Dah lama teringin nak makan laksa tapi xmo yg beli punya sbb kadang2 yg beli tu ada letak belacan banyak, idung iols tak tahan sangat.. Sat g bersin tak sudah.... Kadang tu kuahnye tak pekat la so solution banyak sangat songeh buat aje la sendiri laksa tu....... Kebetulan plak cuti Hari Jumaat, memang saja amek cuti rehat....
Ni kuah laksa yg kita buat...
Resipinya adalah....
1. ikan kembung 1 kg, kita buat laksa mmg guna ikan kembung kalau ikan sardin takot gatal..
2. Cili kering blender
3. Bawang merah 2-3 biji blender
4. Bawang putih 1-2 ulas blender
5. Daun kesum dan daun bunga kantan
6. Belacan sikit masukkan dalam bahan yg diblender jugak
7. Asam keping
Cara memasak pulak..
1. Memula rebus ikan, pastu asingkan isi ngan tulang.... Adoi part ni la paling seksa sekali, selalu buat laksa ngn mak, ramai org tolong.. Kali ni buat sorang, lenguh bahu asing isi ikan ni.... Kita memang suka asingkan... Sbb biar pekat sikit kuah tu....
2. Isi ikan yg dah diasingkan kita bahagi kepada 2 bahagian. 1 bahagian campak terus dalam periuk, satu bahagian lagi masuk dalam blender pastu masukkan sikit air rebusan tadi yg dah ditapis pastu blend kasi halus..... Isi ikan yg dah halus td masukkan dalam periuk..
3. Blender plak cili, bawang, belacan... And masukkan jugak dalam periuk...
4. Last sekali, amek tulang yg dah diasingkan and blend.... Tulang ikan tu la manis dan secret ingredient supaya laksa tu sedap ececececeeeehhhh.... Blend tulang ikan td sampai hancur then tapis dapatkan air, air tapisan td masukkan dalam periuk...
5. Tenggekkan periuk atas api, masukkan asam keping.... Kacau sampai mendidih... Agak2 dah mendidih masukkan daun kesum bunga kantan dan garam secukup rasa...
6. Siap sudah kuah laksa.... Nak buat senang cuma yg renyah tang asingkan isi ikan tu aje la.....
Ni laksanye, kita guna laksa yg kering.. Kalau yg berminyak tu tak sedap... Die macam tak resap kuah...
Laksa ni rendam dulu dalam sejam then rebus....
Ni bahan2 sampingan.... Dinamakan laksa sempoi sebab bahan sampingannye ini je hahahha... Kat pasar beli stok bahan basah terus lupa bahan sampingan laksa so kita gunakan apa yg ada aje la.... Jadi lah dari xde...
Perghh memang puas dapat makan laksa buat sendiri ni, berulang saya makan sampai 4 kali oke.. haha bukan la sbb sedap sangat, tapi sbb laksa ni mmg kegemaran saya.. Nanti pas bersalin kene pantang laksa ni at least setahun so sementara ada masa ni meh la kita bedal puas2.....
Laksa ni memang saya buat banyak sbb selalunya saya akan bagi jiran sebelah saya sikit... Dah biasa gitu, so jangan la kata banyak nyeeee saya masak hahahhaha... Malu iols, macam makan banyak plak... Walaupun mmg benar!
oh mennnnnn.....
ReplyDeletenampaknya aku jugak kena buat laksa lepas tgk ni. grrr...
Tu la, pasni kene pantang setahun plak kan..
ReplyDeleteMasak sendrik baru puas hati :) jimat2 pun jimat
Dpt sedekah kt jiran plak tu :)
sedapnya dia makan ye..kalau zila ltk sikit petis tu..hohoho laksa tambah satu...
ReplyDeleteTersangat la sempoi laksa kamu..hahaha
ReplyDeleteokey la drpd takde..hehe
feberet jugak tapi tak penah nye buat sendiri huhu
ReplyDeletenext week plan nak buat laksa.... nak amik resepi sini.
ReplyDeleteterima kasih sb share
perghhh.. laksa lagi... tadi singgah umah sape tu wat laksa mengancam jugak... alahaiii.. lambat lagi setahun nak makan laksa ni.. cepat ler bulan 1..
ReplyDeleteLaksa my peberet too :D
ReplyDelete