Wednesday, January 12, 2011

Susu ibu tak baik?? Mana ko belajar??

Cetenye gini, semalam aku ada site survey ngan customer kat Klang... cam bese la, dah tengahari tu tibe la time tok pumping kan...

Mula mencarik masjid ke hapa.. Masa ni ada minah ni dok follow aku, ye la dah sume laki je kan, kami berdua je gurls kat situ..

Aku pi la ngan minah nie.. Bila aku cakap aku nak pump susu, die dok tanya aku.. Lebey kurang gini la perbualan kami..

Juelee: I nak cari tempat nak pump susu ni.

Mrs A: Eh, U still BF your baby? Kenapa? Susu mahal eh??

Juelee: (Choiiiiiii, ko ingat aku papa sangat ke? Tak mampu nak beli susu anak.. Tapi ni cakap dalam hati aje la eh) Aah... Susu ibu kan bagus.. Lagipun susu I banyak, bagi je la...

Mrs A: Formula milk skang kan bagus ada DHA for brain la, belilah yang mahal sket.. Baru Baby U bijak..

Jeelee: (Aku dalam hati dah angin dah nie, dah lak bilik equipment tu panas.. Ada gak makan kasut time nie) Eh formula milk tu kan susu lembu, susu ibu ni susu manusia.. So mana lagi baik nak bagi anak I minum?? Susu lembu ke susu manusia? Lagipun I pernah pegi talk, doc tu kata kalau minum susu lembu bodoh macam lembu kalau minum susu ibu bijak la macam manusia... (Mulut aku dah stat lazer la time nie, dah benggang..)

Budak tu dah diam dah time nie, muka tak puas hati je.. Tapi aku tau die ngah pikirkan ayat nak fire aku balik tu..

Mrs A: Ala, mana2 pun sama je...

Juelee: Eh dah sama pulak tadi U kata lain...

Mrs A: Anak I tu nyusu FM elok je bijak, 3 tahun dah tahu ABC.. Lagipun susu badan ni kang tetek cepat kendur.. dah la leceh, tengok ni kene pam pam.. U pun I tengok dah amcam sales gurl dah, kiri kanan bag, laptop lagi...

Juele: (WTF!!!!!!!!!! Aku dah rasa tensen gile ngan minah nie, kuno betol pemikiran die nie tau!Dah la cakap aku serupe salesgurl...) Suka hati u la, nak jaga aset kan.. kang larik plak husben.. Ye tak? I dont mind pun my breast nak kendur ke, layut ke... As long, my son get the best from me... Dan setahu I BF ni leh reduce risiko breast cancer and jaga badan jugak..

Mrs A: Ala, I jaga makan.. Lagipun famili history takde pun cancer ni, bab badan tu skang kan banyak slimming centre, lagipun I pakai Premium Beautiful, so body I maintain aje la... Tak payah susah BF anak pun..

Juelee: Hurmm ye la ( dah malas nak layan, nak menang aje kan.. SO amek ler!!)

Gitu la perbualan aku ngan Minah A ni.. Gile stress aku dengar pemikiran die... Tang t*t*k kendur tu yang tak menahan..

Dalam Al-Quran sendiri cakap susuilah anak kamu sehingga 2 tahun...
Apa yang terkandung dalam Al-Quran tu adalah perkara yang penuh kebaikan, kalau dah itu suruhan Allah, semestinye ada sebab di sebalik tu..

Kiter pun dah tau kan apa kebaikkan susu badan ni.. Banyak.... So buatpe nak deny hak anak2 untuk menyusu susu ibu die, semata2 sebab nak jaga fizikal.. Hello babe, takat nak jaga aset yang satu tu, jangan risau... Skang moden macam2 kaedah ada, lagipun kalau postur kiter betul.. Insyaallah benda tu boleh dielakkan, lagipun lama mana ko nak menongkat donia, lama2 dah tua sok kendur jugak...

Aku takde niat la mengutuk orang yg FM anak die, its up to you... Pilihan atas diri sendiri, aku paham, ada orang nak sangat BF anak die tapi ada masalah macam nipple die buta la, susu kurang its ok... Itu rezeki anak masing2, yang aku geram ni bila cuma mempekecikkan usaha mommies yang nak BF anak die.. Buat hal sendiri sudah, ko tak suka, diam2.. tak payah nak kutuk2 pastu dok kondem macam2...

Naseb baik aku kuat semangat lagi, akibatnye minah A semalam aku tinggalkan je kat Klang tu HAHAHA.. Memula die nak follow aku sebab tak tau jalan.. Last2 aku fed-up ngan gaya eksen die tu, aku pun blah je..

Padan muka ko!

Aku rasa nak emel je kebaikkan BM ni kat die... Isk isk...


Dan ini.. Hasil BF anak, badan aku dah kembali seperti dulu dan berat badan aku lagik ringan dari time aku bujang.. Skang berat aku 50kg je tau, cuma perot je ada muncet sket.. Itu lemak degil takmo kuar..

Trademark PEACE tu tetap ado.. Cis!



41 comments :

  1. tsk..ade ckit terasa di situ..wahaha..hmm..mulut org mmg xleh nk tutup..kite buat ape yg terbaik untuk anak kite..peduli kn je org2 yg buta hati ni..

    ReplyDelete
  2. wa, gila tak berilmu lansung pompuan tu. suka ati la nak kasi susu ape pun. susu cap junjung ke, susu ideal ke tapi bab ngate susu ibu tak bagus tu memang mintak nak makan kasut le kan.

    aku tengok org breastfeed anak lama-lama ni jeles tau. semoga baby no 2 ni aku leh bf anak aku sampai 2 tahun.

    ReplyDelete
  3. manalah dia belajar kat FM lagi bagus dari breast milk...

    mgkn dia tak puas hati yg dia tidak dapat bf anak dia kot...

    apa2 lah kan. yg pasti susu manusia tuk manusia. Kalau tak nak susukan anak jangan lah nak kondem2 pulak kan..

    ReplyDelete
  4. haiyaakkkkk..kenyatann yg bikin panas jekk...!!ishh...aku ni lagi bangga la sbb dua anak dua2 BF exclusive.isshh...tapi kalo org ckp mcm ni mmg aku fire balik.

    ReplyDelete
  5. erm takyah layan la org camtu dik oiii, buat sakit hati jer..
    cam akak ni klau boleh nak full bf baby akak tp sbb kurang susu tu yg kena campur dgn fm tu huhuh
    kita mesti la nak yg terbaik utk anak2 kita kan..

    ReplyDelete
  6. eeeiiuuu sengal yer minah tu...aku ni dok menangis siang malam sbb baby x nk breastfeed... gila betul... tetiba jer rasa cm nak marah... huhuhuh...

    teruskan perjuangan i sokong... breastmilk paling baik utk our baby.

    ReplyDelete
  7. rase mcm geram je kt minah tu. die x blajar ke kebaikan susu ibu. even i bg bby FM milk rase sesangat geram. mmg sgt2 inginkan anak fully bf tp air susu mmg sedikit. susu ibu mmg x terbanding n x ternilai dgn mane2 fm kan. even fm yang paling mahal pon. xpe, biar la die ngan dunia buta die tuh..

    ReplyDelete
  8. orang macam ni, anggap jer laa ada skru tercabut...hihihi..i pun penah kena..kesian pun ada sebenarnya kat dia..=D

    ReplyDelete
  9. ASTAGA
    apa punya bangan pompuan tu
    dia tak penah baca ek artikel kt obesea sana
    sorang anak pam susu dia utk kasi bapak dia mnm susu badan dia sendiri
    reason dia xsure sebab apa xingt dah
    sebab apa.

    susu ibu adalah makanan terbaik utk bayi
    xde mana susu formula bole lawan
    mmg tak skolah
    bodoh

    ReplyDelete
  10. salam... saya sukala awak stand up for BF... patutnye awak bg je ayat al-quran tu kat dia...mesti dia terdiam terus...

    ReplyDelete
  11. sapakah beliau itu??? kesian buta ttg kenikmatan & kebest'an breastfeeding.

    ReplyDelete
  12. uih..laser nya mulut budak tu, kalu ayu pun pans tu...dah sah sah kat in susu formula tu pun tulis..BF lagi bagus...
    sokong BF mom!!

    ReplyDelete
  13. susu ibu tue adalah hak anak kiter.. peduli aper org nak kata.. org yg xder ilmu jek yg akan kuarkan kata2 xbest ttg susu ibu nie.. kiter sebagai ibu tau aper yg terbaik utk anak kiter kan..

    ReplyDelete
  14. yurp, maybe laa kendur sket..tp kan ade slimming centre :P~...
    org kat malaysia sebenanye da terpengaruh ngn iklan susu formula. kalo kat luar negare mmg takleh buat iklan susu tepung lagi bagus dari susu badan.cube tgk kan setiap susu tepung akan ade amaran..SUSU IBU ADALAH YANG TERBAIK.tp org malaysia semua tuh tak nmpk..sebab tulisan nyer kecik aje...aku bengang nyer bile die cakap camtuh, jue!!kalo aku ade ngn ko tuh..siap laaa!!!!mmg terok kene ceramah.lagi satu aku bengang ayat die..susu formula yg mahal, anak lagi bijak ek?????BODOH GILER!!!
    --hangin aku nih..walau aku da tak susukan anak, aku tetap sokong 100% susu ibu!susu ibu terbaik!!duit bukan laa isu!!tp khasiatnyer...Allah tak akan adekan susu ibu for nothing!!!geramnye aku nih jue!!emo..emo

    ReplyDelete
  15. Eeii.. Menyirapnya dgr org ckp camtu.. Rs nk lempang lelaju jer.. Harap cabaran camni akan menguatkan lagi semangat Jue & ibu-ibu bf kat luar sana.. cayok2..!!

    ReplyDelete
  16. hoh...sape la minah tu?? vendor ke? grrrrrrrrrrr....budus...
    ala...jue, diorang ni dalam hati tau sbnrnya BM is better,tp otak tu takmo terima.....

    ReplyDelete
  17. ish..ish..ade lagi org mcm tu ye!! skrg ni org berlumba2 nak bfeed anak2 ketinggalan betol la dia..sedih dgn manusia camni..kan? ckp kat dia nnt sampai ms kendur jugak..ingat nak cantik n tegang sampai bila2 ke??!! huh!!

    ReplyDelete
  18. jd bf mommies ni kena byk sabar memang akan ada suara2 sumbang x sokong penyusuan tu...sangat x faham dengan perasaan dengki manusia ni

    ReplyDelete
  19. susu ibu adalah susu yg paling berkhasiat...

    ReplyDelete
  20. bodoh punyee olang!! apee daaaa...BF is the best maaaaaaaaa!!

    ReplyDelete
  21. mrs.a kurang lagi ilmu dia pasal bf ni... org skrg sibuk dgn penyusuan susu ibu... dia dah tertinngal lrt...

    ReplyDelete
  22. adehh..klo x bole nk bF..xperlu kot nk ckp2 org cmtu..skrg mmg laa ank ko pndai..stakat ABC...cuba suh wat add math nti..tkial2...hahahaha..geram2...

    support bF!!

    ReplyDelete
  23. sabar je la juelee kan. nak kena ketuk kepala org tu. baru dia sedar. hahaha. rezeki awak kan susu banyak.

    ReplyDelete
  24. kalo sy pon nk sgt susukan anak smpai 2tahun. apela naseb setahun je sempat. sy tggl dia kt kg 2mggu g keje kt kl. lps 2mggu sy amek dia, dia dh tanak isap. sedih sgt. susu byk tp paksa cmne pon dia tanak. menangis2 sy kak. susu bdn la bagos. respect akak! *akak beli kt mne pam tu? yg letrik kan?

    ReplyDelete
  25. ko print jer gambar kebaikan BF tuh, simpan lam beg. jumpe lagi pompuan camtu bagi jer bior palotak dia pikir sendiri plak.

    ntah pape, dulu skolah tak tinggi kot. hakhakhak...

    ReplyDelete
  26. pulak!sekolah mana lah tu yang dia belajar camtu..memang lah hangen kan..kan...takper sabar lah ya :)

    ReplyDelete
  27. Sabar je la jue
    Kita doakan semoga dibuka hatinya utk menyusu anaknya yg seterusnya...
    Memang penat nk layan org yg tak faham nih. Apa yg mampu kt doakan yg terbaik utknya..dpt gak kita pahala, InsyaAllah

    ReplyDelete
  28. kes awk sm ngn sy..ade kwn sy br pregnant so sy promote susu ibu..dia kata ape tkpe bl susu fm..mahal pn tk slh sbb tuk ank sendiri..rs geram je bl dia kata gitu..susu ibu la plg mahal kt dunia ni..

    ReplyDelete
  29. sah2 org yg cakap tu dungu..jgn layan jue..biar kan je..budus org tu

    ReplyDelete
  30. eiiiiii minah tu tak mengaku kalah.....sah dia tak banyak buat research/membaca pasal kebaikan susu ibu.

    Awak kena tunjukkan kat dia awak berjaya susukan rayyan sampai 2 tahun.

    Next time cakap kat dia susu ibu anak tak mudah kena penyakit, ibu yg menyusukan juga menten slim+cepat kecutkan rahim bila lepas bersalin.Tetek kendur, tak yah risau jamukan ada...makan jerklah:):)

    ReplyDelete
  31. Aper la sengal minah tu.. Abaikan je la org2 camtu

    ReplyDelete
  32. cakap kat dia kimora lee artis oberdea tu pon BF anak tauuu..... dan susu ciptaan Allah dgn susu ciptaan manusia mana bagus? suruh dia jawab. kekekeke....

    ReplyDelete
  33. ms A tu malay ke apa?aku lagi jeles org leh BF anak lelama..maklumla dulu time bersalin kurang ilmu di dada...kawan2 takde yg beranak lg masa tu...kurang menjelajah ke website2 psl BF....menyesal sampai sekarang sbb khayra nya antibodi x berapa kuat...2nd child kalo ada rezeki mmg tekad nak BF...KIM SALAM kat ms A tu dengan ucapan..."jadi kau mampooo???"...ekekkek

    ReplyDelete
  34. Ader jugak orang macam tue yer? Kalau kiter, tak tau nak reply camner, sebab dah bodoh sangat...^^;;

    Anyway, bagus you reply macam tue...:) Go breastfeeding..!!

    ReplyDelete
  35. agaknya dia mgm dah depress sbb xdpt susukan anak, so dia condemn orang lain supaya orang lain tak susukan anak juga.

    atau dia memeang DENGKI.

    ReplyDelete
  36. em ada gak org mcm ni kan..aishh..sy ni klu boleh nak bagi susu badan smp 2 tahun ke ats..tp rezeki smp setahun je..sedih nk kena bg fm..tp ada gk yg bangga bg fm kat anak die..ish2..

    ReplyDelete
  37. minah bongok manala ckp camtu...issh rasa tercabar ni kita sebagai BF tegar ni..suruh dia jumpa doktor n buat perbandingan mana lagi bagus...kalau dengan saya ni dah lama ku fire2 sampai hangus...

    ReplyDelete
  38. ada jugak orang kurang info mcm ni kan?sure tak pg breastfeeding class tu.kesian2...

    ReplyDelete
  39. ngok ngek punye pompuan!!susuibu susu terbaik didunialah!!
    1st time datang u punye blog..i follow!!! ^_^

    ReplyDelete
  40. lagi info tentang penyusuan bayi di SIHAT SELALU - Masalah Penyusuan Bayi

    ReplyDelete
  41. alaaa dia sakit ati lah tuh sbb dianya susu takde ... hahhaha
    Mama cukup2 bangga bercerita kat kengkwn yg mama dpt bf anak2. kendur? hu3 mamanya tak pun. Almaklumlah .. dedulu ms anak dara mamanya kecik shumil jek. tp skangnih ... amik ko .. selambak .... seronok pe? lalalalallalala

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails