Untuk pot luck kali nie, aku buat menu yang simple je.. Makaroni bakar.. Meh aku bagi resipi nak buat, so nanti leh la uols try kat umah ye.. Idak ler susah mane pun, main campak2 gaul2 jadik la, asal ada rasa leh makan ok lah tu kan?
Bahan-bahannyer :
Telor ayam 20 biji
Daging kisar 500 gram - ikot suka la nak letak beef or chicken ek..
Minyak sapi- beli yg tin besar skek dari dalam gambo nie taw, pehtu agak2 je jgn sampai berminyak sangat, kalau tin kecik ni nanti tuang sampai habes
Makaroni
Bawang 5 biji - potong dadu
Daun bawang dihiris
Cili padi dihiris halus - Nie kalau nak rasa pedas2 skek, kalau tak nak tak payah letak
Lada sulah
Bawang goreng
Cara-cara membuat :
1. Telur ayam kasik blender hehe kalau rajen pukul la sampai kembang..
2. Rebus makaroni hingga kembang.
3. Masukkan daging kisar, makaroni yang dah direbus tadi dan telur pehtu gaul hingga rata.
4. Masukkan bawang yang dipotong dadu serta cili padi yang dihiris tadi..
5. Gaul sehingga adunan tadi sebati, masukkan minyak sapi yang telah dicairkan dan gaul.
6. Masukkan adunan ke dalam loyang dan taburkan bawang goreng ke atasnyer dan bakar dalam oven pada suhu 160 darjah selama sejam..
Taaadaaaa.... Dah siap!!
Bau nyer sungguh harum.. Gerenti sedap.. Try la ye...
Sedap dimakan begitu saja ataw bersama sos... Yummylicioussss..
Bahan-bahannyer :
Telor ayam 20 biji
Daging kisar 500 gram - ikot suka la nak letak beef or chicken ek..
Minyak sapi- beli yg tin besar skek dari dalam gambo nie taw, pehtu agak2 je jgn sampai berminyak sangat, kalau tin kecik ni nanti tuang sampai habes
Makaroni
Bawang 5 biji - potong dadu
Daun bawang dihiris
Cili padi dihiris halus - Nie kalau nak rasa pedas2 skek, kalau tak nak tak payah letak
Lada sulah
Bawang goreng
Cara-cara membuat :
1. Telur ayam kasik blender hehe kalau rajen pukul la sampai kembang..
2. Rebus makaroni hingga kembang.
3. Masukkan daging kisar, makaroni yang dah direbus tadi dan telur pehtu gaul hingga rata.
4. Masukkan bawang yang dipotong dadu serta cili padi yang dihiris tadi..
5. Gaul sehingga adunan tadi sebati, masukkan minyak sapi yang telah dicairkan dan gaul.
6. Masukkan adunan ke dalam loyang dan taburkan bawang goreng ke atasnyer dan bakar dalam oven pada suhu 160 darjah selama sejam..
Taaadaaaa.... Dah siap!!
Bau nyer sungguh harum.. Gerenti sedap.. Try la ye...
Sedap dimakan begitu saja ataw bersama sos... Yummylicioussss..
emm...nk try la nnt..hehehe!! tp minyak sapi tu byk mane eh??huhu!!
ReplyDeleteminyak sapi tuh satu tin besar skek taw dari yang dalam gambo nie..
ReplyDeleteyg nie yang kecik..
wahwahhahah
ReplyDeletechef jue, nanti tolong ajar camne nak basuh tepung sebelum kita gune ye
tq..kasik resepi..
ReplyDeletewah...nak jugak...nanti aku try..tp kan, yg ko masak ni utk brape org..?yg ko buat tu mcm nk kenduri..aku nk buat dlm 4-5 org mkn je..x pandai la plak aku nk mengagaknye..hehehe..
ReplyDeletejue...sama la menu kte
ReplyDeleteakak pun buat makaroni bakar gak 4 pot luck last wknd..hehe
nnt akak share resepi akak plak..hehe :)
btw,akak pnh try daging ayam & dging lembu kisar nih..
for me,daging lembu lg sdp..
but for those yg suka ayam..sure suka dis resepi :)
byk ek telur pakai???
ReplyDeletecam nak buat bahulu lak...
rasenye camne ek??
yg ni aku mmg xpnh mkn...
musti rase lemak2 kan, sbb minyak sapi ko tuang satu tin habis... :P
jueeee.... nampak sangat sedap!!!
ReplyDeleteharus try ni. Tunggu ada masa nak try lah. Saya cilok recipe boleh tak?
Tengkiu for sharing darling...Muahhh!
:)
boleh try ni!!
ReplyDeletesy pulak nk buat makaroni goreng je. ^_^