Friday, July 5, 2013

Resipi asam pedas daging tetel

Gara2 wazzap grup ngan kekawan opismate.. Opismate outstation ke Melaka, die p post lak gamba asam pedas tetel.. Allah udah terlior plak kita.... Kat KL ni susah gak nak carik.. Kalau ada pun gulai kawah.... Saya pun jenis peknen kali ni mmg tak boleh langsung nak makan kedai... Kalau makan kedai lepas tu msti tekak loya nak muntah.... Rasa semacam je kat tekak..

So decide nak masak sendiri je asam pedas tetel ni... Masak asam pedas memang dah biasa, cuma tukar ingredient aje ..

Masa g pasar beli daging, tak tau rupa daging tetel ni cane... Terus mintak kat pakcik tu nk daging tetel ngan daging biasa sikit.. Sekali pakcik tu tunjuk, tetel tu depan mata kita je... Rupanya tetel ni daging yg berlemak2.... Seram plak nak makan hahhaha takot bertambah lemak di badan.. So saya amek sikit la nak campur ngan daging biasa...


Ni la rupa asam pedas tetel saya... Meh saya share resipi, bula pose nnt boleh la sesape try....

Bahan bahan

Bawang merah sebijik
Bawang putih 3 ulas
Halia seinci
Jintan manis sikit
Jintan putih sikit
Lada hitam sikit

- Bahan bahan di atas ni seme blender ye, ini kita namakan bahan A

Cili merah yg dah siap diblender
Air asam jawa
Bendi
Bunga kantan
Daun kesom

Cara memasak

1. Panaskan minyak. Tumis bahan  A sampai naik bau.... 
2. Dah naik bau, masukkan cili yg dah siap blender td.. Tumis lagi sampai garing...
3. Bila cili dah garing, masukkan daging. Kecilkan api, tutup periuk tunggu hingga air daging keluar...
4. Bila air kering, tambah air lagi sampai agak2 daging empuk.
5. Bila daging dah empuk, masukkan air asam jawa. Agak2 ikot tahap masam macam mana yg anda suka.
6. Masukkan bendi bunga kantan dan daun kesom.. Selalu org masak asam pedas daging tak letak bendi ni seme, tapi sbb saya suka bendi dan bau bunga kantan.. Harus la letak....
7. masukkan garam secukup rasa...

Dah siap....

Harap korang paham la ye.. Dan sementara tunggu daging empuk, korang leh la masak menu2 yg lain sbb memang lama tunggu daging empuk.. Sapu yg ada pressure cooker tu, boleh la guna pressure cooker tok lembutkan daging... Sape yg takde tu, jadik la macam saya 2 jam nunggu daging empuk...

Tapi siyes memang sedapppppp.. 

Lagi satu rahsia asam pedas ni, kalau nak sedap die kene bermalam hahaha.. Kiranya masak mlm ni, mkan pagi besok.. Memang lagi sedap, lagi mesra orang kata.. Kuah pun jadi pekat likat.... Tak caya, cuba try buat!


2 comments :

  1. Kecur liur..nanti nak try masak utk bulan pose.ni..yeahh

    ReplyDelete
  2. memang sedap..husband jue suka sangat nie asam pedas daging tetel....

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails