Wednesday, November 28, 2012

Tips bt nasi goreng sedap

Ahad ritu tengahari ada kenduri kawen so hubby pesan takyah masak lunch... Hehe memang best bila takyah masak lunch ni.. Sebab ktorg boleh having own sweet time pepagi, golek2 atas katil sambung tido sampai pukol 10 hahhahaha... Bangun2 prepare lempeng as brekkie...

Kain baju hari sabtu dah settlekan.. Memang gini la rutin aku kalau wiken 2 hari saja. Sabtu settlekan kain baju seme. Jumaat malam kemas rumah so ahad boleh rileks sepanjang hari. tapi kalau ada plan keluar berjalan, semua akan jadi haywire la... Which is i dont like T____T. Yup, I am such perfectionist and well planner people. 

Ok, now kembali pd topik asal nasi goreng. nasi goreng ni aku masak malam for dinner. Since tengahari makan kenduri, malam haruslah masak but simple je. Takyah nak renyah2 dapor.

Sepanjang aku kawen, aku tak suka bt nsi goreng sbb susah utk aku dapatkan nsi goreng yg sedap. Maksud aku nasi goreng yang sedap macam mak masak. Mak bt nasi goreng kadang tengok bahan simple je, telor ngan bawang, kadang2 ikan bilis. Tapi hohhhh sedapppnye.... hingga bertambah2 makan.
Bila sendiri bt nsi goreng tak sesedap mak punya. Frust sangat. So tak suka masak nasi goreng.

But now saya dah tahu rahsia nasi goreng mak sedap. Bukan letak ajinomoto ye, mak masak memang tak pernah letak ajinomoto ni...

Rahsianya, bila tumis bawang, ikan bilis or bahan2 tu .. Tumis sampai garing, lagi garing lagi sedap lagi terasa keenakkannya...

Ni nasi goreng yang serve bersama hotdog dan telor mata..


Ni la rupa nasi goreng yang saya rasa ok, menghampiri nasi goreng mak... So lepas ni saya dah tahu nak bt camne.. Goreng sampai garing segala rencah. Jangan sampai hangit pulak ! Yang tu langsung tak sedap plak jadinye..


5 comments :

  1. yes, betul. bwang kene goreng garing, tekstur nasi kene baik. tak lembik, tak keras sgt. aku suka goreng guna fish sauce, tak suka guna garam sbb selalunya aku fail bab2 nak bagi garam sekata. kal tergigit part yg masin tu, mak aaiiii! ko tau....bulan puasa kan, aku kene goreng nasi selama 30 hari berturut, sbb laki aku sahur wajib nasi grg. sampai bau nasi goreng pon aku dah nak terjeluak. hahhaha

    ReplyDelete
  2. ohhh camtu caranya yer, k pas ni leh try. mama ni pun kalau buat nasik goreng memanjang fail! hehe

    ReplyDelete
  3. Nieza kalau masak nasik goreng..kena letak bilis...baru ade rase...pastu kena goreng dengan api besar..hubby suke mcm tu..die la yang tukang ajar.. :)

    ReplyDelete
  4. Kalo nk rata garam pd nasi, ms ramas tu gaul dgn garam sekali. Tp jgn byk sgt. Dlm tumis tu bubuh juga garam skit bila dh garing. Itu petua mak sy ajar..

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails