Hurm oleh sebab now Rayyan picky on solid food, beliau hanya suka makan pasta dan seangkatannya... Kalau bagi nasi bercinta la nak habes. So everyday, terpaksalah saya memerah otak memikirkan resipi2 yang sesuai buat si bujang yang dah pandai demand tu. Dalam masa yang sama tekak bapaknye pun boleh cater jugak. Malas ler nak masak banyak2, lebih2 lagi kalau hari kerja kan.
So hari ni saya akan share resipi Pasta Aglio Olio versi Juelee.. T___T
Actually ni versi campak2 je, apa bahan yang ada dalam peti ais, yang itu la saya tabur masok.
Bahannya seperti di atas:
1. Bawang besar didadu
2. Bawang putih potong dadu jugak
3. Tomato penambah rasa
4. Hotdog dihiris
5. Kebetulan adalebihan chinken minced, so saya perabeskan je.
6. Cili padi tu lepas dah dah masak dah asingkan Rayyan punya, baru masukkan. Kami ni laki bini kalau tak pedas, tak emngancam je rasa nak makan.
7. Cendawan Shitake dihiris hiris.
8. Letak udang sikit kalau ada, kalau takde pun takpe..
Cara Masak:
1. Tumis bawang besar and bawang putih tadi tu sampai naik bau. Sebabkan ni menu asal tok Rayyan so saya tumis guna minyak sayur. Lebih sihat la tok baby.
2. Dah naik bau, masukkan hotdog, minced chicken, udang dan lain2 bahan basah yang ada.
3. Oh sebelum tu jgn lupe rebus spagetti or any kind of pasta and toskan airnya.
4. Lepas agak2 dah garing tu, baru masukkan cendawan shitake.
5. And then masukkan spagetti yang dah tos tadi.
6. Last sekali baru masukkan tomato.
7. Tabut sikit blackpepper.
8. Tok yang ada anak ekcik boleh la asingkan bahagian bagi si comel anda sebelum cili padi dimasukkan...
TARA.... Siap!
Ni la Spagetti Aglio Olio saya!!
Nyum Nyum Nyum...
Walaupun menggunakan bahan2 campak2, the taste turn out very yummy. Rayyan memang suka, makan bertambah2. Laju je suap. Cer kalau bagi nasik, hazabbbbb nak kasik habes satu suap....
sedapnya mcm nak cubalah hehehe
ReplyDeletesedapnya mcm nak cubalah hehehe
ReplyDeletemesti sedap nie.
ReplyDeletewahhh Hany pose ni kamu post makanan pulop
ReplyDeletewah! sedapnye.. ade orang cakap guna minyak zaitun lagi sedap... pastu leh guna cili kering kalau tak pakai cili padi.. nieza slalu jugak buat kat umah, time malas nak masak nasik.. tapi tekak rania asik nasik siang malam... huhu..
ReplyDeleteni 1 of the my fav food! :)
wah! sedapnye.. ade orang cakap guna minyak zaitun lagi sedap... pastu leh guna cili kering kalau tak pakai cili padi.. nieza slalu jugak buat kat umah, time malas nak masak nasik.. tapi tekak rania asik nasik siang malam... huhu..
ReplyDeleteni 1 of the my fav food! :)
sedapnya nampak dan senang pulak tu !
ReplyDeleteAda masa nnt nak try lah
ReplyDelete