Wednesday, August 10, 2011

GEMPARRR: Ar-Rayyan jatuh katil dan retak tulang!


Minggu lepas hari Rabu, masa ngah siap2 tetibe dengar bunyi kuat... Tengok2 Rayyan dah jatuh dari katil huhu kebiasaaannye Rayyan pandai turun sendiri tapi kali ni tak tau la kenapa.. Agaknye sebab terlalu eksaited nak kejar mama ngan papa die, terus die melompat je dari katil..

Huhu masa ni Rayyan menages memang hebat la.. Saya memang kenal perangai Rayyan ni, bukan jenis baby yang melalak tak tentu pasal, die nages hanya kalau nak susu atau mengantuk.. Alhamdulillah, selama 10 bulan ni menjaga Rayyan tidak lah sesusah mana, dia sangat senang dihandle.. Takde nak meragam tak pasal2..

Sebabkan Rayyan dah jatuh, saya decide amek cuti terus sebab nak monitor dia.. Takut muntah ke hape, so boleh la bawa ke hospital cepat, kalau hantar rumah BS kang payah plak...


Sepanjang pagi bersama Rayyan, dia asyik meragam je macam ada yang tak kena.. Naluri keibuan saya pun mengatakan
'There's something wrong with my son'..

Selalunya kalau sakit pun, dia tak nages berpanjangan gitu.. Puas la ku belek2 satu badan die.. Takde bengkak takde lebam sume.. All seem perfect.. Yang tak perfect die dok meragam je...
And kalau kebiasannya Rayyan adalah tak reti duduk diam, kejap die merangkak dari dapor ke depan, kang dari depan ke bilik.. tak pun die memanjat la, tak pun die mengemas playbox die la..
Tapi hari tu, Rayyan adalah lain.. Dia baring je kalau mama baring, die pun baring and hanya bergerak dekat2 je.. At first, saya just ingat maybe die fobia kot...


Tapi, naluri ibu tetap kata ada yang tak kena.. Setiap pergerakan die saya monitor, cara die berdiri, cara die berpaut pada almari, cara die merangkak... And saya find out, sumenye different.. Bila nak berpaut pada almari nak berdiri, die akan menages, seolah2 sakit...

Bila die merangkak pun, sebelah badan die macam heret je.. Selalu die tolak ngan siku atau tangan die...Mulalah hati ni risau takut patah ke hape kat dalam kan..

Hubby plak kebetulan cuti sebab tak sehat.. Terus ajak hubby gi famili clinic ktorg... Bila jumpe doctor, doctor check die kata takde pape.. sebab kalau patah ke apa, akan immediate lebam or bengkak..Bila dengar doctor kata gitu cam lega la sket hati nie.. Terus la balik rumah kan..

Bila kat rumah, ktorg still monitor jugak sbb Rayyan masih meragam lagi.. Huishh memang penat bila anak meragam, ni la pestaim aku rasa anak meragam nie.. Sume benda tak kena!!!

Then aku find out setiap kali nak dukung Rayyan die mesti menjerit kesakitan huhuu kesian sangat dengar... Pastu aku dapat agak msti area bawah ketiak die belah kiri ada problem..
Rayyan tido awal malam tu and totallly different, he's not active as usual!

Pagi besok aku sesiap nak gi keje, nak hantar Rayyan rumah mak aku sebab takot jadi lg terok lak kalau hantar ke BS. Masa pagi tu pun, bila aku pegang je nak dukung die mesti die jerit kesakitan huhu aku dah risau giler..

Sampai kat rumah mak aku, kami berdua bukalah baju Rayyan and barulah jelas nampak area bahu ngan rusuk kiri die bengkak.. Apa lagi, mulalah hati aku ni pikir bukan2 ..
Nak tunggu klinik buka kol 8 rasa cam lama je waktu berjalan.. Sementara tu, aku bagilah Rayyan makan and siap2kan die mandi apa sume.. Nampak gayanye Khamis tu aku cuti lagi la..

Tepat je kol 8 aku terus kuar gi kenek ngan mak aku.. hubby rehat kat rumah sebab badan die pun lemah tak sampai hati lak aku nak heret die sekali..

Sampai klinik aku ceritalah situasi yang berlaku, doc cek la Rayyan tapi tak buka pun baju die.. Just tekan2 gitu dari luar.. Bila dah gitu memang lah tak nampak bengkak nye...

Bila aku tunjuk dan cakap tempat tu bengkak, boleh lak doc tu kata urat terseliuh, die kata die nak bagi ubat sapu then suh ktorg urut..

Ha mulalah naik hantu aku kat klinik tu kan.. Nak tau apa aku jawab ???

ME: "Doc, walaupun saya ni tak belajar medical, tapi setahu saya even orang tua pun kalau terseliuh or salah urat takdenye nak urut2 ni, takut jadik makin teruk.. Bukannye kita tau urat tu kat mana.. Ni plak baby yang tak pandai cakap ni, lagi la tak tau"

DOC: " Ala, ni takde lbam ke apa, kalau patah die akan lebam, lagipun baby takleh Xray"


ME: " Kalau apa2 jadik kat anak saya doc nak tanggung ke? saya nak reference letter skang tok dapatkan GL company, saya nak pergi jumpe pakar, saya tak puas hati dengan cara rawatan doctor"

Ha terus aku sound gitu, terdiam terus die.. Baru la terkial2 nak tulis reference letter.. Geram plak aku kan... Nyawa anak aku tu.... die boleh buat main2 plak suh urut la apa... Aku yang tak belajar ni pun tau basic sume tu... Tak paham aku doctor tu! nak bagi reference letter pun susah... Dah la nasihat ko, aku takleh nak pakai.. Baik aku gi jumpe pakar!!!

Dapat je reference letter aku terus gi hospital peberet aku, Hospital Pantai Ampang.. Lagipun aku suka paed yang rawat Rayyan masa admitted dulu, Dr Khairul Zaman.. Sangat baik, soft and gentle... aku Suke tengok cara die treat patient baby..


Masuk jumpe paed, doc suh Rayyan buka baju and try to grab few toys.. Dalam bilik doc Khairul ni memang banyak Toys hahahah kata pun Pakar Kanak2 kan...

Rayyan boleh grab boleh angkat tangan sume.. then aku cakap kat doc, Rayyan memang boleh buat sume tu cuma bila kita dukung, die nages... so doc try cek tekan2 kat sendi2 kat bahu and rusuk die yang bengkak tu.. Ada point yang doctor tu picit Rayyan jerit kesakitan..


So doc pun confirm there is something wrong there, terus doctor suruh xray..

Dah Xray and dapat result ktorg masuk balik jumpe Dr Khairul.

Memang tepat naluri hati aku dan kata Dr Khairul tadi..



Tulang kat bahu kiri Rayyan ada retak sikit kat rusuk kiri pun ada sikit.. Huhu tapi tak teruk sampai patah... Cuma sakit la tu yang bengkak tu...

Dr Khairul kata takde ubat, time will heal. Since Rayyan still baby, tissue cells die develop faster, so by 2 weeks time die akan fully heal.. Kalau baby yang jenis cepat 2 ari dah baik..

Cuma Dr Khairul tak bagi urut, even letak minyak panas pun avoided.. Huhu kat dah contradict ngan cakap Doc kat kenek famili tu tadi.. Sengalnye doc!! Seb bek aku tak ikot cakap die..

After dah habes consultation ngan Dr Khairul, aku terus balik.. Rayyan memang terbaring je 2 hari tu.. Tak aktif macam biasa.. Takpe la , as long kami dah tahu tang mana yang patah so takde la hati ni risau kan... So leh la berhati2 bila dukung Rayyan and pay attention kat die jangan bagi die jatuh kat tempat sakit yang sama tu lagi ...Huhu..

Pasni aku akan tulis tips kalau anak jatuh nak buat apa.. Based on experience aku ni la...







30 comments :

  1. Ada jugak doctor cam tu....bahaya nie...kena hati-hati....takut kes jadik kat kelantan tue....huhuhu kesian...

    Semoga Ar-rayyan dapat sembuh gan cepat okey..

    ReplyDelete
  2. Warid pun penah jatuh katil, sofa alhamdulillah tak ada ape2...benda nak jadi kite tak tahu kan....aunty syah harap rayyan cepat2 sembuh ye sayang..sian mama...jue time ni lah fizikal & mental kita mesti kuat kan...be strong ...ok

    ReplyDelete
  3. Ya Allah.. kesiannya rayyan..!! alisha pun pernah jugak jatuh katil.. katil tu pulak dah la tinggi giler mmg cuak giler la time tu.. dgr dia menangis lagi kita takut tp nasib baik xda apa2.. lps bhenti menangis.. check2 kat badan dia.. angkat kaki angkat tangan seme ok... dia siap blh senyum2.. lps dr tu, mmg berhati2 la.. kalu masak xmau bg dia tidur ats katil...

    ReplyDelete
  4. sis, siannye rayyan.. hmm my baby pon pernah jatuh katil gedebuk bunyinye. risau jgk. tp tgk lepas die da habis nangis tu die aktif cam biase smpai la skrg ni rase lega je.. risau sgt2 kan if ape2 jadi kt anak ni hmmm

    ReplyDelete
  5. Sian Rayyan..rasa nak menangis jek baca bila dia menangis sakit. Semoga cepat sihat ye Rayyan

    ReplyDelete
  6. kesiannya rayyan.. moga cepat sihat ya... bebudak kalau meragam memang suma jadi tak kena.. sian dia.. x pernah sy ada experience camnih..
    p/s gambar pompuan kek tepi nih mengganggu pembacaan saya ler.. x tau plak nak tutup kat mana.. huhu..

    ReplyDelete
  7. ala, kesiannya rayyan..
    syahmi skrg ni pn suke turun katil snd..dl die gayat..
    risau je tgk die..
    xleh kene tgal lak tu..
    semoga rayyan cpt sembuh ye..

    ReplyDelete
  8. mudahan Rayyan cepat sembuh yer...

    ReplyDelete
  9. cian rayyan.. risau betul klu anak jatuh katil ni..

    ReplyDelete
  10. okay...mamasue dah abes baca (pjgnya..tp seronok baca).komen mamasue since mak mamasue was a nurse,JGN TANGGUH utk ke hosp.anything it is better kite ke hosp terus sbb GP(general pratitioner;klu betul lah ejaannya) mmg tak sama pendpt dgn doktor kt hosp selalunya.lg plak bab anak2.apa2 pun,we learn from mistakes,mamasue pun sama =)

    ReplyDelete
  11. bes kan Dr Khairul??aku ingt lagi time aku bwk aqil sebab HFM disease. aku kate, "dr klinik panel kate kene gigit nyamuk. tp saye rs mcm pelik je". Dr khairul gelak giler.weh jue nk tanye, kalo nk jumpe Dr Khairul tuh, kene buat appointment ke?ke bole walk in je kat klinik@pantai?sebab die da tak keje Naluri da.huhuhu...aku mmg suke giler aa Dr KZO tuh!!!

    ReplyDelete
  12. Rania pernah jatuh katil.. 2x plak tu... pastu ktorg pecat sume katil...

    tp nieza keep monitor die after jatuh tu... risau kot2 die demam ke aper ke.. tp naseb takde meragam... tp stiap kali jatuh... risaunye mak aii... rase cm nk bawak pegi ke klinik trus...

    x sabar nk bace tips2 tu... :)

    ReplyDelete
  13. hmm..
    sian rayyan...
    mudahan cepat sembuh..
    setot awal thun aritu yg kaki dia kena timpa fire extinguisher tu pun sometimes sakit jugak..
    hopefully rayyan cepat heal.

    ReplyDelete
  14. get well soon dear rayyan

    kesian sbb tak tahu camne nak ckp sakit tuh

    ReplyDelete
  15. Juelee,
    Dah ok tak Rayyan? Harapnya cepat sembuh. Mmg I pun tak berapa nak percaya GP. Mmg banyak kes GP main hentam je, lagi selamat kita ke paed kan :) Anak I pun dah 2X jatuh, sekali dari katil kami, the other time dia terjun dari cot dia! Syukur alhamdulillah takde apa2.

    ReplyDelete
  16. Alahai kesiannya, hope je gel well soon dear...

    ReplyDelete
  17. Harap2 semua nyer akan ok ...

    ReplyDelete
  18. semoga rayyan cepat sembuh.. memang sedih kan kalu anak sakit.. rasa mcm nak alihkan penyakit tu kat kita aje..

    ReplyDelete
  19. get well soon rayyan!!risau tol ngan baby at their age ni..melasak tak hingat, pastu mula la terlentang sana sini..hai laa anak..

    ReplyDelete
  20. kesiannye Rayyan..
    Kalu kene kat kite yg dah tue nie pun mengeluh sakit, ini kan baby. Tak faham cara setengah doctor nie, check asal boleh aje. Huh! anyway get well soon Rayyan..

    ReplyDelete
  21. jue, siannya rayyan!!!
    hangin aku dgn doktor suh urut plak..eee geram betoi..doktor x buat keje.kalo jd pape yg worse naya je..
    nsb la ko buat langkah camtu, kalo x, sian si kecit..
    semoga rayyan sihat cpt!

    ReplyDelete
  22. sakit lak ati dgr jwpn doktor yg mcmtu kan..ada gak doktor mkn penampar free2 je nnt..

    ReplyDelete
  23. same story goes to my doter... selagi bukan paed, jgn percaya sepenuhnya andaian dia..

    anak sy 2 hari menangis tak boleh nk berjalan mcm biasa. means mesti sumthing wrong kan. tp doc kt emergency x nak xray sbb girl kan...risiko mandul tu tinggi.

    nasib baik lepas 2-3 hari dia dh ok. dan masa tu baru timbul lebam. doktor tu jeling pon tidak kt tempat sakit tu, apatah lagi bukak tengok. huh.

    ReplyDelete
  24. take care rayyan.....cian die..smg rayyan cpt smbuh..aminn..

    ReplyDelete
  25. entry yg sgt berinformasi...memang some doctors sgt2 lack experience..nasib baik u trust ur instinct...lesson for all moms..kena cekap and bijak bertindak when it comes to baby's health--no compromise

    ReplyDelete
  26. siannya Rayyan, dah baik ke dia?moga cepat sembuh ye cayang...muahhh

    btrw, Dr Khairul tu mmg best..akak penah jmp dia waktu Firas 1st time kene asthma attack...mmg gentle ngan budak2..mmg best!!!

    ReplyDelete
  27. Dr khairul skrg kat columbia asia. Mmg best la doktor tu.

    ReplyDelete
  28. Salam,ank sye bru jtuh katil kmarin.mmg same sbijik2 mcm jd kat rayyan.sye da 2X g emergency kpj shah alm.tp doct kate xde pape.nati baik sdri....tp ati ni resah je..ade org suggest g urut

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails