Nasi lemak sambal sotong as breakfast...
Semerbak bau wangi daun pandan dari nasi yg di tanak...
Lagi best daun pandan tu kita petik sendiri depan rumah, hasil tanaman tangan ku yg keras ini...
T____T
Tips kalau nak nasi lemak tu peroi, masak guna Basmathi. Nanti nasi lemak tu takkan melekit.
Jadik macam ala2 kukus gitu. Dalam nasi tu masa tanak letak la hirisan bawang dan halia.. Wangi harum dan enak......
Sambal pulak sedap kalau masak guna api kecik, biar garing perlahan2 sampai merah hitam gitu..
Nyum nyum.....
Tu saja tips memasak di hujung minggu....
Timun tu saya guna timun jepun sbb lagi sedap dn ranggup compare timun biasa....
Ni la rutin di hujung minggu...
Memasak tok keluarga, but I enjoyed it so much!
Bila nengok orang yg kita sayang makan sungguh2 yang penting terjamin tahap kebersihan......
Sedappnya..
ReplyDeletelg satu kalau guna beras biasa pun blh.tp masak santan dl dah mendidih br masukkan beras.kacau & masukkan garam.mmg nasi jd elok je.
ReplyDeleteSedapnya nasik lemak..
ReplyDeleteMmg kalau buat sendiri puas hati + dapat kenyangkan perut yang tersayang :)