Monday, June 17, 2013

Perjumpaan yg mendebarkan


Perjumpaan dengan sape la yg mendebarkan tu??
Perjumpaan dengan dentist!!!
Dulu masa kat UKM, setiap thun mesti gi jumpa dentist, kadang2 setahun sampai 2x.. Bukan bt apa pun, selalunye gi cek gigi atau bt scalling aka cuci gigi.... Bukan kene bayar pun, tok student free je, servis pun tip top....
Bila dah keje, setahun sekali je pergi.. Last pergi scalling gg masa nak kawen tahun 2009.... Masa tu, tak tau klinik gg mana yg bagus.. Hentam je g yg dekat ngan rumah.. 

Kita ni sbb dah biasa jumpa doc gg, takde la fobia ke takot ke apa kan... Sbb kat UKM dah setahun bape kali jumpa dentist... Dentist plak jenis bt keje lembut je mmg tak rasa sakit tu yg jd berani.... Sekali masa nk bt scalling gg kat klinik yg kat rumah ni, subhanaallah...... Buat scalling aje pun, tapi sakit giler... Macam ditonyoh2 nye je gusi2 kita ni.... Dah la scalling sampai 40min, memang penyeksaan yg maha panjang la.... Habes je sesi scalling puas menyumpah dalam hati... Sakit woiiiiiii, walaupun bayaran hanya RM60 tapi sakit hati dan sakit gusi kene tarah tu rasa macam nak tumbuk aje doctor tu tau......

Memang klinik tu terus kene blacklisted dah, tak pergi dah klinik tu.....
Bukan klinik tu je saya tak pegi, jumpa dentist pun dah jadi fobia.... Nampak tak impact dia????? Huwaaaaa... Doc memang memainkan peranan penting dr segi psikologi tau... Kalau doc bt keje cenggitu, memang tobat la nak g jumpa doc lagi..... Since last jumpa doc tu, masuk tahun ni dah 3 tahun tak jumpa dentist... Rasa mcam dah tak selesa dah dalam gigi so decide nk jumpa dentist.. Sebelum tu tanya kekawan, dentist mana yg ok yg diaorg pernah jumpa... Ok pada saya bukan pada bayaran, tapi pada servis.... Tak kisah bayar mahai janji servis tip top... Kalau bayar murah tapi sakit ati dan buat kita jd fobia pun payah jugak....


So akhirnya my fren cadangkan klinik gigi Loh kat plaza Pantai... Dekat je ngan opis, dekat stesen LRT Kerinchi.... Memang dia kata doc Loh tu bagus sangat, tu la dentist die dr kecik sampai la umor dah masuk 29 thn ni, kira dah mcam famili doc la.. So looking at testimoni die macam best je, terus saya booked appoiment Hari Khamis petang......

Khamis petang tu terus g sana, dekat je ngan opis.. Leh jalan kaki pergi.. Masa memula masuk klinik tu macam best je... Tak ramai patient sbb appoiment based kan... So klu set appoiment kol 2 silalah datang kol 2.

Bila nama kene panggil tu berdebar sangat rasa, hahah maklumlah dah fobia dah sejak kes dentist ganas tu.... Then cakap la kat doc tu dah bape tahun tak jumpe dentist, last jumpe dentist tu scalling sakit tu yg fobia.... Pastu doc explain ada 2 teknologi yg guna tok scalling gigi ni, teknologi yg lama agak menyakitkan dan ngilu sbb getaran kuat ke apa ntah.. Teknologi yg baru much better, so kat klinik die guna teknologi yg baru.... Ada la doc tu bg nama tapi mana la ingat term2 medical ni....

So doc suh duduk and baring, siap bg spek mata hahahhaha.... Start la proses menyahcuci gigi.... 20 min je amek masa... Ya allah, 20 min tu best gile... Tak rasa sakit tak rasa ngilu langsung.... Selalu paling kuat kita akan rasa ngilu kan bila cuci gigi tapi ni mmg x rasa ngilu langsung...

Lepas cuci gigi rasa lega dan bersih sangat gigi... Rasa macam gigi jarang2 sikit sbb karang gigi yg tersorok tu dah kene korek kan.... Pastu doc cek gigi yg lain dan gusi kot ada masalah... Alhamdulillah, takde gigi yg lubang dan takde yg rosak.. Gusi pun ok, xde problem.. Lega hati dengar...

Secara overall memang puas ati ngan servis dentist ni, definately akan visit dentist ni yearly tok bt scalling gigi... Rayyan sok pun nk bawa datang sini je, sbb memang doc die gentle and bt keje tak menyakitkan kita..... Caj tok cuci gigi kita td RM120, double the price dr doc sebelum ni tapi tak sakitt.... Tu yg paling penting.... Kalau cabut apa seme, kita tak sure plak... Boleh call klinik tanya, ni no die 0322832235.


4 comments :

  1. Baguih la doc tu...
    Holang dh fobia juelee ek? :)

    ReplyDelete
  2. Eiiiii!!
    Kita pun ngeri bila ckp bab dentist ni..
    Dari zaman skolah dlu..

    ReplyDelete
  3. Salam, sy follow blog sis n sis follow blog sy yer...jemput masuk ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com untuk mendapatkan special price untuk produk Shaklee. TQ for your support.

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails