Monday, January 3, 2011

Pil Perancang Noriday.. Tolong la jawab soklan aku nie....

Okey, seperti yang korang tahu aku nie bersalin Czer so memang kene jarakkan anak at least 2 years ni pun atas advised gynae..

Sebabnye nak bagi luka dalam ni fully heal la kan... Sebabkan aku tak suka natural planning either it gunakan kondom or anzal (seme pembaca belog 18 tahun ke atas kan) so aku decide amek je pil perancang...

So gynae advised go for Noriday, pil ni takkan efek susu badan sebab aku kan menyusukan Ar-Rayyan..

Masalahnye skang aku dah terlupa nak makan 2 hari.. HOHOHO ini lah masalah aku bila makan ubat, sokmo lupenye..

Doc ada kata kalau sehari lupe, besoknye makan 2 bijik pil terus tapi kalau dah 3 ari lupa camne ye????? Huhuhuhu..

Ada orang boleh tolong ka??

21 comments :

  1. bila teringat makan aje. pastu makan lagi malam tu. then, elakkan bersama selama seminggu untuk mengelakkan 'kemalangan'. hehe..

    ReplyDelete
  2. ye ke? saya ni makan kol 9 pagi setelah 2 malam terlupa.. okeh ke eh??

    ReplyDelete
  3. ko dh makan ke? ainul tggu 100 hari br makan.nurse penah bgtau kalo lupa cuba elak 'bersama' dlm ms terdekat tu.seminggu ke..

    ReplyDelete
  4. apsal tak go for enjek???efek susu ek???tak reti nk menjawab laa...sebab aku mmg tak mkn pil...:(

    ReplyDelete
  5. Okay x pil ni? ada ganggu hormon badan x macam orang kata takut gemuk la,period x teratur.
    Pharmacy ada jual?

    ReplyDelete
  6. aah, tak perlu makan 2 biji sekaligus. bila teringat tu makan macam biasa. tapi elakkan bersama at least 2 hari untuk stabilkan balik hormon

    ReplyDelete
  7. boleh. nanti mlm kang makan lagi 1. kendian sambung makan mengikut hari mcm biasa.

    kalu buleh set kan alarm untuk makan ubat.

    ReplyDelete
  8. xreti nk jawab sebab xmakan apa2 pil pon heheheh

    ReplyDelete
  9. Makan macam biasa cuma kena start balik kiranya. So, make sure dalam masa 7 hari makan ubat semula yang tak lupa tu, jangan "bersama suami" ye. Takut2 tersangkut pula..

    Akak pun dulu pernah makan Norriday, tapi masalah sama, selalu lupa, so skrg planning sendiri. Dari anak ke dua planning sendiri, lebih mudah...Sebab dulu sebab terlupa ubat tulah, yg melekat tu..hehe

    ReplyDelete
  10. x suka gak nak makan2 ubat ni..sebab mesti lupa punyer..

    ReplyDelete
  11. kak munna pun makan pil ni... biasa klu terlupa terus makan ..lepas tu makan pil mcm biasa .. awal2 dulu mmg selalu lupa .. tetapi bila dah biasa mmg dah set time bila kena makan pil...

    ReplyDelete
  12. hoho..klo N prefer tradisional kot..nk mkn pil..wuaa..x suke...

    ReplyDelete
  13. norriday? org kata kalu makan pil ni akan mrangsang air susu..taktau la tak pernah cuba..

    nak saye bg petua tak?

    pasal makn pil ni,kita selalu lupa. so amalkan yg buat sendiri aje..caranye mudah..pagi2 cek suhu badan (pastikan malam tadi tidur cukup lbhkurg 8jam), klu suhu badan normal,maknanye tak brpa subur..klu naik,itu subur..kalu nak anak,elokla malam ni bsiap sedia..tp klu nak jarangkan pl,elok la 'mngelak'..
    yang saye ni,kawan baik,doktor ajar dia sbb same problem wit u,doktor suh jarakkan anak sb bsalin operate..

    yg lain jom sama2 cuba.

    ReplyDelete
  14. saya pun amik noriday.. utk elak terlupa mkn, saya setkan alarm di phone.. mkn pun klau bleh diwaktu yg sama jerk stiap ari..

    ReplyDelete
  15. salam..

    tlong saya..sy terlupa nk mkn pil noriday dah 2 hari..cane ek?sy tgh period ni.patutkah sy sambung mkn pil ni atau stop je, mkn yg strip baru?atau tggu 1st period utk next month?tolong..mcmna ni?saya baru pas bersalin anak pertama.

    ReplyDelete
  16. salam..

    tlong saya..sy terlupa nk mkn pil noriday dah 2 hari..cane ek?sy tgh period ni.patutkah sy sambung mkn pil ni atau stop je, mkn yg strip baru?atau tggu 1st period utk next month?tolong..mcmna ni?saya baru pas bersalin anak pertama.

    ReplyDelete
  17. Salam tq bg info pasal pil perancang.. Saya br first time mkn pil perancang..kbykn cdgkan pil yasmin sbb yg tu yg terbaik.. Takut jgk mkn pil murah kang melekat pulak.. Sy nk mkn dlm sebulan 2 ja kot gitu sbb sy nak impln je pasni.. Sy sblm ni guna implanon dkt 3thn senang sgt.. Xyh pikir ubat.. Pil yasmin rm50 sepapan utk sebulan.. Tp kalo setahun dah rm750... Baru kos setahun kalo mkn pil.... Bagus pakai implanon lagi rm500 utk 3tahun.. Biasala semua jenis prcg keluarga ada side efeknye...

    ReplyDelete
  18. Sis..kisah kita sme..tp sy truskn mkn pil sljutnya..yg ttinggl 2ary sy abaikn..gndung xye nnty..bsama dh..

    ReplyDelete
  19. kalau smlm kita lupa mkn dan dh bersama , dan sedar yg kita terlupa tu dh mlm ni cmne ek??

    ReplyDelete
  20. kalau smlm kita lupa mkn dan dh bersama , dan sedar yg kita terlupa tu dh mlm ni cmne ek??

    ReplyDelete
  21. kalau smlm kita lupa mkn dan dh bersama , dan sedar yg kita terlupa tu dh mlm ni cmne ek??

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails