Wednesday, January 5, 2011

GAMBAR KENANGAN PERCUTIAN 2010


Sticky note sampai tahun depan..


sape nak join contest nie, klik sini...

So percutian yang terBEST bagi aku sepanjang tahun 2010 ialah percutian ke Pulau Krabi, Thailand bersama suami dan bestie ku sejak di zaman belajar lagik...

Actually trip ni kira trip honeymoon gak for me and hubby, lepas kawen kami berdua pre honeymoon ke Pulau Redang dalam bulan Mac then ke Krabi pada 3 May- 7 May (4 ari 3 malam).. So aku namakan oliday aku nie : Honeymoon and enjoy with love one!

5.1 - Nama Oliday : Honeymoon and enjoy with love one!



Ni la geng rombongan Cik kiah ke Krabi... Gamba diambil atas bot.. Siyes view kat Kepulauan Krabi ni memang lawa...

5.2 - Hotel/tempat menginap : ni aku bagi 5 bintang.. *****


Kat bawah ni view otel dr luar, kami yg dok berendam dlm swimming pool setelah puas bt island hopping dan snorkelling...


Ni plak gambo dalam bilek.. lawa kan?? Kalau gitau rege mesti tak caya, 3 mlm dalam RM2++ ... Kalau tengok website mmg mahal, tapi rejeki kami dapat diskaun kaw kaw punye...




Kami book otel dari Mesia lagi, otel ni namanye Ao Nang Buri Resort, terletak di pantai Ao Nang.. Pantai betol2 depan otel aku... Aku sangat sangat sangat sangat puas ati ngan otel nie.. view lawa, bilek best giler macam honeymoon suite padahal book bilek biasa aje ( memang rege bilek murah la bila tengok condition bilek yang sangat selesa)... Siap ada swimming pool and yang penting terletak di tepi pantai dan malam sepanjang jalan tu adalah happening giler...

5.3 - Makanan : aku bagi 4 bintang...



Makanan halal kat sini senang nak carik, tapi memula kami pun tanya org situ jugak mana ada kedai halal kan... Bila dah tau, memang senang la, agak2 kalau malas jalan kaki dari otel, naik je tuk-tuk (sejenis kenderaan yg pemes kat Thailand) Harga die perhead 20 bath (kira convert RM - RM 2 la)

Makanan yang sedap kat sini Tom yam die memang SLURPPPPPPPP.. Sampai skang aku tak jumpe Tom Yam yang mabeles gitu kat Mesia nie.. Sedapppp weiiiiii....

Di bawah ni gambo masa sarapan pagi... Siyes kene rasa laksa die.. Sedappp hingga menitiskan air mata.... Nasi kuning die pun sodappppp...



Pastu aku suka Pan Kek die.. Pan Kek die pelik sket dia ala2 roti canai tapi garing.. Ada macam2, boleh letak mango, banana, strawberi, apa2 buah yg korang nak la.. pastu topping die cokelat, peanut, strawberi ganache dan macam2.. tetiap hari memang aku akan beli pan kek ni, sedapp sangat dan tak jumpe di Mesia... Terbaik + lemak berkrimmm laaa.. Rege dalam 25 bath - 40 bath (convert la sendiri).. Kalau takleh bayang camne rupe pankek Thai ni, leh refer entri nie...

Pastu malam nak makan memang senang sebab sepanjang pantai Ao Nang tu ada banyak stall yang jual makanan, nasi goreng la, berger la, sandwich la...

5.4 Kemudahan : Bagi rating 4 bintang

Kalau duduk kat pantai Ao Nang ni emamng senang la, sume ada kat sini, tourist centre ada, travel agent ada, nak carik teksi senang, nak carik kedai makan senang, kedai souvenir pun ada sepanjang pantai.. pusat urut, spa pun adoo.... hikhikhik salah satu ektibiti kami adalah berurut.. Syiokk wooo plus murah plak tuh!!!!! Berbaloi-baloiiiii..

5.5 Kebersihan : Bagi rating 4 bintang

Pada aku kebersihan kat area aku bercuti nie memang bersih la, masa gi island hopping pun pantai laut pulau die sume bersih2.. takde nampak sampah sarap merata sume...



5.6 Extra info..
gambar ni kat pulau kat sana.. island hopping ni ada melibatkan 5 pulau tak silap... Sume pulau2 adalah cantik2 sangat... pasir putih halus mulus aje... And yes, kene snorkelling kat sini... Air laut sangat jernih, dari atas dah leh nampak ikan berenang2, corals sangat lawa dan berwarna warni macam2 bentuk pulak tu...


Ni plak kat pulau mana ntah... lawa kan???



Yang kat air panas.... Best jugak kat sini...

Yang ni snorkelling di tengah lautan... memang bunyik cam seram tapi cuba lah!!! pasti tak menyesal... Keindahan dalam laut yang tak terucap ngan kata2 akan anda lihat.... Tengok la ikan2 tu, jelas kan nampak??? Ni snap dari atas boat...


Kalau boleh p la time Jumaat sampai Ahad, ada pasar malam kat pekan, kat pasar malam lagi best jejalan.. Kami gi Isnin sampai Khamis so tak sempat singgah ke pasar malam...

Ektibiti yang leh buat kat sana macam2, pakej pun dah sedia ada kat travel agen.. Pilih je.. Ritu ingat nak naik gajah menjelajah hutan tapi ada 2 peknen ladies so tak dapek la...

Hotel book la dari mesia tapi pakej nak buat ektibiti island hopping, nak gi air panas ke naik gajah ke elok beli kat sana.. Sepanjang pantai tu banyak travel agent.. So kiter leh la tawar menawar.. And normally dapat harga murah gitu....

Minum la fruit shake kat sana, di jamin sedap... harga cuma 20 bath.. Murah kannn????
dah la die blend freash fruit tu sebijik ko.. Memang takde campuran perasa ke apa air gula ke... Sepenuhnya manis buah... Glurpp glurppp....

Total perbelanjaan percutian kami (me+hubby) ke sanalebey kurang RM1500..
Ini termasuk otel+flight tix+makan+syopping+pakej ektibiti+transport
Murahhhhhhhhhh... sekiranya kita pandai merancang budget dan pandai pilih.... So jangan lepas kan peluang ke sana ye Deqlis.....

Boleh tengok entri saya berkenaan Cuti2 ke Krabi pada link nie... Day 1, Day 1 (nite), Day 2 (Phi Phi Island Tour), Day 2 (Phi Phi Island Tour-cont), Day 2 (nite), Day 3, Day 4...

dalam entri tu ada full itenery kami kat sana siap rege2 pakej skali...



12 Dari Hati ke Hati:

deqlis said... Best Blogger Tips

Salam Juelee..
salam kenai yer..

wah!! bestnyer percutian nie!!.. i like!!! info detail hingga teruja ku dibuatnya...
gud luck yer ^__^

Fatima Saiful said... Best Blogger Tips

heheh...dah agak ko akan letak percutian p krabi!sebab mmg BEST giler aa kenangan p bercuti kat krabi kan??aku pon sampai skrg tade lg dpt rs percutian yg lagi bes dari p sane.huhuh..ekceli yg bes sbb pegi ngn KORANG!!!ayuh bercuti lagi...!!!

Heidi Shafiq said... Best Blogger Tips

wow best giler.. :)

Aleyn said... Best Blogger Tips

Cantiknyer tempat ni...

lily lotus said... Best Blogger Tips

bestnya sis :) all the best yer...

Nobita Sensei said... Best Blogger Tips

wuuuuiiii..jernihnya air..

Biqque said... Best Blogger Tips

jom masuk contest-best photo travel i ek :)

http://biqque.blogspot.com/2010/12/i-love-click-my-best-travel-picture.html

Norasikin said... Best Blogger Tips

Saya pun pernah pegi thailand tp kat bangkok la. Paling best makan kat restoran dalam cruise. Rasa mcm tak percaya. nasib baik la semuanya sponsor

Amrina Kiwilicious said... Best Blogger Tips

best3
:)

Anonymous said... Best Blogger Tips

cantiknya....i loike

Biqque said... Best Blogger Tips

anda telah mendapat undi saya :D

cikpuanhady said... Best Blogger Tips

wahhh..menarik..menarik..sudah rambang nak vote yg mana ni..apapun, good luck ek..

Jom skodeng :Notre Belle Histoire


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails