Another projek baking aku masa cuti ritu.. Hehehe cupcake Hokkaido... amboii curlasssss nama ok..
Actually aku makan cupcake hokkaido ni masa go travel kat singapore dulu...
Sedap tapi mahai.. Kat malaysia pun ada kat kedai mana ntah. Tak ingat tapi kedai bakery yg mahai2 ni la.. And rege tak silap dalam belasan RM for 3... Memang rasa tak berbaloi la...
So cuti ritu saja la try nak bt cupcake ni, kebetulan plak bahan2nye simple je... So lepas je masak lunch terus zas zas zas keluarkan mixer seme start la memutar telor, gula.. Hikhik
Meh saya share resipi... Ada resipi share uols, jangan kedek.. tak baik... Ilmu tu kalau dikongsi lagi berkat....
Resipi ni pun aku gugel je dr Internet .
Thank to this blog http://fromintankitchen.blogspot.com/2012/01/hokkaido-chiffon-cupcakes.html
Bahan A
4 biji kuning telor
30 gram gula kastor
40ml susu segar
40ml minyak sayuran
55gram tepung gandum
25 gram tepung kastard
Bahan B (meringue)
4 Biji putih telor
80 gram gula castor
1 sudu teh garam
Cara buat
1. Putar bahan B sehingga kental. Adunan ni sama seperti adunan membuat pavlova atau kek karamel...
Putar sampai bila kiter terbalikkan bekas adunan tu tak jatuh, tu maknanye dah kental. Tapi pastikan putih telor tu takde sedikit pun campuran kuning telor atau air.
2. Utk bahan B, putarkan kuning telor dan gula hingga kembang.. Then baru masukkan susu segar dan minyak.... Bila dah kembang adunan tu baru masukkan pulak campuran tepung yang dah diayak
3. Campuran adunan bahan A dan bahan B secara lemah lembut atau kaedah kaup balik..
4. Pastu isikan adunan dalam bekas cupcake atau ramekin. Aku takde ramekin ni, tak beli lagi so guna cupcake je.....Isi dalam 80% dari tinggi bekas sbb kek ni akan naik kembang dgn jayanya....
5. Masuk dalam oven bakarkan pada suhu 120 darjah selama 30 minit
Bahan2 custard
2 biji kuning telor
300 ml susu segar
3 sudu tepung kastard
50 gram gula
cara buat
1. Campurkan semua adunan dan kacau atas api yg kecik sehingga pekat likat. Bila custard dah likat, sejukkan sebab kita akan pipekan ke dalam kek.
2. Bila kek dah sejuk, guna nozel utk pipekan custard dalam kek... Macam saya, takde nozel hahaha nozelnye ada tapi sampul yg nak masukkan adunan tu koyak so penyelesaiannye saya guna picagari utk presskan custard ke dalam kek... kehkehek kreatip tak ai??????
Hasilnye seperti di bawah, lepas dah siap presskan custard. Boleh la taburkan gula icing kat atas.. Heheh macam ala2 salji gitu.. Tu yang namanye kek hokkaido...
Pastu masuk dalam peti sejuk, and sedia utk dihidang dgn teh sebagai minum petang.. Yum nyuuuummm...
Kek ni sedap dimakan sejuk, ala2 macam makan aiskrim gitu...
Kalau taknak buh custard, boleh buh krim cheese. Ikot kesukaan memasing...
Petang tu, sesambil lepak2 bersembang ngan hubby, bancuh Teh Vanilla. Baca buku yang and makan kek.... Nikmatnyeeee terasa... Rasa lapang dada tenang fikiran....
Pastu tetibe terkeluar impian lama nak bukak bakery.. heheh dulu cita2 saya memang nak bukak bakeri sbb saya sangat la suka baking.. Now, keinginan tu dah meluap2 balik... So skang tengah mencari eklas deco cake.. Hehhehe.. Nak asah decoration skill and then boleh la saya start nak biz kek secara kecil kecilan dulu...
Agak2 uols nak beli tak kek kite???? T____T
blom penah try wat hokaido cup cake ni.. sedap tak? mcm sedap je tengok kan...
ReplyDeleteAla sedapnye jueee..nakkk
ReplyDeletenak.. nak... tapi jual memurah ler.. hehe... nampak menarik.. tapi taknak buat.. sbb nak wak carrot cake dulu.. dah siap salin resepi.. tapi hampeh.. ntah biler nak buat.. hehe..
ReplyDeleteKalu servis ok,.harga ok ape salahnye...
ReplyDeleteMoga.impian terlaksana =)
wahh pandainyer....nampakk sedapp plak tu...
ReplyDeletewow..hokkaido cupcake..aritu ada member post kat insta..dia kata ada jual di klcc..
ReplyDeletebukalah sis bakery..i doakan moga u sukses..btw..salam kenal ye :)