comel..

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails