Tuesday, November 20, 2012

Kek Carrot Air Tangan saya

Last week saya cuti seminggu... takde la gi holiday mana pun sbb cuti sekolah kan, malas nak bersesak... Lagipun bulan depan kami nak cuti2 Taiping Insyaa allah......So cuti aritu duduk rumah je, golek2 ngan anak dan suami. Nak lagi skang musim hujan, memang seronok la duduk rumah tido makan tido makan hahaha.. Maka ektibiti membaking saya kjadi amat berleluasa.....'

Masa hari ahad ada kenduri di rumah pakngah saya, mak rikuest saya bt kek karamel. Sebabkan saya malas nak bt kek karamel, saya ganti ngan carrot cake. Carrot cake ni pestaim saya bt, mintak resipi dari kawan saya. Nnt saya  share resipinye. Alhamdulillah habes carrot cake saya di majlis kenduri Pakngah. Ramai yang memuji, kek nya moist la, creamcheese sedap la... Terus dapat order 2 bijik cake.  Sangat tak sangka. Memula macam tak berani gak nak amek order tapi bila hubby bagi sokongan dan yakinkan saya terus saya setuju amek order tersebut. Alang2 bakar kek orang, terus bt sebijik tok sendiri makan. Tak puas makan hehehehe...

Ni la hasil kek carot saya. Alhamdulillah, takde retak di tengah merekah ke hape. Tip die, bakar dengan suhu yg sekata, jgn kejap turun kejap naik. Senang cete, tangan jangan gatai pulas butang suhu oven la..



Ni hasil setelah topping. Siyes tangan memang tak berseni Tapi alhamdulillah, bila sedap, orang tak kesah pun. Lagipun yang order memang utk makan bukan utk beday party...



Hasil potongan.. Saya bt kek memang bt ikot resipi, letak walnut and pecan. Takde la nak kedekut kata org. Tapi terus terang walnut ngan pecan adalah mahai. So tak pelik la kalau harga carrot cake di luar adalah mahai.


Now, saya share resipi

Bahan2 kek
1 1/4 cwn minyak jagung
4 biji telur

100g gula kastor
100g gula perang
100g walnut cincang (dipanggang dulu)
250g tepung gandum + 1 susu teh baking powder + 1/4 sudu teh garam+1sudu cinamon powder (ayak sama2)
1 1/2 carrot yg diparut halus
1 cawan kismis

Cara buat
 1.Pukul telor and gula
 2.masukkan minyak then pukul.
 3.masuk bhn ayak. pastu pukul lg.
 4.masuk carrot dgn walnut. pukul.
 5.masuk loyang. bakar 45minit api atas bawah suhu 180 dgree.

Bahan2 utk bt topping creamcheese

250g cream cheese + 120g gula aising + 120g buttercup = pukul smpai sebati. Boleh perahkan lemon ikot rasa tekak. Macam saya suka masam2 manis sikit. Hasilnye creamcheese memang mabeles. 

Carrot cake ni kesedapannye terletak pada creamcheese frosting and kek tu kene lembap. Kalau kering mmg tak sedap.... Makan time sejuk2 memang sedap....

Selamat mencuba!

4 comments :

  1. baru last week dapat makan kek karot.. alhamdullillah.. :)
    cantek kek tu menjadi ye.. puas hati kan.. :) pandai wat..

    ReplyDelete
  2. waahhh.. nampak sedap.. nak kena buat juga nih... hehe.. thanks 4 the recipe..

    ReplyDelete
  3. erkkk...sedapnyer..best jadi kamu pandai baling

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails